Waterhuishouding. Op kleigrond zakt over het algemeen het regenwater slecht weg blijft de grond te lang nat dan krijgen de wortels een gebrek aan zuurstof en sterft de plant af. Waar water zit kan geen lucht (zuurstof) zitten.
Alle planten hebben licht nodig. Sommige meer dan anderen en de meeste kunnen direct zonlicht niet goed verdragen of kunnen niet teveel direct zonlicht verdragen. Maar een veel groter probleem is dus te weinig licht.
Bruine bladranden kunnen ontstaan door teveel water, droge (radiator) lucht of een te warme omgeving of koude tocht. Bruine bladpunten kan te maken hebben met te weinig licht, teveel kalk in het water of een te lage luchtvochtigheid.
Alcohol is giftig voor planten en na een glaasje te veel gaan ze eraan dood. Planten die met mate drinken, weten dit dodelijke effect te beperken. Zij groeien alleen wat minder hard dan normaal. Dat blijkt uit onderzoek van tuinbouwkundigen van de Amerikaanse Cornell University.
De eerste en voornaamste reden waarom je kamerplanten doodgaan is omdat je ze niet te weinig maar teveel water geeft. In veel natuurlijke gebieden loopt water meestal (na enige tijd) (altijd) weg.
Je geeft teveel water
Raar misschien, maar planten gaan vaker dood doordat ze te veel water krijgen dan te weinig. Het teveel aan water blijft onder in de pot staan waardoor de wortels langdurig nat blijven en gaan rotten. Denk aan zompige laarzen na een stevige regenbui. Daar wordt jij toch ook niet blij van?
Te veel / te weinig water
Bruine vlekken op het blad wijzen meestal op een tekort aan water. Zijn de bruine plekken erg donker? Dan heeft je plant juist te veel water gehad.
Bier geven aan je plant
Als een blikje of lesje bier minstens een dag openstaat, fermenteert de hop. Dat maakt het een perfecte meststof voor planten, ook om ongedierte te voorkomen. Geen gek idee dus om dat restje bier aan je plant te geven. Schenk het op de potgrond.
Pure alcohol (vaak te krijgen in alcohol 90%) drinken is gevaarlijk. Je kan door de grote hoeveelheid alcohol je slokdarm en maag beschadigen omdat het het slijmvlies aantast. Verder kan je er een alcoholvergiftiging door krijgen.
Alcohol 70% is effectief tegen een breed gamma van bacteriën en heeft ook een fungicide en virucide activiteit.
Tuinplanten hebben vaker last van ongedierte of ziekten die in de omgeving voor komen. Er wordt meestal onderscheid gemaakt tussen plantenziekten en plagen. Een ziekte wordt veroorzaakt door een bacterie, schimmel of virus, terwijl je van een plaag spreekt wanneer je last hebt van ongedierte op planten.
Als je je plant te veel water hebt gegeven, herken je dat vaak aan blad dat geel wordt en afvalt. Maar het kan ook zijn dat bladeren juist verdrogen en bruin worden. Altijd goed dus om onder de grond te checken hoe het staat met de vochtigheid als je ziet dat je plant ongelukkig wordt.
Vaak worden bladeren bruin als ze niet de juiste verzorging krijgen, dit kan zijn dat de plant te weinig water toegediend krijgt. Bij sommige planten kan het zelfs zijn dat de plant juist te veel water krijgt en daardoor de bladeren gaan verkleuren.
Zout in de bodem is schadelijk voor planten, dieren en bodemleven. Kortom; als je voldoende gaat strooien dat die boom eraan dood gaat, zal de bodem daar ook voor langere tijd "dood" zijn. Planten die in de buurt staan, kunnen hier ook schade van ondervinden.
Meer dan drie glazen alcohol per dag verhoogt de kans op kanker van mond en keelholte, het strottenhoofd en de slokdarm. De kans op deze vormen van kanker is nog eens extra groot bij wie zowel drinkt als rookt.
Ook nu nog wordt er niet eens zoveel meer gedronken dan in Groot-Brittannië of Tsjechië, al kunnen die er ook wat van. Een volwassen Rus drinkt gemiddeld ongeveer vijftien liter pure alcohol per jaar, tegen zeven per volwassen Nederlander.
Kenmerkend voor dronkenschap zijn: (Sterke) gedragsveranderingen. De gedragsverandeiringen kunnen variëren van heel vrolijk (goede dronk) tot melancholiek of juist agressief (slechte dronk); ethanol of alcohol is een dempende stof.
VERZORGING CURCUMA
Geef twee keer per week water, maar laat de grond tussentijds wel droog worden. Geef regelmatig wat voeding in het water en verwijder uitgebloeide bloemen, om de bloemgroei te stimuleren. Zorg ervoor dat er geen water in de bloemkelken komt, daar kan ze niet tegen.
Als jouw plant bruine bladranden heeft kun je deze gerust afknippen. Zorg er wel voor dat je een schone schaar gebruikt en dat je nooit in het groene deel van het blad knipt! Als je het bruine deel geheel wegknipt – en dus in het groene deel van het blad knipt – zal er opnieuw een bruine rand ontstaan.
De meeste planten doen het goed als je ze water geeft ongeveer 1x per week in het voorjaar/zomer en 1x per twee weken in het najaar/winter. Voordat je een plant water geeft, is het belangrijk om te voelen of de kluit droog is. Is deze droog, dan geef je hem water.
Krab met je nagel of een mesje over de tak, het liefst zo dicht mogelijk bij de kluit. Laat 'ie veel los en ziet de tak er van binnen bruin uit dan is de kans groot dat de plant dood is. De takken van een plant brokkelen uit elkaar als 'ie dood is. Een levende tak is van binnen groenig van kleur.