Het ouderenbeleid, ook wel eens 55+ beleid genoemd, draait om de beleidsvoering rondom oudere medewerkers binnen uw bedrijf. Wanneer de pensioenleeftijd nadert verwachten veel werknemers dat hun werkgever meedenkt en begeleidt, zonder dat ze dit expliciet zullen uitspreken.
De regeling houdt in dat: de werknemer 80% van zijn werkweek werkt; u hem hiervoor 90% van het loon betaalt en; er sprake is van 100% pensioenopbouw.
Ontziemaatregelen zijn afspraken in de cao die de oudere werknemer op basis van leeftijd extra rechten ten opzichte van jongere collega's toekennen. Het gaat hierbij in de praktijk vaak om het toekennen van extra ADV-uren of vakantiedagen en vrijstelling van zwaardere diensten zoals nacht- of weekenddiensten.
Onder ouderenzorg vallen alle vormen van zorg die specifiek bedoeld zijn voor ouderen. Het kan daarbij gaan om onder andere hulp in de huishouding, wijkverpleging of ondersteuning bij het dagelijks leven (dagbesteding).
Ouderen zorg is er in diverse vormen. Een aantal voorbeelden zijn wijkverpleging, thuiszorg, revalidatie in een verpleeghuis, huisvesting en zorg in een verzorgingshuis, mantelzorg door een naaste, begeleiding bij dementie, dagbesteding om eenzaamheid tegen te gaan of terminale zorg in de laatste levensfase.
Welbevinden als focus van zorg
Dat vraagt om een andere aanpak: liefdevolle zorg en de juiste aandacht voor wie de cliënt is, zijn leefstijl en zijn sociale en fysieke omgeving. Welbevinden zou de primaire focus van zorg moeten zijn.
Werknemers van 55 jaar en ouder kunnen niet worden verplicht tot overwerk.
Vanaf 60 jaar kun je 1/5 korter werken; dit kost je 7,5% van je loon maar je pensioenopbouw blijft 100%. Vanaf 62 jaar kun je 1/5 korter werken; je houdt jouw volledige loon en pensioenopbouw. Vanaf 64 jaar kun je 2/5 korter werken; dit kost je 7,5% van je loon maar je pensioenopbouw blijft 100%.
Het generatiepact ofwel generatiebeleid is een set van maatregelen die oudere werknemers (vaak 60+) in staat stelt om minder uren te gaan werken en op een gezonde manier hun baan te behouden tot aan hun pensioen.
Bij zwaarwegende bedrijfsbelangen kan je werkgever het recht op het generatiepact weigeren. Hij moet dat dan binnen 4 weken aan de werknemer laten weten. Als je hierover problemen krijgt met je werkgever dan kun je een klacht indienen bij de Vakraad (zie bijlage 3B van de cao).
Generatiepact in ruim 100 gemeenten
De jongeren omdat zij vaak alleen flexibel werk vinden. Voor beide leeftijdsgroepen staat hun duurzame inzetbaarheid onder druk. Het Generatiepact is ontwikkeld om de kloof tussen de wensen van jongere en de wensen van oudere medewerkers te overbruggen.
Eerder stoppen met werken kost tussen de 6 en 8 procent van je pensioen voor ieder jaar dat je eerder met pensioen gaat. Dat klinkt als een simpel rekensommetje, maar dat is het niet.
Volgens Tempo Team doet 72% van de werknemers na een compliment zijn werk met meer plezier. 61% van de werknemers doet erna beter zijn best. Wat motiveert medewerkers: waardering en positieve feedback. Dit leidt tot beter werk, dat op zijn beurt zorgt voor een betere omzet.
Overwerken is niet verplicht
In de wet staat niets over overwerk. Maar je werkgever kan en mag verwachten dat je soms overwerkt. We raden dus aan overwerk niet meteen te weigeren. Je werkgever laat je vast ook wel eens wat eerder naar huis gaan om een persoonlijke reden.
U bent 56 jaar of ouder, maar u heeft de AOW-leeftijd nog niet bereikt. Uw werkgever heeft niet eerder voor u het loonkostenvoordeel doelgroep oudere werknemers gekregen. U heeft in de 6 maanden voor het begin van het dienstverband niet bij uw huidige of nieuwe werkgever gewerkt.
Liggen je maandlasten rond de 2250 euro per maand, dan heb je 27.000 euro per jaar nodig. Onderstaand bedrag heb je nodig op het moment dat je stopt met werken: Bij een levensverwachting van 80 jaar – totaal 810.000 euro. Bij een levensverwachting van 100 jaar – totaal 1.350.000 euro.
Bij kleine pensioenen gaat het om pensioenbedragen van meer dan € 2,- en minder dan € 503,24 (in 2021) bruto per jaar. Er gelden strengere voorwaarden om een klein pensioen af te kopen.
In veel pensioenregelingen kunt u al voordat u de standaard pensioengerechtigde leeftijd bereikt, stoppen met werken. Maar doordat uw pensioen eerder ingaat, wordt de uitkering een stuk lager. U moet namelijk langer rondkomen met uw pensioengeld.
Overuren vallen onder de wettelijke maximale tijd die uw werknemer voor u mag werken. Dat is 12 uur per dag of 60 uur per week. In de wet staat niet hoeveel extra loon uw werknemer moet krijgen voor overwerk. U kunt hier zelf afspraken over maken in uw arbeidsvoorwaarden.
Je werkgever kan jouw overuren omzetten in vrije tijd. Dat kan een-op-een (één uur overwerken is één uur vrij), maar ook met toeslag (één uur overwerken is anderhalf uur vrij). Meestal geeft je cao aan binnen welke periode je deze vrije uren moet opnemen.
Rusttijd na een nachtdienst
Na een (vroege of late) nachtdienst die 12 uur heeft geduurd, volgt een rust van minimaal 12 uur. Na een reeks van 3 of meer nachtdiensten mag een werknemer minimaal 46 uur niet werken.
Het zorgleefplan is geordend volgens vier levensdomeinen. - Woon- en leefomstandigheden; - Participatie; - Mentaal welbevinden; - Lichamelijk welbevinden en gezondheid.
Wensen en behoeften ouderen
De wensen en behoeften van ouderen liggen op verschillende levensdomeinen en zijn heel divers. Ouderen vinden het belangrijk om mobiel te blijven zodat ze zelfstandig kunnen blijven wonen, onafhankelijk kunnen blijven en (sociale) activiteiten kunnen blijven ondernemen.
Kwaliteit van leven betekent voor ouderen dat ze kunnen doen wat ze fijn vinden en wat hun leven betekenis geeft, zoals naar buiten gaan of met de kleinkinderen spelen. Gezondheid is daar een voorwaarde voor. In een gesprek vanuit vertrouwen kunnen ouderen duidelijk maken wat ze belangrijk vinden.