In de volksmond wordt het ook wel buikspek genoemd. Het zwoerd is de buitenste laag die aan de varkensbuik zit. Het is in feite de huid van het varken.
Het zwoerd is de buitenste harde laag die aan het spek van een varken vastzit. Het is in feite de huid. Na het broeien of afbranden en schoonkrabben van de buitenkant wordt spekzwoerd veel gebruikt om de bodem van cocottes, braad- en stoofpannen te bekleden. Het vet trekt in het gerecht.
Varkensbuik zonder zwoerd wordt ook wel buikspek zonder zwoerd of buikspek zonder vel genoemd. De engelse benaming is pork belly. Het is zoals de naam al doet vermoeden de buik van het varken, maar dan zonder het vel (zwoerd). Hierdoor kun je er super mooie soorten spek van maken.
De varkensbuik is verkrijgbaar met of zonder zwoerd. Zwoerd is de buitenste laag van het vlees. Het is in feite de huid van het varken. Het zwoerd kan zorgen voor een lekker knapperig korstje.
Rugspek of buikspek
Buikspek bevat meer vlees: het zogenaamde doorregen spek, in de volksmond bekend als 'mager' spek. Buikspek levert de meeste producten op, denk aan de speklappen, Zeeuws spek, katenspek, ontbijtspek, rookspek en zuurkoolspek.
Al is het Voedingscentrum nog steeds duidelijk: "Te veel rood vlees is ongezond en belastend voor het milieu. Spek bevat ook nog eens veel verzadigde vetten en die zijn slecht voor je. Spek staat daarom niet in de schijf van vijf."
Wat je nog wel eens ziet, is dat BBQ-liefhebbers de zwoerd insnijden voor het grillen. Je maakt een raster van inkepingen en die vul je op met kruiden of een natte rub. Zo kan er inderdaad wat extra smaak in het vlees trekken en het ziet er sowieso profi uit.
Het zwoerd is de buitenste laag die aan de varkensbuik zit. Het is in feite de huid van het varken.
Bij Valkslagerij kun je de buikspek zonder zwoerd bestellen vanaf €9,45.
Het opwarmen van onze voorgegaarde buikspek is heel eenvoudig. Haal het vlees twee dagen voor de bereiding uit de vriezer en laat het vlees langzaam ontdooien in de koeling. Verwijder de verpakking en maak in de tussen tijd de barbecue aan of verwarm de oven voor.
Snijd de vetkant van het buikspek kruislings in. Snijd ook de vleeskant kruislings iets in, hierdoor kunnen de smaakstoffen goed in het vlees trekken. Wrijf het spek aan beide kanten in met de knoflookpuree en bestrooi royaal met zeezout.
Knabbelspek is gemaakt van zwoerd met ongeveer 1 cm vet eraan. Je kan dit bij je slager halen. De zwoerd snij je in heel dunne sliertjes en die bak je uit in de oven. Zwoerd bevat veel vet dus het is absoluut niet nodig om extra vet toe te voegen.
De speklap met zwoerd is afkomstig van het buikspek van een varken, welke tot de magerste speksoort behoort. Het zwoerd is de buitenste laag die aan de varkensbuik zit en is in feite de huid van het varken. We laten het zwoerd bewust zitten, omdat het vet tijdens het bakken in de buik trekt.
Kroepoek van zwoerd
Chicarrón of knabbelspek wordt gemaakt van buikspek of nog vaker van – jawel – varkenshuid. Wat wij ook wel kennen als varkenszwoerd: de buitenste, harde laag die aan het spek vastzit. Wat natuurlijk best een mooi idee is, want waarom zou je die weggooien?
Spekzwoerd of knabbelspek wordt gemaakt van varkensbuik, ook bekend als varkenshuid. Dit buitenste deel van het vlees dat aan het spek vastzit, kennen we als zwoerdcrackers, die in wezen stukjes gebakken en krokant vet zijn.
Buikspek kopen bij www.aalvink.nl
Online een heerlijke stuk buikspek kopen is heel eenvoudig. Kies het gewenste aantal en gewicht van het vlees. Voeg het toe aan je winkelmandje en reken online af.
Met buikspek schaf je niet één stuk vlees aan, maar meerdere, want buikspek bestaat uit verschillende stukken vlees met spek wat uit de buik van het Iberico varken komt.
Hoe lang kun je spek bewaren? Spek kun je ongeveer drie maanden in de vriezer bewaren. Rauw, gebakken, of gekookte spek kun je doorgans twee dagen in de koelkast bewaren. Is het spek wittig uitgeslagen, gooi het dan weg.
Welke soorten vlees kunnen op de barbecue? Rundvlees, varkensvlees, kip en lamsvlees worden allemaal extra lekker als je ze boven hete kolen grilt. De wat taaiere soorten vlees, zoals rundersukade, kun je beter garen in de pan. Verder is het goed om te letten op hoeveel tijd vlees nodig heeft.
Zuurkoolspek. Zuurkoolspek wordt gemaakt van de buik van het varken, hier worden ook de speklappen gesneden. Het bestaat uit magere stukjes spek die licht worden gezouten of gepekeld.
Uitgebakken spek is hoog in natuurlijke vetten en bevat vrijwel geen koolhydraten. Spek uitbakken is heel simpel! Je moet het wel de tijd geven, zo'n minuut of 20 op laag-matig vuur. Maar dan heb je ook heel lekker knapperig spek!
Speklappen zijn afkomstig van het buikspek. Dat is de magerste spek soort. Speklapjes zijn zowel met als zonder zwoerd verkrijgbaar. Krokant uitgebakken geeft het zwoerd een extra lekkere smaak aan het vlees.