Voor het invriezen kun je ijsblokjesbakjes gebruiken, een plastic bakje met goed afsluitbare deksel of speciale diepvrieszakjes met zip lock. Zo behoud je smaak en vitamines zo goed mogelijk: Vries zacht fruit als
Laat (stukjes) fruit eerst los van elkaar bevriezen, zodat het niet als één grote klont aan elkaar vriest. Leg ze bijvoorbeeld in een grotere vershoudbak in de vriezer, zodat er wat ruimte tussen de stukken blijft. Zodra ze bevroren zijn, kan je de stukjes in een kleinere vershoudbak doen.
Zacht fruit kun je meestal rauw invriezen. Bij hard fruit zoals appels en peren kan dit ook, maar dan verkleuren ze. Daarom is het beter om ze eerst te koken of er een jam of moes van te maken.
Fruit uit blik of pot en diepvriesfruit bevat ongeveer evenveel voedingsstoffen als vers fruit.
Invriezen om langer te bewaren
Diepvriezen gaat gepaard met de vorming van ijskristallen. Dit betekent dat het water dat in het ingevroren voedingsmiddel aanwezig is niet meer beschikbaar is voor micro-organismen waardoor zij niet meer kunnen groeien.
Groente en fruit met een hoog vochtgehalte
Niet alle groente en fruit kun je invriezen. Het gaat dan voornamelijk om groente en fruit met een hoog vochtgehalte. Denk hierbij aan salade, komkommer, tomaat, kiwi's en druiven. Wanneer je dit ontdooit verliest het zoveel water dat de smaak er niet lekkerder op wordt.
Schadelijke conserveringsmiddelen
Twee veelgebruikte conserveermiddelen in diepvriesproducten zijn butylhydroxyanisole (BHA) en butylhydroxytolueen (BHT). Deze conserveermiddelen zijn geclassificeerd als potentiële carcinogenen en zijn in verband gebracht met schildklierdisfunctie, endocriene stoornissen en neurotoxiciteit.
In de koelkast: haal het fruit de avond voordien uit de diepvries en laat het ontdooien in de koelkast.In de microgolfoven.Heb je weinig tijd?Gebruik dan de ontdooistand van de microgolfoven.
“Wij beschouwen bevroren fruit en groenten over het algemeen als een laag risico , hoewel mensen met een hoog risico op voedselgerelateerde ziekten altijd bepaalde voorzorgsmaatregelen willen nemen.”
Diepvriesgroenten en -fruit zijn goedkoper omdat ze op grote schaal geoogst, opgeslagen en getransporteerd worden. Fruit en groente bestemd voor de diepvries kan massaal geoogst worden als de marktprijs laag is. Dit zonder de tijdsdruk die wel aanwezig is bij de oogst van verse groenten.
Schil bananen, en snijd ze in stukken of plakjes. Je kunt ze ook heel invriezen. Vries ze in in een bakje of zakje. Bananen verliezen na het invriezen wel wat smaak.
Gebruik de Dry Pack-methode
Bij de droogpakmethode behandel je gesneden peren om bruin worden te voorkomen en leg je de peren op een met bakpapier beklede bakplaat. Schuif de plaat in de vriezer tot de peren bevroren zijn. Doe ze in diepvrieszakken en verwijder zoveel mogelijk lucht.
Stoof de peren in een mengsel van rode wijn of bessensap met kaneel, suiker en kruidnagel tot ze zacht zijn. Wil je een alcoholvrije versie? Gebruik dan druivensap in plaats van wijn. Je zult zien dat het invriezen van stoofperen net zo eenvoudig is als het bereiden zelf.
Om dit te doen, verpak je fruit in hoeveelheden van niet meer dan een halve gallon per stuk, en laat je genoeg ruimte rond elk pakket in de vriezer zodat de koude lucht van vele kanten in contact kan komen met het fruit . Zodra het fruit helemaal bevroren is, herschik je de inhoud van de vriezer zodat het strak verpakt is.
Natuurlijk kun je met bevroren fruit smoothie maken, maar daarnaast kun je er nog veel meer mee. Gebruik het bijvoorbeeld in een taart, om een compote mee te maken of als basis voor een mousse of bavarois. Let er wel op dat diepvries fruit vooral goed werkt als je het gaat verwerken in een recept.
Paprika invriezen
Snijd in reepjes of blokjes, afhankelijk van wat je er later mee wil doen. Blancheer de paprika gedurende 1 minuut en laat afkoelen. Stop de paprika in een zak of bakje en sluit goed. Zo kan je paprika invriezen en 3 maanden bewaren.
Het antwoord is: ja! Sterker zelfs: diepvriesfruit is in sommige gevallen zelfs gezonder dan vers fruit. Het bevat dikwijls meer vitamines, omdat de vruchten meteen worden ingevroren na het plukken. Het invriezen stopt het proces waarbij voedingswaarden worden afgebroken, waardoor de vitamines beter bewaard blijven.
Controleer de verpakte vruchten in uw vriezer om te voorkomen dat u per ongeluk een smoothie met Listeria maakt. Vorige week kondigde de Food and Drug Administration (FDA) meerdere vrijwillige terugroepacties aan van specifieke bevroren fruitproducten door Sunrise Growers, Inc. vanwege mogelijke besmetting met Listeria monocytogenes.
Dit betekent dat nee, je hoeft bevroren fruit en groenten niet te wassen voordat je ze gebruikt . "Je moet ze niet wassen tenzij de verpakking je dat rechtstreeks instrueert," zegt Brekke - een sentiment dat wordt herhaald door Meredith Carothers, specialist in voedselveiligheid voor de USDA's Food Safety and Inspection Service in Washington DC
bevroren fruit kun je ongeveer 3-4 maanden in de diepvries bewaren. vries fruit dat je hebt laten ontdooien, niet weer in maar gebruik het meteen. plak een etiketje met de datum op het zakje/bakje met fruit. gebruik ziplock zakjes of plastic bakjes om het fruit in in te vriezen in plaats van boterhamzakjes.
Bevroren fruit wordt gewassen en ingevroren, wat een vrij minimale bewerking is in vergelijking met bijvoorbeeld complete opwarmhamburgers uit de koeling.
Laat je smoothie 's nachts ontdooien
Als je 's ochtends een smoothie wilt drinken, laat dan een portie ontdooien in de koelkast . Tegen de tijd dat je wakker wordt en je klaar bent om de deur uit te gaan, heeft je smoothie de perfecte consistentie om van te nippen.
Dingen die je beter niet kunt invriezen
Een stuk kaas, dit komt de smaak en structuur niet ten goede. Rauwe en gekookte eieren, gebakken eieren kan dan weer wel. Rauwe aardappels, deze bevatten te veel vocht.
Diepvriesproducten kunnen senioren ook een aantal gezondheidsvoordelen bieden . Diepvriesmaaltijden behouden hun voedingswaarde na het invriezen, wat betekent dat senioren dezelfde vitaminen en mineralen binnenkrijgen als ze uit verse producten zouden halen.
Mythe: Gekoeld en bevroren voedsel maakt je niet ziek.
Denk nog maar eens na. Koelen en invriezen vertragen alleen de reproductie van pathogenen op voedsel; ze stoppen het niet helemaal.