De voeding dient hetzelfde te blijven, d.w.z. dat u twee maal daags konijnenkorrels voedt naar gewicht. Ook is het belangrijk dat ze onbeperkt hooi kan eten. Indien u meerdere voedsters heeft, houdt dan de drachtige voedster apart. Zij zal anders haar nestplaats willen beschermen tegen rivalen.
Voer de babykonijntjes drie keer keer per dag ongeveer 1,5 ml tot ze 90 gram wegen. Ga dan over op 2 keer per dag totdat ze 350 gram wegen. Daarna is 1 keer per dag voldoende. Geef de voeding heel voorzichtig zodat de diertjes zich niet verslikken.
Je baby-konijn
Pas na 2 tot 3 weken beginnen de konijntjes voorzichtig het hok te ontdekken. Als ze 3 weken oud zijn, beginnen ze naast melk ook wat brokjes te eten. Konijntjes moeten minimaal 6 weken bij hun moeder blijven.
Als je een voedster en ram permanent bij elkaar zet, krijg je meerdere nestjes per jaar. Castreer de ram of steriliseer de voedster op tijd om dit te voorkomen. Dat kun je laten doen als de konijnen een half jaar oud zijn. Een ram is al vruchtbaar als hij 5 maanden oud is.
Het dagritme van konijnen is omgekeerd aan die van ons. Konijnen doen overdag hazenslaapjes, vooral in de middag kunnen ze een beetje wegdommelen, hoewel de ogen altijd iets open blijven. In de avond en nacht zijn ze wakker. Soms kunnen dwergkonijntjes een beetje nerveus zijn en lichte agressie vertonen.
Een konijn doet dat uitsluitend bij de persoon waar hij veel van houdt. Dus als je konijn je hand likt dan vindt hij je lief en laat dat blijken door likken, net zoals een hond of een poes doet. Sommige konijnen vleien zich in je hals en likken je gezicht. Allemaal konijnenliefde.
Konijnen leren hun naam
Er kunnen maanden overgaan voor het dier zijn naam herkent. Dit lukt bovendien ook niet bij elk konijn. Sommigen leren hun naam na verloop van tijd, anderen niet. Er zijn ook mensen die hun konijn een aantal andere eenvoudige woorden als 'nee' hebben aangeleerd.
konijnen eten hun jongen op als ze gestresst zijn maar ook als er iets niet goed is met de jongen dat kan ook de reden zijn dat ze door het hok lagen verspreid dat hoeft natuurlijk niet want ze kunnen ook aan de tepel hebben gehangen terwijl de moeder weg sprong van het nest.
Hoe is het dan gebeurd dat ze zwanger is van dit jonge konijntje? Hou haar maar goed in de gaten, want konijntjes krijgen zelden maar 1 jong konijntje.. het kan zijn dat er nog meer in haar buik zitten. Anders is het raadzaam even naar de dierenarts te gaan.
Daarnaast Kunt u met uw vingers of handen inspecteren of uw konijn zwanger is. Dit wordt palperen genoemd. Binnen de termijn van twee weken na de bevruchting zou u in de onderbuik van de voedster een foetus kunnen moeten voelen. Voor het palperen heeft u voldoende vaardigheden nodig.
Een konijn moet 24 uur per dag zoveel hooi kunnen eten als het wil. Zonder hooi heeft een konijn geen goede spijsvertering, en op een gegeven moment krijgt het daar last van en wordt ziek. Droogvoer is oorspronkelijk ontwikkeld voor laboratorium-konijnen en konijnen in commerciële houderijen voor vlees of bont.
Ik zou niet langer dan 1 nacht wegblijven als je niemand voor de konijnen hebt en anders iemand regelen die komt voeren of iemand bij wie je je konijn kan brengen. Als je konijn ziek wordt ben je ook te laat na 3 dagen, ik zou dat risico niet durven lopen.
