Een dun laagje eelt op de voeten is normaal. Haal deze eeltlaag niet weg, anders kunnen er pijnlijke plekken ontstaan.
Een dun laagje eelt op je voeten of handen is gezond en heel normaal. Dit laagje eelt verwijderen is niet verstandig. Want eelt is niets anders dan een verdikking van de bovenste laag van de opperhuid, die bestaat uit dode huidcellen, en fungeert als natuurlijke beschermlaag voor de meer gevoelige huid eronder.
Eelt wordt door het lichaam aangemaakt als beschermingsmechanisme. Op de plek waar eelt wordt gevormd, is sprake van veel wrijving of druk. Ook een droge en niet elastische huid (komt vaak voor bij ouderen) kan eeltvorming in de hand werken.
Deze eelt crème of eeltzalf is vaak op basis van salicylzuur of ureum en moet liefst 2x daags worden gesmeerd en moet dan enige tijd intrekken. Eventueel kan het worden afgedekt met een pleister of met sokken.
In normale omstandigheden is eelt geen probleem en beschermt het ons. Maar het kan ook doorschieten en teveel worden. Eelt op de voeten komt vaak voor door een grote belasting, bijvoorbeeld tijdens sporten of werk.
Meestal is een eeltpit hardnekkig en verdwijnt niet vanzelf. Dat kan ook niet, wanneer de druk op de huid steeds gelijk blijft. Tegen pijn kan een eeltring gedragen worden. Soms echter verdwijnt de eeltpit wel vanzelf.
Je kunt zelf een aantal dingen doen om kloven te voorkomen: 1 x per week vijlen op een droge huid ( 1 richting op vijlen). Iedere avond uw voeten insmeren met voor u een juiste crème.
Met een puimsteen of eeltvijl kun je zelf eenvoudig en pijnloos een teveel aan eelt weghalen. Eventueel kun je vooraf een voetenbad nemen, om de dode huid een beetje zachter te maken zodat je het makkelijker kunt weghalen. Baking soda, citroen en azijn hebben een antibacteriële werking en maken het eelt extra zacht.
Het ziet eruit als een dikke gele of bruine laag op de huid. Het is een verdikking van de hoornlaag. Dit is de bovenste laag van de opperhuid, die bestaat uit dode huidcellen. Eelt vorming kan erfelijk zijn, maar ook of iemand voor zijn werk veel zit of veel moet lopen.
Het is eigenlijk een beschermlaagje ter voorkoming van beschadiging van je huid. Eelt komt vooral voor op je handen en voeten. Eelt is een plaatselijke verdikking of verharding van de huid, veroorzaakt door constante wrijving of druk. Het is eigenlijk een beschermlaagje ter voorkoming van beschadiging van je huid.
Heeft u last van eelt aan uw voeten? Vormen zich eeltplekken aan de onderzijde van de voet, of juist tussen de tenen? Eelt is op zich niet schadelijk, maar kan wel erg vervelend zijn.
Een voetbad, scrubben en een puimsteen kunnen voor hardnekkige eeltplekken en eeltknobbels niet voldoende zijn. Er zijn dan nog verschillende andere manieren om het overtollige eelt weg te halen. Er bestaan hiervoor allerlei hulpmiddelen, zoals een eeltrasp, eeltvijlen en speciale mesjes.
Eelt is dus een beschermlaagje dat voorkomt dat de opperhuid beschadigd raakt. Wanneer dit beschermlaagje steeds dikker wordt, geeft dit meer druk tegen de huid waardoor er pijn kan ontstaan.
Het advies om een pedicure te bezoeken is om iedere 6 weken, dit geheel afhankelijk of u klachten heeft of niet. Ook voor diabetes en reumapatiënten geldt; dat een bezoek om de 6 weken aan onze gediplomeerde (medisch) pedicures bijdraagt aan een optimale voetverzorging.
De beste elektrische eeltverwijderaar is volgens ons de Silk'n VacuPedi. Het gaat om een slimme eeltverwijderaar met een ingebouwd vacuümsysteem en roterende slijpschijven. Losgekomen huidschilfers worden meteen opgezogen zodat alles hygiënisch blijft en ze niet op de vloer terechtkomen.
· Bij een likdoorn groeit er een spitse punt van eelt naar binnen. Dat wil zeggen dat het gevormde eelt door druk van buitenaf op een kleine ruimte naar binnen wordt gedrukt. Doordat deze punt van eelt kan drukken op de zenuwen en bloedvaten kunt u last hebben van een pijnlijke plek aan uw voet.
Het is mogelijk om zelf uw likdoorn te behandelen. Dit kunt u doen met zinkzalf of likdoornpleisters. U kunt ook een warm bad met soda nemen. Na dit bad is het makkelijk om de likdoorn of het eelt te verwijderen, bijvoorbeeld met een puimsteen.
Productbeschrijving. Voor zachte voeten zonder eelt. Door de speciale gel wordt de aanmaak van nieuwe huidcellen op de voeten versneld.Na 5-7 dagen laat het eelt geleidelijk los. Trek de huid niet zelf los.
Voetbad met zeezout
Een voetbad met Dode Zeezout is heilzaam bij koude voeten, blaas- en nierklachten en bij jeukende of schilferende huid. Het bad heeft ook een sterke ontgiftende werking, want in de natuurheelkunde worden de voeten als derde nier gezien.
Overmatige eeltvorming. Overmatig eelt kun je zelf verwijderen met een eeltrasp. Als je eerst een voetbad neemt, wordt de huid week. Gebruik bij het voetbad geen soda, want daar wordt de huid hard en stug van.
Zachte voeten
Een warm voetenbadje hydrateert je voeten en maakt ze zacht. Met een etherische olie versterk je dit effect. Arganolie is erg goed tegen een droge huid, jojoba-olie werkt verzorgend. Als je tussendoor je voeten zachtjes scrubt met een speciale voetscrub, verwijder je dode huidcellen.
Je kunt eelt veel makkelijker weghalen als je huid zacht is. Bereid je huid daarom voor door je voeten eerst 10 tot 15 minuten te laten weken in warm water, eventueel met een scheutje badolie of essentiële olie. Olijfolie of kokosolie is overigens ook prima!
Met een voetvijl kan je de eeltachtige huid op je voeten en handen weer glad en soepel maken. Voetvijlen hebben vaak een grove en een fijne kant. Gebruik de grove kant eerst en de fijne kant als laatst.