Basisverzekering. Je basisverzekering vergoedt medisch noodzakelijk zorgkosten overal ter wereld tijdens een vakantie of op (door)reis in het buitenland. Het gaat hier alleen om zorg, behandelingen of medicijnen die niet kunnen wachten tot terugkeer in Nederland.
Als u op vakantie gaat naar het buitenland, blijft u verzekerd voor zorg. Iedereen die een Nederlandse zorgverzekering heeft, heeft werelddekking. Soms dekt uw zorgverzekering sommige kosten niet of niet helemaal. Misschien heeft u een aanvullende verzekering of reisverzekering nodig.
De basisverzekering, ook wel het basispakket genoemd, vergoedt de belangrijkste zorg. Dit is onderdeel van de Zorgverzekeringswet (Zvw). In Nederland bepaalt de overheid welke vergoedingen in de basisverzekering opgenomen worden. Bijvoorbeeld een bezoek aan de huisarts, ambulancevervoer, ziekenhuiszorg en medicijnen.
Als u in het buitenland in het ziekenhuis terecht komt, moet u het volgende doen: Breng uw familie in Nederland op de hoogte. Bel de alarmcentrale van uw reisverzekeraar of zorgverzekeraar.
Binnen Europa kun je meestal gebruik maken van je Europese zorgpas (EHIC). Deze staat op de achterkant van je gewone zorgpas. De EHIC is persoonsgebonden en geldig in 34 landen binnen de Europese Economische Ruimte (EER). Met de kaart heb je recht op urgent zorg bij tijdelijk verblijf in het buitenland.
Welke zorg krijg ik met mijn EHIC? U krijgt alleen noodzakelijke medische zorg in het land waar u met vakantie bent of tijdelijk verblijft. Dit geldt alleen voor landen waar de EHIC geldig is: EU, Liechtenstein, Noorwegen, IJsland (EER), Verenigd Koninkrijk en Zwitserland.
De EZVK bewijst dat u in orde bent met de Belgische ziekteverzekering. Daardoor krijgt u in andere EU-lidstaten (plus IJsland, Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland) toegang tot onvoorziene medische zorg onder dezelfde voorwaarden en tegen dezelfde kosten als de mensen van het betrokken land.
Basisverzekering. Je basisverzekering vergoedt medisch noodzakelijk zorgkosten overal ter wereld tijdens een vakantie of op (door)reis in het buitenland. Het gaat hier alleen om zorg, behandelingen of medicijnen die niet kunnen wachten tot terugkeer in Nederland.
De medische reisverzekering voor buitenlanders is uitsluitend bedoeld voor plotselinge en onverwachte medische kosten tijdens een verblijf in Nederland of andere Schengenlanden. Een medische reisverzekering is alleen voor spoedeisende medische hulp.
Bij sommige problemen krijgt u geen vergoeding
problemen op het werk, zoals burn-out of overspannenheid. relatieproblemen. een ouder-kind-relatieprobleem, mishandeling, rouwreactie, studieprobleem, identiteitsprobleem, acculturatieprobleem, religieus probleem of levensfaseprobleem.
U kunt kosten declareren voor medische zorg. Dit kan alleen als die medische zorg in het basispakket van de Zorgverzekeringswet zit. Die zorg had u dus ook gekregen als u verzekerd was geweest.
Geen eigen risico voor bepaalde zorg
huisartsenzorg (waaronder de huisartsenpost); verloskundige zorg en kraamzorg; de niet-invasieve prenatale test (NIPT) en de 20-wekenecho; bepaalde zorg bij een aantal chronische ziekten (diabetes mellitus type 2, COPD en CVR).
Nee. Binnen de EU is een reisverzekering niet verplicht. De Europese ziekteverzekeringskaart dekt echter niet de kosten van particuliere gezondheidszorg en ook geen andere kosten zoals die van reddingsacties in skigebieden, verloren of gestolen bagage, en repatriëring.
Mag ik me in het buitenland laten behandelen? JA. U mag naar een ander EU-land gaan voor een medische behandeling en onder bepaalde voorwaarden worden uw kosten rechtstreeks vergoed of worden de kosten geheel of gedeeltelijk vergoed door uw zorgverzekeraar.
Het goed verzekeren van de medische kosten tijdens de vakantie in het buitenland kan je behoeden voor hoge kosten die niet verzekerd zijn. Als je niet goed verzekerd bent, moet je de zorgkosten namelijk voor een deel zelf betalen. Dit kun je voorkomen met de extra dekking voor medische kosten in de reisverzekering.
Dit betekent dat u zich tijdens de vakantie ook ziek hoort te melden, zelfs als u zich op dat moment in het buitenland bevindt. In het verzuimprotocol van uw werkgever staat opgenomen bij wie u zich moet ziek melden en voor welk tijdstip. Dit verzuimprotocol geldt ook tijdens ziekte op vakantie.
Mag een zieke medewerker op vakantie? Ja, een zieke medewerker mag in principe op vakantie gaan. Echter, het is wel van belang dat de vakantie het herstel niet belemmert of de re-integratie vertraagt. De medewerker dient vooraf toestemming te vragen aan de werkgever en eventueel aan de bedrijfsarts.
Vakantiedagen bij ziekte
Je werkgever mag geen wettelijke vakantiedagen inhouden als je ziek bent. Controleer na je ziekte of je het juiste aantal vakantiedagen hebt staan. Soms kan een werkgever wel bovenwettelijke vakantiedagen inhouden, namelijk: Als hierover afspraken in je cao of contract staan.
Gewone contactlenzen en brillen worden niet vergoed via de basisverzekering. Medisch noodzakelijke contactlenzen en speciale brillen vaak wel. Lees meer op de site van Zorginstituut Nederland over vergoeding van brillen en contactlenzen.
De basisverzekering vergoedt namelijk niet alles. Als je veel ziektekosten verwacht, dan is een aanvullende verzekering handig. Je kunt je bijvoorbeeld extra verzekeren voor tandartszorg, zorg in het buitenland, orthodontie voor kinderen en allerlei therapieën.
Een reisverzekering is niet verplicht, maar kan wel handig zijn. De belangrijkste reden om een reisverzekering af te sluiten, is dat je hulp krijgt in onvoorziene (nood)situaties. Denk aan het vervroegd afbreken van de reis of juist een langer verblijf door een ongeval, ziekte of overlijden.
Hoe werkt de EHIC? Maakt u gebruik van medische zorg in het buitenland? Dan vraagt de buitenlandse zorgverlener, bijvoorbeeld een ziekenhuis, de kosten terug bij uw zorgverzekeraar. Op basis van uw zorgverzekering en eigen risico bepaalt uw zorgverzekeraar welke kosten worden vergoed en wat u zelf moet betalen.
De Europese zorgpas EHIC is 5 jaar geldig. U kunt de pas gebruiken zolang u een zorgverzekering bij ons heeft.
Je moet je EZVK voorleggen bij artsen, apothekers en in openbare ziekenhuizen. Deze zijn verplicht ze te aanvaarden. Opgelet! In privéziekenhuizen en bij privéverstrekkers wordt de EZVK geweigerd.