In de supermarkt kun je tonijn uit de vriezer kopen, maar als je de smaak kent van rauwe tonijn zul je deze niet kunnen waarderen. Overigens kun je verse tonijn wel invriezen, het blijft dan een maand of 6 goed in de vriezer.
Verse vis bewaar je zo dicht mogelijk bij het vriespunt. Deze vis moet bij voorkeur dezelfde dag nog worden opgegeten, eventueel de volgende dag. De vis is het best te bewaren door hem in vershoudfolie te wikkelen en met heel veel ijsblokjes bedekken.
Je kunt verse vis invriezen (gemiddeld op -15°C) mits het gevacumeerd is. Doordat de vis of filet luchtdicht verpakt is, blijft de kwaliteit gewaarborgd. Je kunt de vis 3 maanden bewaren in de vriezer.
Hoe lang kun je Tonijn bewaren? Verse tonijn, filet of een ander stuk vlees, kun je goed verpakt nog een dag in de koelkast bewaren. Vis kan eigenlijk nooit langer bewaard worden. Probeer de vis dan ook altijd meteen dezelfde dag te bereiden.
Vis ontdooien: de allersnelste manier
Leg het zakje in een kom of schaal (het moet er volledig in passen). Vul de kom met koel water (niet warmer dan 5°C om bacterievorming te voorkomen) en leg iets op het zakje om het onder water te houden. Vervang het water om de 10 minuten totdat de vis ontdooid is.
De tonijn moet namelijk eerst ingevroren zijn geweest vóórdat het rauw geconsumeerd mag worden. In de vis kunnen namelijk parasieten zitten die pas worden gedood zodra het product is ingevroren.
Rauwe vis moet heel vers zijn, en verse geelvin- of blauwvintonijn ziet er zacht rozerood of donkerrood uit. Maar tonijnvlees oxideert snel, net als appel. Dat wil de consument niet, en daarom mag tonijn worden behandeld met bijvoorbeeld citroenzuur om het bruin worden te vertragen.
Tonijn kun je bakken als steak (niet te lang, dan wordt-ie taai) maar ook rauw eten als sushi.
Verse vis kun je prima invriezen. Magere en matig vette vissen als schol, tarbot, kabeljauw en tong kunnen langer bewaard worden dan vette vis zoals makreel en zalm. Ons advies is om ingevroren vis maximaal 3 maanden in de vriezer te bewaren. Vries verse vis zo snel mogelijk na ontvangst in.
Bewaar verse vis echter niet langer dan deze twee dagen in de koelkast. Wil je de vis langer dan twee dagen na aankoop eten, dep de vis dan goed droog en doe deze in de vriezer. Magere vissoorten zijn tot wel zes maanden houdbaar in de vriezer(!) en vette vissoorten en bereide vis (kibbeling en paling) drie maanden.
Het beste kun je dergelijke salades bewaren in een afgesloten bakje. Koop je een bakje salade in de winkel dan is de houdbaarheid vaak iets langer, omdat er stoffen in zitten die de houdbaarheid verlengen. Kijk dus goed op het etiket. Deze salades kun je niet invriezen, verse tonijn overigens wel.
Anderzijds om de onvermijdelijke krimping bij verhitting te veroorzake. De tweede verhitting vindt plaats wanneer het blik dichtgemaakt wordt en dient om de inhoud te steriliseren. Toegevoegd na 5 minuten: De ingeblikte vis is dus niet rauw.
SushiPoint adviseert om vers bereide sushi niet in te vriezen. Sushi bevat (meestal) rauwe vis, sushi-rijst en zeewier vellen (nori). De sushi-rijst zal droog gaan smaken en het zeewier wordt taai en hardnekkig.
Vacuüm verpakte vis is in de vriezer bij -18 °C tot 3 maanden houdbaar.
Vis invriezen is mogelijk met zowel magere als vette vis. Aangeraden wordt om de vis vers in te vriezen en dus niet als bereide vis in de vriezer te plaatsen. Magere vis blijft langer houdbaar in de vriezer dan vette vis.
Niet alles is 100% geschikt om in te vriezen. Sommige producten drogen uit of veranderen van structuur. Dat zegt overigens niet dat je het niet meer kunt eten. Het appetijtelijke aanzicht van sommige producten kan soms achteruit gaan en de smaak ervan kan veranderen.
Wanneer de vis gaat bederven zetten bacteriën die histidine om in histamine. Histamine veroorzaakt binnen twee uur allergische reacties. Die variëren van bonzende hoofdpijn, het heel warm hebben, misselijkheid, jeuk in de mond, tot braken, buikpijn, diarree en hardkloppingen. Dit kan ongeveer twaalf uur lang duren.
Vis kan besmet raken met ziekteverwekkers, zoals de bacteriën listeria en salmonella. Deze zijn niet met het blote oog te zien en u kunt ze niet proeven, zien of ruiken. Maar u kunt er wel ziek van worden. In rauwe vis kan ook de parasiet haringworm voorkomen.
Een verse tonijn is heerlijk om rauw te eten als sashimi of sushi. Eet je tonijn toch liever bereid, dan kun je 'm het best grillen of bakken. Door de structuur als door de diep roze kleur heeft het visvlees veel weg van rund- en kalfsvlees en men spreekt dan ook over tonijnsteak of -biefstuk.
Doordat tonijn zo zwaar wordt bevist, gaan jaarlijks miljoenen zeevogels dood van de honger. Daar komt bij dat vis helemaal niet zo gezond is als we denken. Er zit zo veel gif in dat je al gezondheidsklachten kunt krijgen als je twee keer per week sushi eet.
Ons advies: bijna elke man kan zonder problemen vier keer per week een blikje tonijn eten. Wil je meer tonijn, of andere soorten eten? Dan kan je je wekelijkse maximale inname bereken met de stappen hieronder.
Wilde zalm bevat namelijk meer omega-3-vetzuren, vitaminen, mineralen en minder verzadigd vet en calorieën per portie. Tonijn – laag in calorieën en boordevol vitamines van eiwitten. Een portie van zo'n 100 gram bevat 22 gram eiwit. Echter, wees wel bewust van het feit dat deze vis wordt bedreigd door overbevissing.