Ristretto betekent 'beperken, afsnijden, verkleinen' en kun je zien als een verkleinde espresso. Een ristretto smaakt daardoor frisser en minder bitter dan een espresso. Lungo is afgeleid van het Italiaanse Caffe Lungo wat 'lange koffie' betekent en bevat twee keer zoveel water als een espresso.
Qua hoeveelheid water in de verschillende koffies, is dit de volgorde van weinig water naar veel water: een ristretto bevat met zijn 15 ml het minste water, gevolgd door een espresso waarvoor 40 ml water voor gebruikt wordt en het rijtje wordt afgesloten met een Lungo, die twee keer zoveel water bevat als een espresso.
'Lungo' betekent langere koffie, afgeleid van langere doorloop tijd maar is bereid onder dezelfde druk van een espresso. Het is een zwarte koffie zonder melk en dus minder sterk dan een espresso. Het voordeel van de espresso is dat hij voller van smaak is en zachter in afdronk dan bijvoorbeeld filterkoffie.
De koffie wordt nog fijner gemalen, waardoor het zetproces even lang duurt als bij een espresso. Bij het zetten van een ristretto komen er meer oliën en aroma's vrij maar minder bitters. Dit maakt de koffie zeer geconcentreerd. Daarom heeft een ristretto een vollere en sterkere smaak dan een espresso.
Dit langere extractieproces zorgt ervoor dat er meer componenten van de koffie worden opgenomen door het water. Het resultaat is een sterkere, bitterdere smaak en een grotere dosering cafeïne per kopje. Een Lungo is in volume groter dan een espresso en wordt dan ook geserveerd in een grotere kop.
Een ristretto wordt op een vergelijk- bare wijze gezet, maar wordt eerder gestopt en heeft daarom een kleiner volume. Ristretto betekent 'beperken, afsnijden, verkleinen' en kun je zien als een verkleinde espresso. Een ristretto smaakt daardoor frisser en minder bitter dan een espresso.
De meest geconcentreerde koffiesoort is een ristretto - deze heeft relatief het hoogste cafeïnegehalte. Een lungo is echter groter en bevat dus meer cafeïne dan een ristretto. Op basis van de cafeïneconcentraties zouden dit de sterkste koffiesoorten zijn: ristretto cups.
Voor een lungo heb je 5 à 7 g espressopoeder nodig – dezelfde hoeveelheid koffie als voor een klassieke espresso.Maar met twee keer zo veel water. Met circa 80 à 110 ml per kopje krijg je dus twee keer zo veel koffie als bij zijn kleinere broertje.
In feite is een Lungo een 'uitgerekte espresso'. Waar bij de Americano water aan de espresso wordt toegevoegd, wordt bij een Lungo het water door de espresso getrokken tijdens het zetten. Het resultaat is een sterkere koffiesmaak en een hogere dosering cafeïne dan bij een Americano of gewone espresso.
Cappuccino. De meest populaire koffiesoort met melk is de cappuccino. Een cappuccino wordt gemaakt met een dubbele shot espresso waar je opgeschuimde melk aan toevoegt. De melk wordt opgeschuimd met een melkkannetje met behulp van een stoompijpje.
De koffiesoort lungo dankt zijn naam aan de tijd die het kost om hem te maken. Lungo is namelijk Italiaans voor 'lang'. Lungo is als het ware een lange espresso. Voor de bereiding van een lungo gebruik je dan ook dezelfde hoeveelheid koffie als bij een espresso.
Wie wil genieten van “La Dolce Vita”, wordt goed bediend met een Lungo-koffie. Gebruik ongeveer 60 ml vers water voor 7 g koffie en geniet van een echte Italiaanse koffieklassieker. Deze koffie kan ook worden gebruikt om verschillende andere dranken en etenswaren te bereiden.
De Vivalto Lungo Decaffeinato heeft net als zijn bijna-naamgenoot mét cafeïne een bitter en gebrand karakter, wat hem een complexe, licht houtige smaak geeft. De mix van Arabica's geeft deze lungo ook een bloemachtige smaak.
Een Ristretto is een geconcentreerde koffie met dikke textuur en een intensere smaak dan een normale espresso. Met 15 tot 20 ml in het kopje drink je een ristretto met één slok. De doorlooptijd is minder lang waardoor het water minder lang in aanraking komt met de gemalen koffie.
Selecteer het knopje met het juiste icoontje (Espresso of Lungo) voor je gewenste bakkie. Houd het knopje ingedrukt tot de juiste inhoud voor jouw kopje koffie is bereikt. Je machine onthoudt deze instelling nu voor de volgende kopjes die je gaat zetten.
Lungo koffie is een perfecte keuze wanneer jij houdt van de ultieme koffiesmaak en graag geniet van een grotere koffie. Bij Nespresso is een lungo standaard 110 ml, vergelijkbaar met een normale kopgrootte in Nederland.
Cortado. Een cortado is oorspronkelijk een espresso verdund met warme melk. Tegenwoordig is de melk opgeschuimd waardoor je een soort kleine cappuccino krijgt met sterkere koffie (de verhouding is ongeveer een derde espresso en twee derde melk). Voor deze cortado zet je een espresso in een glas van 90 ml.
Bij een cortado wordt de espresso 'gesneden' door warme melk. Er gaat net zoveel als of soms net iets meer melk dan espresso in deze koffie. Deze melk heeft geen schuim; in tegenstelling tot een macchiato, waarbij schuim ondenkbaar is.
Waar bij de Lungo al het water door de gemalen koffie van de Espresso loopt, wordt het warme water bij de Grande pas achteraf aan de Espresso toegevoegd. Dat zorgt ervoor dat een Lungo veel bitterder is omdat het water veel meer smaak opneemt, en dat de Grande veel milder is, omdat de Espresso wordt aangelengd.
Barista koffie voor de thuisbarista
Als thuisbarista is het een hele kunst om een perfecte espresso te zetten. Versgebrande bonen en de kwaliteit van deze bonen spelen hierbij een grote rol. De bonen bij Barista-Essentials zijn altijd vers gebrand en van de hoogste kwaliteit, namelijk specialty koffie.
De Bellarom Azzuro van Lidl wordt de lekkerste lungo genoemd. Bij de espresso's wint de Nespresso Ristretto. Bij deze test geeft deze capsule het meeste koffiegeur en sterkste smaak.
Om een espresso te zetten wordt namelijk een kleine hoeveelheid water, zo'n 30 ml, onder hoge druk snel door versgemalen koffiebonen geperst. Door die snelheid is er maar kort contact tussen het water en de koffie waardoor er weinig cafeïne in zit.
De ristretto is de sterkste koffiesoort die gezet kan worden en bevat dus de minste hoeveelheid water. In totaal bevat een ristretto shotje zo'n 15ml koffie. De bereiding (in koffietermen heet dat extractietijd) is net zo lang als een espresso.
Een 100% Arabica koffie is hierdoor milder en aromatischer van smaak. Een Robusta koffie is daarentegen krachtiger.
Daarom bevat de koffieboon meer cafeïne (wat voor de bittere smaak in koffie zorgt) om beter bestand te zijn tegen deze natuurlijke vijanden. Kies daarom altijd voor 100% Arabica koffiebonen om (bijna) zeker te zijn dat je geen bittere koffie koopt.