Zwemmen is een geweldige sport om de spiermassa op te bouwen en deze in een goede conditie te krijgen. Van deze sport raken je spieren, pezen en gewrichten namelijk beter doorbloed, ze functioneren beter en worden ook nog eens veel flexibeler.
Kan je gespierd worden door zwemmen? Aangezien zwemmen een fullbody workout is, kun je vanzelfsprekend (zeer) gespierd worden door te zwemmen. Wel hangt het af van de manier waarop je zwemt welke spieren je traint. Zo kun je zwemmen vergelijken met hardlopen.
Als je stijve of pijnlijke spieren hebt van je vorige workout, is zwemmen een heel goede manier om daar vanaf te komen. Ondanks dat krachttraining het beste is voor het opbouwen van kracht in je botten, zorgt zwemmen ervoor dat je botten compacter worden zonder spanning op je gewrichten te zetten.
Zwemmen is heel gezond; het stimuleert je fysieke én mentale gezondheid. Elk baantje dat je trekt telt, maar je lichaam profiteert het meest van zwemmen als je 3 keer per week minstens 30 minuten in het water ligt.
Spieren die door zwemmers bij alle zwemslagen op de proef worden gesteld, zijn de schouders en triceps, zowel bij de draaibewegingen van je schouders bij het inzetten van een beweging maar ook en vooral ook bij het naar je toe trekken van watermassa's. Ze behoren dus ook tot de meest ontwikkelde spieren van zwemmers.
Met zwemmen train je alle grote spiergroepen, wat vrij uniek is en je maar bij een paar sporten ziet! Je versterkt vooral je rug en armen en krijgt hier dus op den duur een bredere rug van. Als je regelmatig zwemt, worden je spieren niet persé breder, maar juist krachtiger.
Zwemmen versterkt ook de buikspieren en core en vermindert de taille- en heupomvang. Je wordt er dus niet alleen fitter door, het is gewoon een fantastische oefening voor het hele lichaam.
Met zwemmen kan je afvallen. Zwemmen is een cardiotraining, en met cardio verbrand je vet. Afhankelijk van de intensiteit van je training gaat het om circa 500 tot 750 calorieën per uur. Dit is dus ook nog eens behoorlijk veel voor een sport waar je relatief helemaal niet zo vermoeid van raakt.
Zwemmen én wandelen? [een gouden combinatie]
Zwemmen wint het in deze vergelijking van wandelen. Beide sporten zijn vrij toegankelijk, hebben een laag blessurerisico en zorgen voor tal van positieve effecten op je geest en lichaam (waarvan we hier slechts de belangrijkste konden bekijken).
Beide sporten zijn effectief voor het verbranden van calorieën, maar zwemmen kan minder belastend zijn voor de gewrichten. Is zwemmen beter voor het versterken van de spieren dan fitness? Zwemmen versterkt het hele lichaam, terwijl fitness meer mogelijkheden biedt om specifieke spiergroepen te trainen.
Regelmatig sporten is goed voor je conditie, en dat geldt ook in het zwembad. Als je minstens één keer per week gaat zwemmen, zul je je longcapaciteit zien stijgen, en dat merk je omdat je minder snel buiten adem bent.
750 meter is een goede optie om mee te beginnen." Start met 5 keer 3 baantjes, met 30 seconden rust. Zwem nu 4 keer 3 baantjes, met 20 seconden rust. Eindig met 3 keer 1 baan en 10 seconden rust.
De inspanning van het zwemmen geeft je meer energie dan het je kost. Vlak na het sporten heb je meer energie beschikbaar dan een paar uur eerder, toen je vermoeid thuiskwam van je werk. Alle bovenstaande zaken zorgen ervoor dat zwemmen een boost geeft aan je lichamelijk en mentale gezondheid.
Als je de kans op hart- en vaatziekten aanzienlijk kleiner wil maken, is regelmatig baantjes trekken dé perfecte work-out voor jou. Zwemmen verlaagt namelijk je bloeddruk en cholesterolniveau. Voorwaarde daarbij is wel dat je wekelijks minimaal drie keer 30 minuten zwemt.
De borstcrawl is de snelste zwemslag. Fanatieke zwemmers gebruiken vaak deze techniek. Bij de borstcrawl gebruik je bijna alle spiergroepen.
Met zwemmen wordt elke spier in het lichaam getraind. Zowel jouw boven- als onderlichaam wordt getraind, net als spieren waarvan je niet eens wist dat je ze had. Daarnaast maakt het ook jouw rug losser waardoor je, als je regelmatig zwemt, minder last krijgt van rugklachten.
In tegenstelling tot andere duursporten, is zwemmen een cardiotraining voor je hele lichaam. Je gebruikt je armspieren (biceps en triceps) om je lichaam door het water te trekken en de spieren in je schouders (deltaspieren) en rug (latissimus dorsi of brede rugspier) geven je slagen extra kracht en snelheid.
Doordat je tijdens het zwemmen ook je bovenlichaam en onderlichaam actief gebruikt, is je verbranding hoger per respectievelijke hartslag dan pakweg tijdens het fietsen. Zwemmen is dé low-impactsport bij uitstek. Het is ook een full-body work-out: je oefent er zowat alle spieren mee.
“Over het algemeen besteden mensen tussen 45 minuten en 1 uur aan een zwemsessie, goed voor een zwemafstand van ongeveer 1 kilometer.”
Volgens Fysio+ staat een half uur zwemmen gelijk aan tien kilometer hardlopen. Wekelijks baantjes zwemmen versterkt je spieren en botten, verlaagt het risico op hart- en vaatziekten en verbetert je longcapaciteit.
Als u puur kijkt naar het aantal calorieën wat u verbrandt tijdens het sporten, dan is cardio de winnaar. Onder cardio vallen sporten zoals fietsen, hardlopen, zwemmen. Afhankelijk van uw tempo en de intensiteit kunt u al snel 300 tot 800 calorieën per uur verbranden.
Om af te vallen is dus ook de frequentie belangrijk. Stel je wilt graag een halve kilo per week afvallen (dit wordt gezien als een haalbaar én realistisch doel.), dan moet je 3500 calorieën per week extra verbranden. Ga je 3 keer per week een half uur zwemmen, dan verlies je zo'n 1.500 calorieën.
Ga op je buik in het water liggen met je armen voor je uitgestrekt, deze keer zonder plankje, span je buikspieren goed aan en duw je met je benen af tegen de rand van het zwembad. Probeer zo ver mogelijk te komen door golfbewegingen te maken onder water. Herhaal deze oefening meerdere keren.
Irritatie voorkomen door te douchen na het zwemmen
Zo kan het bijvoorbeeld ook huiduitslag veroorzaken. Deze chlooruitslag ontstaat nadat je huid in contact komt met - je raadt het al - chloor.
Zwemmen bij spierpijn, blessures en na een zware wedstrijd is een slimme manier van spierherstel. In het water weeg je veel minder en komt er minder druk op je spieren te staan.