Silk is zijde, maar in deze blog blijven we bij de Engelse benaming. Zijde is de meest luxueuze stof die er is en ondanks dat er verschillende goedkopere alternatieven op de markt komen, gaat er niets boven echte zijde.
Echt zijde is kostbaar en wordt aangeduid met de benaming natuurzijde. Zijde heeft een zachte, effen textuur en is vaak niet zo glad als veel andere synthetische stoffen. Daarnaast is de substantie sterk, maar wordt het minder sterk als het nat is.
De brandtest
Je neemt een paar draden en verbrandt ze met een vlam. Echte zijde ruikt naar verbrand haar, de vlam is onzichtbaar en stopt met branden wanneer de vlam wordt weggenomen. Met een kunstmatige stof zoals polyester zal er een vlam en de geur van verbrand plastic ontstaan.
Zijde is een natuurproduct die wordt geproduceerd uit de draden van de cocon van de zijderups. Het eindresultaat is een stof die zich kenmerkt door een prachtige natuurlijke glans, souplesse en een zacht aanvoelende structuur. 100% Zijde is anti-allergeen en warmteregulerend: warm in de winter, koelend in de zomer.
Imitatiebont (oftewel: nepbont, kunstbont, fake fur of faux fur) wordt gemaakt van een breisel met een pooldraad. Dat houdt in dat er tijdens het weven van de stof een extra draad wordt gebruikt: de pooldraad. Die pooldraad wordt in een lusvorm mee geweven en later doorgesneden.
De werking van zijde en van satijn is in essentie hetzelfde. Beide zorgen voor een stralende huid en een glanzende haardos. Dus wat betreft de werking kunnen we zeggen dat er geen verschil is tussen een zijden en een satijnen kussensloop. De prijs van zijde verschilt enorm met die van satijn.
Was zijde altijd op de hand – ook wanneer het etiket iets anders zegt. Maak gebruik van lauwwarm water dat niet warmer wordt dan 30 graden. Vermijd bleek en andere alcoholhoudende vloeistoffen en gebruik een zacht wasmiddel, speciaal voor zijde.
Zijde wordt gemaakt door zijderupsen, waarvan de bekendste de Bombyx Mori is, ook wel moerbeirups. Deze rups heet zo omdat het in z'n korte leven voornamelijk moerbeibladeren eet. De cocon die de rups spint is gemaakt van de zijde die wij gebruiken voor onze kleding en andere textiel.
Satijn is niet hetzelfde als zijde. Satijn is een weeftechniek, die van elk materiaal geweven kan worden. Voor het maken van satijn gebruikt men de "satijnbinding". Met deze techniek kunnen garens dicht op elkaar geweven worden.
Ook wel genoemd: Zijde satijn, satijnzijde, crêpe satin en charmeuse. Bij Silk Heaven vindt u 19 en 22 momme zijden beddengoed van moerbeizijde. We noemen dit simpelweg; '100% zijde'. Satijn is dus geen materiaal, maar een manier van weven en kan gemaakt zijn van polyester, zijde of katoen.
Het grootste verschil is dat polyester-satijn een zeer glanzende synthetische stof is en katoen-satijn een natuurlijke met een fijne glans, maar zeker niet té. Naast de mooie glans is katoen-satijn sterk vochtabsorberend, luchtdoorlatend en werkt het prettig verkoelend in de zomer.
Omdat zijde een eiwit is, mag het alleen gewassen worden met een pH-neutraal wasmiddel, zonder optische witmakers. Was je het een keer met een normaal wasmiddel, dan zal het sneller slijten. Hoe lang een zijden kussensloop bij dagelijks gebruik meegaat wisselt per persoon. Dat kan 1,5 jaar zijn, maar ook 4 jaar.
Zijde heeft de unieke en fantastische eigenschap dat het warm aanvoelt tijdens de winter, maar zijde voelt ook lekker koel tijdens warme zomerdagen. Hoe dat kan leggen we je uit. De natuurlijke temperatuur regulerende eigenschap van zijde wordt ook wel isothermisch genoemd.
Modal gaat dus langer mee! De stof is zacht, valt soepel en ademt heel goed. Modal lijkt op zijde maar is net zo praktisch als katoen: je kunt het gewoon wassen. Modal neemt beter vocht op dan katoen en het voelt minder zweterig of plakkerig.
Een satijnen kussensloop zorgt ervoor dat vocht dicht bij je huid blijft en blijft ademen. Slapen op een zijde kussensloop is een geweldige optie voor het behouden van het natuurlijke vocht in de huid.
Een zijden kussensloop zit vol proteïnen (eiwitten), aminozuren en antioxidanten. Deze voeden en behouden de natuurlijke vochtbalans van jouw huid en haar terwijl je slaapt. In tegenstelling tot andere stoffen absorbeert zijde geen vocht, maar heeft het een vochtregulerende werking.
Stralende huid met een satijnen kussensloop
Dit kussensloop zorgt ervoor dat vocht wordt behouden door de fijne structuur van het satijn. Ook absorbeert deze kussensloop talg en werkt het polijstend. Rimpels en roodheid vervagen, puistjes en onzuiverheden verminderen en een onrustige en vurige huid wordt gekalmeerd.
Hoewel zijde als weefsel vrij sterk is, is het kwetsbaar als het gaat om onderhoud, net als wol. Het kan het beste met de hand gewassen worden, in koud/lauw water. Gebruik een speciaal wasmiddel, geschikt voor wol en zijden stoffen. In ieder geval nooit heet wassen en ook niet laten weken.
Wat is er mis met zijde? Zijde, een onderdeel van kleding of in gezichtscrème en in shampoo waar we misschien minder snel aan denken als je aan veganisme denkt, Maar zijde is van een dier. En dat wordt ( net als andere dierlijke producten) niet vanuit het dier aan ons gegeven, maar genomen.
Zijde is een natuurlijke substantie die wordt afgescheiden door bepaalde insecten en stolt bij contact met de lucht. Het bekendst voor haar productie is de zijderups (Bombyx mori), de larve van een vlindersoort. Er zijn ook bepaalde spinnen die geschikt zijn voor de zijdeteelt.
Stop zijde nooit in de droger en laat het niet in de volle zon drogen. Bekijk voordat je begint ook altijd even het waslabel voor specifieke wasinstructies.
Zijde laten krimpen
Zijde is een erg fragiele stof, dus je moet extra voorzichtig zijn als je zijde wil krimpen. Stop je zijden kleding daarom in een waszakje voor je het in de wasmachine doet. Gebruik een mild wasmiddel, zoals Neutral vloeibaar wasmiddel, zodat je de vezels niet beschadigt.
2. Zijde is wel een materiaal. Zijde is een natuurlijk materiaal afkomstig van de zijderups. Die heeft er zo'n 5 dagen voor nodig om een cocon te spinnen met zijdedraad.
Katoen satijn is onze favoriete stof op bed: het is ademend, vochtabsorberend, zacht, glad en licht glanzend.