Secundaire kinderloosheid: "Verlies de gevoelens van je kind niet uit het oog" - Libelle Mama. Jullie willen heel graag nog een tweede kindje, maar ook na lang proberen blijft de zwangerschap uit. Dat betekent dat jullie door een rouwproces moeten.
Secundaire onvruchtbaarheid is een term die gebruikt wordt om aan te geven dat een paar moeite heeft met het krijgen van een tweede kind, na het succesvol zijn van hun eerste zwangerschap. Dit is anders dan primaire onvruchtbaarheid, waarbij een stel moeite heeft om een eerste kind te krijgen.
Er kan sprake zijn van een medisch probleem, maar daarnaast heb je zogenaamde sociale kinderloosheid. Dat zijn mensen die tegen hun wil kinderloos blijven, vanwege hun carrière of omdat ze geen partner vinden.” Of de minister een partner heeft, dat wenste ze niet te delen met de buitenwereld.
Hoe je de ongewenste kinderloosheid ervaart, kun je niet sturen. Wél kun je ervoor kiezen om er samen een weg in te vinden. Spreek verwachtingen en behoeften naar elkaar uit en blijf in gesprek.Vertel elkaar wat je blij maakt, deel je geluksmomenten en zeg waarvan je geniet.
Kinderloosheid in Nederland
Dat aantal is sterk toegenomen. Volgens onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft 5,5 procent van de vrouwen die nu 60 zijn bewust geen kinderen. Bij de vrouwen van 45 jaar is dat percentage al 8,5 procent en bij dertigers zit het op zeker 10 procent.
Meer ouders dan werd gedacht, hebben spijt dat ze kinderen hebben gekregen, blijkt uit nieuw onderzoek in Polen. Het gaat om maar liefst 13 procent. In Nederland zijn de aantallen waarschijnlijk vergelijkbaar, zegt onderzoeker Konrad Piotrowski.
Een paar nuttige statistische gegevens. Onvruchtbaarheid treft zowel mannen als vrouwen. Bij 30% van de koppels is de vrouw onvruchtbaar. Bij 30% van de koppels is de man onvruchtbaar.
Geen kinderen krijgen is een stap, we kopiëren niet het leven van onze ouders en stippelen zonder veel voorbeelden ons eigen leven uit. Toch toont onderzoek aan dat deze vrouwen helemaal niet alleen of ongelukkig voelen. Integendeel zelfs. Vrouwen zonder kinderen hebben later in hun leven geen spijt van deze keuze.
Als je op natuurlijke wijze geen kinderen kunt krijgen, zijn er alternatieven. Je kunt bijvoorbeeld pleegouder worden of een kind adopteren. Het is ook mogelijk om te kiezen voor een draagmoeder.
In Nederland worden vrouwen ten opzichte van andere landen laat moeder. De gemiddelde leeftijd ligt in Nederland op 29,4 jaar dat vrouwen hun eerste kind krijgen. Na het 36ste levensjaar neemt de vruchtbaarheid van de vrouw snel af.
Begrip, interesse en medeleven voor wat ze doormaken is heel fijn. Dat begint al met een enkel zinnetje 'Ik begrijp dat het heel moeilijk voor je is' of een kaartje met 'sterkte! ' Blijf met elkaar communiceren over de behoefte en vul het niet zelf in.
Als je als homokoppel of als alleenstaande man een kind wilt dat niet alleen wettelijk maar ook biologisch het jouwe is, dan is draagmoederschap de enige optie. Wat heterokoppels betreft is draagmoederschap echter de laatste optie. Wensmoeders hebben vaak al een lange periode van fertiliteitsonderzoeken achter de rug.
Eén op de vijf vrouwen blijft kinderloos
Van de vrouwen die nu rond de 50 jaar oud zijn, heeft 15 procent geen kinderen gekregen. Van de jongere generaties vrouwen blijft naar verwachting ongeveer een vijfde kinderloos.
Voor de tweede keer bevallen
Ook de tweede bevalling kan totaal anders zijn dan de eerste keer. Je baby heeft tot het laatst vaak meer ruimte in de baarmoeder, waardoor hij langer actief en beweeglijk is en vaak ook later indaalt. Misschien pas tijdens de bevalling.
Secundaire onvruchtbaarheid is een term die gebruikt wordt als paren al een kind hebben, maar het niet lukt om een tweede kind te verwekken. Dezelfde term wordt gebruikt als één van de partners al een kind van een andere partner heeft.
Als je onvruchtbaar bent, dan kun je niet op de natuurlijk wijze zwanger worden en kinderen krijgen. Onvruchtbaarheid wordt ook wel infertiliteit genoemd.
Maar over het algemeen zijn er een paar symptomen waaraan je een verminderde vruchtbaarheid bij jezelf kunt herkennen: Het lukt niet om binnen een jaar zwanger te worden.Je menstruatiecyclus is onregelmatig of menstruatie blijft helemaal uit.Je hebt pijn in de onderbuik (bijvoorbeeld door endometriose).
Er zijn geen symptomen voor verminderde vruchtbaarheid, behalve dat het niet lukt om zwanger te worden. De hoeveelheid van uw zaadlozing zegt bijvoorbeeld niets over de hoeveelheid of de kwaliteit van de zaadcellen. Ook eventuele erectieproblemen staan los van de vruchtbaarheid.
Andere factoren die mogelijk een rol spelen in verminderde vruchtbaarheid zijn onder andere drugs, alcohol, medicatie, chemotherapie, roken. Ook de leeftijd van de man speelt een belangrijke rol.
Ja, je kunt spijt krijgen van het hebben van je kind, veel mensen zouden willen zeggen dat dat niet zo is of hun noooooooit zou overkomen, onzin. Het krijgen van kinderen kan bijvoorbeeld bij de vrouw zorgen voor ptsd, sommige mensen vormen nooit een band met hun kind en voelen er niets voor.
Je voelt je regelmatig overweldigd, wanhopig en pessimistisch. Je hebt het gevoel dat je een slachtoffer bent en dat je weinig tot geen mogelijkheden hebt om verandering tot stand te brengen. Je laat je leven steeds meer bepalen door je angsten en onzekerheden.
Een kind geniet.
Voelt een kind zich goed, dan geeft het een ontspannen indruk. Het voelt zich in geen enkel opzicht bedreigd. Het gezicht is open en de spieren zijn niet gespannen. Een kind straalt van levenslust: de blik is levendig, het gelaat expressief.
Wensen en verwachtingen uitspreken
Als je partner echt nog geen kinderen wilt, moet je die tijd zien te overbruggen. Probeer niet constant over kinderen te beginnen, dat kan alleen maar afschrikken. Geef het de tijd. Laat je kinderwens niet de overhand nemen zodat het tussen jullie komt in te staan.
Tips bij spijt om ouderschap
Een advies is mild zijn voor jezelf en die gedachten en gevoelens toe te laten. Want hoe meer je die probeert weg te drukken, des te meer ze zich zullen opdringen.
Het blijft een taboe." De schattingen lopen uiteen, weet Brons, maar 2 tot 10 procent van de kinderen hebben een vader die niet hun biologische vader is. Vaders die een vaderschapstest laten doen, vinden dat hun partner raar gedrag vertoont of vinden dat hun kind niet op hen lijkt.