Voer je konijntje bij voorkeur twee keer per dag. Als je maar tijd hebt voor een keer per dag, doe het dan 's avonds. Zorg voor regelmaat, dat is heel belangrijk voor de spijsvertering van je vriendje. De juiste dagelijkse hoeveelheid voeding hangt af van het ras, het lichaamsgewicht en de leeftijd van je konijn.
Begin tegen je konijn te praten, begin met rustige bewegingen. Benoem de dingen die je doet, gebruik telkens dezelfde woorden zodat je konijn weet wat hij kan verwachten. Is je konijn goed aan je gewend, steek dan een hand uit en laat hem snuffelen. Misschien wil hij zelfs wel iets lekkers aannemen uit je hand.
Een konijn pakt zo'n tien uur slaap per dag. Sommige konijnen slapen met hun ogen open. Wees niet bang!
In principe hoeft u aan een nest met konijnen niets te doen. De moeder verzorgt de konijnen twee keer per dag door op het nest te gaan zitten en de jongen te laten drinken. Vaak zal ze verder doen alsof ze niet bestaan. Zaak is het wel om de moeder voldoende eten en drinken te blijven geven, maar spreekt voor zich.
Het beste kan ze wat eiwitrijker voedsel krijgen. In plaats van gewoon hooi zou ze bijv. alfalfa (luzerne) hooi kunnen krijgen. Dit hooi is erg eiwitrijk en bevat ook veel calcium, beide kan een zogend konijn goed gebruiken.
Een konijn kan je vanaf 10 euro kopen of adopteren. Een gevaccineerd, gecastreerd (ras)konijn kost tussen de 45 en 100 euro. Hou er rekening mee dat je konijnen niet alleen mag houden, je zal er dus minstens twee moeten kopen. De aankoop van een hok en ren, de nodige inrichting en het voeder kost ongeveer 200 euro.
Na de voorbereidingsfase, waarbij de vulva en de melkklieren opzwellen, breekt de ontsluitingsfase aan. Daarin trekt de baarmoeder samen, wat zorgt voor weeën. De baarmoedermond, de schede en de bekkenbodem worden nu wijder. Zodra de ontsluiting volledig is, krijgt je konijn persweeën en begint de uitdrijvingsfase.
De ogen staan hoog en aan de zijkant van het hoofd, waardoor een konijn bijna 360 graden kan zien, en zelfs ook boven het hoofd kan kijken. Konijnen zijn vaak verziend, wat verklaard waarom ze snel kunnen schikken van een overvliegend vliegtuig, zelfs als zijn menselijke baasje het nauwelijks kan zien.
Jonge konijnen in de winter
Dit komt omdat ze nog geen wintervacht hebben. Pas in het voorjaar, medio mei, kunnen ze buiten gaan wennen. Konijnen die vanaf de zomer al buiten wonen hebben een dikke wintervacht ontwikkeld. Zij kunnen buiten blijven tot circa 10 graden vorst.
Konijnen kunnen in de winter prima buiten gehouden worden, maar hier moet ze wel aan wennen. Ze hebben namelijk de tijd nodig om een wintervacht te ontwikkelen die ze tijdens de gure nachten beschermt tegen de kou. Dit duurt ongeveer drie maanden, waarmee ze ongeveer eind augustus beginnen.
Het slaapritme van konijnen is niet zoals dat van mensen. Mensen slapen de hele nacht door (als ze geluk hebben ten minste), terwijl konijnen 's nachts regelmatig wakker worden en overdag juist langer aaneengesloten slapen.
Dus, als je overdag's werkt, vindt hij het niet erg om in de kooi te blijven, als dat beslist noodzakelijk is. Maar hij moet er een paar uur per dag uit, zowel om zijn pootjes te strekken als om het sociale contact met jou. Hoe langer de tijd is dat een konijn in de kooi moet doorbrengen, hoe groter de kooi moet zijn.
Als u twee konijnen samen houdt (konijnen hebben altijd een maatje nodig) zullen ze elkaar likken en wassen als een teken van liefde en affectie. Als een konijn u graag mag, dan zal hij of zij u of uw kleding misschien likken of zachtjes aan uw vinger knabbelen.