Draairichting. Veruit de meeste schroefdraad is rechtsdraaiend, dat betekent, dat rechts om draaien, dus met de klok mee, dicht- of vastdraaien is. Er bestaat ook linksdraaiende schroefdraad waarbij links om draaien, dus tegen de klok in, de schroef vastdraait.
Gebruik een schuifmaat om de diameter om de 1e, 4e en laatste volle draadgang op te meten. Als de diameter bij de een buitendraad oploopt, of bij een binnendraad afloopt, is er sprake van een conische draad. Als de diameter op de verschillende meetpunten gelijk is spreken we van een rechte draad.
Metrisch (M) / Linkse schroefdraad (L)
De meest voorkomende schroefdraad is die waarbij de schroef naar beneden beweegt wanneer hij met de wijzers van de klok mee gedraaid wordt (rechtsdraaiend).
Trappers en slijpmachines
De belangrijkste toepassing van linkse draad vinden we bij een as die ofwel van twee kanten wordt aangedreven, ofwel aan twee zijden iets aandrijft. Zo hebben trappers aan een fiets voor de ene trapper een linkse en voor de andere trapper een rechtse schroefdraad.
De meest voorkomende schroefdraad is die waarbij de schroef voorwaarts beweegt wanneer hij met de wijzers van de klok mee gedraaid wordt (rechtsdraaiend).
Fietspedalen losdraaien
Wat je moet weten is dat de linkertrapper links schroefdraad heeft (in plaats van het gebruikelijke rechts). Dat is gedaan om te voorkomen dat je pedaal zichzelf tijdens het fietsen kan losdraaien.
Er bestaat ook linksdraaiende schroefdraad waarbij links om draaien, dus tegen de klok in, de schroef vastdraait.
Er zijn verschillende soorten schroefdraad die in de techniek worden gebruikt. Zo bestaat er het metrische schroefdraad, British Standard Whitworth schroefdraad en British Standard Pipe schroefdraad. De verschillen in deze soorten schroefdraad zit met name in de toepassing daarvan.
Rechtse of linkse gasdraad
Normaal gesproken is dit een rechtse schroefdraad. De redenen voor een linkse uitvoering variëren. Meestal gaat het om een pijp met aan twee zijden draad, die in één draairichting vastgezet dient te worden.
Bij Amerikaanse schroefdraad geven we het aantal gangen schroefdraad per inch van de bout aan. Een 3/8-24 bout heeft dus een dikte van 3/8 inch en heeft 24 windingen schroefdraad op een lengte van 1 inch. De tophoek is de hoek waaronder de twee zijden van de winding van een schroefdraad staan.
Meergangige schroefdraad
De geleiding van dit type schroefdraad zal tweemaal die van een schroef met enkele start zijn. De geleiding neemt relatief toe naar de spoed met een veelvoud gelijk aan het aantal starts: Enkele-start schroefdraad - geleiding en spoed zijn gelijk.
Maatvoering bouten
Omdat het draad op bouten en moeren metrisch is, staat er voor de afmeting van de diameter een hoofdletter M. De lengte van een bout (en schroef) wordt aangegeven met de 'werkende lengte': het gedeelte dat in het materiaal verdwijnt. De maten worden als volgt op de verpakking aangeduid: M5 x 50.
Deze draad - vaak ook gasdraad genoemd - kom je vaak tegen op malleabele fittingen en appendages. BSP draad bestaat in 2 varianten, namelijk BSPP en BSPT. BSPP is rechte schroefdraad, de laatste P staat voor 'Parallel'. De draadmaat wordt vaak aangeduid met een 'G', bijvoorbeeld G 1/2”.
De afkorting UNC staat voor "Unified National Coarse", dit is schroefdraad met een grove spoed. Het gereedschap voor UNC wordt aangeduidt met AF. De afkorting AF betekent Across Flat (Americaans), dit betekent zo ongeveer als "overdwars gemeten" de sleutels passen op UNF en UNC schroefdraad.
Om uitwendige schroefdraad te snijden, wordt gebruik gemaakt van een snijplaat of snijmoer. Om een snijplaat te kunnen gebruiken, wordt de snijplaat in een snijraam geplaatst. Door aan het snijraam te draaien, snijdt hij het materiaal weg en ontstaat er in één keer een nauwkeurig schroefdraad.
Bij metrische bouten is het heel makkelijk om te bepalen welke bout het is. Een M6 bout is 6mm dik, een M12 bout is 12mm dik en een M20 bout is 20mm dik. In de schroefdraadtabel staat ook een kolom met het woord "Spoed".
Grove (of normale) schroefdraad heeft een grotere spoed (dit is het aantal draadgangen per inch) ten opzichte van fijne schroefdraad. Voor de meeste toepassingen wordt tegenwoordig grove schroefdraad gebruikt. In sommige situatie is een fijne schroefdraad handiger, zoals bijvoorbeeld bij een fijnafstelling.
Probeer eerst een kortere schroevendraaier met een dikkere kop te gebruiken. Oefen neerwaartse druk uit en probeer de schroef langzaam te verwijderen. Als dit niet werkt probeer je een schroevendraaier met een andere kop te gebruiken. Probeer een platte schroevendraaier als het om een kruiskopschroef gaat.
Tip 1: gebruik een elastiek
De makkelijkste manier om zelf te proberen een dol gedraaide schroef te verwijderen is doormiddel van een elastiek. Neem een breed elastiek dat over de kop van de schroef valt. Span het elastiek over de kop. Druk de schroevendraaier op het elastiek in de schroefkop van de schroef.
Belangrijk hierbij is dat je de juiste maat boor hebt. Bij de set wordt een doosje geleverd met daarop de maatvoering. In mijn geval heb ik een 2,5 mm boor nodig.
Dit is de rechtlijnige afstand die wordt afgelegd bij een verdraaiing van 360° . Deze spoed wordt bij metrische schroefdraad in millimeters aangeven, bij een Engelse schroefdraad in aantal gangen per Inch.