Koffie met suiker en melk
Een zwarte koffie bevat 0 calorieën. De meest gezonde keuze, maar veel mensen prefereren toch een bakkie pleur met suiker en koffiemelk. Maar, dat geeft natuurlijk wel wat extra calorieën. Een suikerklontje bevat 20 calorieën en een scheutje koffiemelk gemiddeld zo'n 10 calorieën.
Melk compenseert het bittere en het zure. Het is voor de meeste mensen gewoon de perfecte manier om de smaak in evenwicht te brengen. Vooral omdat koffie in vroegere tijden nog bitterder en zuurder was dan nu.
Door suiker aan de koffie toe te voegen, wordt de smaak iets zoeter. Daardoor is het voor veel mensen een prettige toevoeging aan de normale smaak van koffie. Overigens is het zo dat elk mens de smaak van koffie anders interpreteert.
Mensen die iedere dag melk en suiker in hun koffie doen, krijgen per dag gemiddeld 69 calorieën meer binnen. Maar dat is nog niet het ergste. Onderzoekers van de universiteit van Illinois en Californië ontdekten dat deze groep mensen over de algehele linie ongezonder eten.
Want niet alleen de melk is lastig te verteren, het zorgt er ook voor dat je hele maaltijd minder goed verteert. Met een opgeblazen gevoel als gevolg. Dat opgeblazen gevoel merk je vaak wel, maar er gebeurt nog meer, wat je niet direct opmerkt. De stof fosfaat, wat in melk zit, trekt mineralen aan als een magneet.
De minste cafestol zit in koffie gezet met een papieren filter, koffie van koffiepads, koffie gezet met een percolator en in oploskoffie. In koffie gemaakt met cups, espresso en in koffie gemaakt met een mokkapot (ook wel moka of Italiaanse koffiepot genoemd) zit meer cafestol.
Te veel koffie is ongezond, omdat het kan zorgen voor een hoge bloeddruk, en zoals het onderzoek aangeeft een vergroot het risico op hartziekten. Daarnaast kun je last krijgen van bijwerkingen zoals duizeligheid, trillerig worden, hoofdpijn of kan een abnormale hartslag.
Koffie of thee zonder suiker past goed in een gezond voedingspatroon, zeker als vervanger voor suikerhoudende dranken zoals frisdrank en vruchtensap. Koffie is het beste als het gefilterd is. Want anders is het slecht voor je cholesterol. Vervang daarom ongefilterde koffie voor gefilterde koffie.
Zoetjes bevatten weliswaar minder calorieën dan suiker, maar je lichaam reageert wel op de zoetstof. Het effect is dat je bloedsuikerspiegel mogelijk zelfs een grotere piek krijgt dan met gewone suiker, zo blijkt uit onderzoek. En dat is heel slecht voor je hart- en bloedvaten en algehele gezondheid.
Melk in je koffie is niet ongezond, mits je het natuurlijk met mate drinkt. Maar uiteindelijk is koffie zonder melk natuurlijk gezonder. Er zitten namelijk geen calorieën of vet in koffie en wel in melk.
Koffiemelk is melk waar water is uitgehaald. Daardoor heeft het een hoog vetpercentage en is het wat dikker dan gewone melk. Het bevat daardoor ook meer suiker per 100 gram dan gewone melk. Soms is er ook nog melkeiwit aan koffiemelk toegevoegd of plantaardige olie.
Halfvolle en magere melk in je koffie
Volgens het Voedingscentrum zijn halfvolle en magere melk goed voor je gezondheid. Zo bevat het eiwit, is het een bron van vitamine B2, B12 en calcium. Het drinken van melk zorgt voor een kleiner risico op bijvoorbeeld darmkanker en botontkalking.
Combineer het met voedsel
'Voor sommige mensen is koffie drinken op een lege maag te hard en te zuur', zegt Taub-Dix. 'Hoewel het ideaal is om je maag te vullen met voedsel om een deel van de zuurgraad van koffie te compenseren, kan het toevoegen van (plantaardige) melk ook de impact op je maag verlichten,' zegt ze.
Als je veel koffie drinkt, wordt er dus meer vet opgeslagen dat je lichaam niet kan verbranden. Dit komt doordat de cafeïne ervoor zorgt dat je bloedsuikerspiegel stijgt en je lichaam glucose – oftewel suiker – aanmaakt.
Als je wilt afvallen met koffie is het aangeraden om je koffie zwart te drinken. Dus zonder suiker en/of melk. In melk en suiker zitten namelijk calorieën, terwijl er in koffie zelf geen enkele calorie zit.
In koffie zit cafeïne. Gezonde volwassenen kunnen gemiddeld zonder problemen ongeveer 6 kopjes drinken per dag als ze verder geen of weinig producten met cafeïne nemen. Het advies aan zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, is om niet meer dan 2 kopjes koffie of 1 beker koffie te nemen op een dag.
“Sommige mensen krijgen na het drinken van koffie last van hartkloppingen, onrust of slapeloosheid. Cafeïne verhoogt de hartslag en de bloeddruk een beetje. Hoeveel dit is verschilt per persoon en hangt af van hoeveel koffie je drinkt. Het effect op de bloeddruk en je hart is bovendien tijdelijk.”
Liever een cappuccino of koffie verkeerd? Zoals de laatste naam al zegt, zijn deze varianten minder gezond (meestal door volle melk). Het beste is om hiervan maximaal 2 kopjes per dag te drinken. Dat geldt dus ook voor zwarte koffie met suiker!
Het antwoord is: ja. Koffie gezet door een papieren filter heeft het laagste gehalte aan cafestol. Dat stofje verhoogt het LDL-cholesterol in je bloed. Als er te veel cholesterol in je bloedvaten blijft plakken, verhoogt dat de kans op een hersenbloeding of hartaanval.
Koffie drinken op een lege maag zou schadelijk zijn. Een kopje koffie op lege maag zou volgens Dr. Adam Simon, Hoofd medische dienst van de website PushDoctor.co.uk, de maagwand kunnen aantasten. Ook kan het een storing van de spijsvertering betekenen, dit wordt ook wel indigestie genoemd.
Wanneer cafeïne in de hersenen aankomt, past het in de receptoren die normaal worden bezet door het op vergelijkbare wijze gevormde adenosinemolecuul. De opname van adenosine door deze receptoren zorgt ervoor dat je je moe gaat voelen.
In koffie zit cafestol. Dit stofje verhoogt het slechte (LDL-)cholesterol in het bloed. Bij filterkoffie blijft cafestol achter in het papieren filter. In koffie uit een filtermachine of koffiepad-apparaat zit dan ook weinig cafestol.
Mensen met een verhoogd cholesterolgehalte kunnen gewoon koffie blijven drinken. Gezien het mogelijk cholesterolverhogende effect van ongefilterde koffie zoals cafetièrekoffie en kookkoffie is het advies aan mensen met een verhoogd cholesterol om deze koffies zo min mogelijk te consumeren.
Teveel koffie drinken is niet goed voor de doorbloeding van je huid. Het zorgt ervoor dat je bloedvaten kunnen vernauwen. Hierdoor kan je gezicht er ook minder gezond uit gaan zien.