Sleeping apart together ofwel SAT. Het is in België doodnormaal, maar in Nederland een taboe. Stellen die in aparte kamers slapen, schamen zich daarvoor. Niet nodig, vinden deskundigen.
Als koppel niet in dezelfde kamer slapen, het is tegenwoordig gelukkig geen taboe meer. Er bestaat zelfs een woord voor: een SAT-relatie (sleeping apart together), naar analogie met de LAT-relatie (living apart together). Waarom zou je het niet overwegen om elk in een eigen bed te slapen als dat je nachtrust bevordert?
Je slaapt dieper als je naast je partner slaapt
Dan biedt apart slapen eigenlijk weinig voordeel. Sterker nog, als je geen last hebt van elkaar, slaap je juist dieper met je lief naast je.
Samen slapen verbetert onder andere je REM-slaap. En dat bevordert ook je mentale gezondheid, geheugen en probleemoplossende vaardigheden. In veel landen is het gebruikelijk om samen met je partner in één bed te liggen.
Ongeveer 1 op de 5 koppels kiest er bewust voor om het bed niet te delen met zijn partner, althans toch niet om uit te rusten. We slapen steeds vaker apart met het oog op een betere slaapkwaliteit. Wie goed uitgerust is, is uiteraard ook aandachtiger.
Een snurkende partner, gewoel naast je, een ander slaapritme of simpelweg behoefte aan veel ruimte: het bed delen met je partner is lang niet altijd een feest. Sterker nog: steeds meer koppels kiezen ervoor om in aparte kamers te slapen. Zij kiezen bewust voor een SAT-relatie, Sleeping Apart Together.
Ga eens zitten samen en vraag hem zonder verwijten dat je merkt dat hij de laatste tijd wat minder zin in seks heeft… Vraag hem vervolgens hoe dat kan. Het is heel belangrijk dat je niet KWAAD wordt of VERWIJTEND overkomt. Wanneer je met mannen over problemen praat, wil je zo weinig mogelijk emotie laten zien.
Kant van het bed
51% Van de mensen heeft een voorkeur voor de linkerkant en 49% voor de rechterkant. De voorkeur is vaak al jaren oud. 80% slaapt namelijk al sinds het begin van de relatie aan dezelfde kant van het bed. Om welke kant het gaat, hangt vooral af van de partner.
Psychiaters waarschuwen echter dat elkaar in het begin bijna dagelijks zien allesbehalve een goed idee is. Hoe verliefd je ook bent: probeer elkaar niet meer dan 2 keer per week te zien, is het devies van psychiater Scott Caroll. Volgens hem is het in het begin rustig aan doen dé sleutel naar een gelukkige relatie.
"Met een beetje goede wil kun je echt wel naar elkaars slaapritme toe groeien", legt slaapexpert Winni Hofman uit. "Schuif steeds met een kwartiertje naar elkaar toe en houd dat een week vol, dan kom je een heel eind.
Slapen in aparte bedden heeft vaak een negatieve bijklank voor veel koppels, maar onderzoek op basis van hersenscans heeft aangetoond dat dit je relatie kan redden en je persoonlijke gezondheid kan verbeteren.
Uit een Amerikaans onderzoek onder 14 stellen is gebleken dat zij een betere nachtrust hebben door alleen te slapen, maar het heel onprettig hebben ervaren om alleen te liggen. Dat is dus eigenlijk het antwoord op de vraag.
Monogame of vaste relatie
Er is emotionele en seksuele exclusiviteit, wat betekent dat de partners elkaar trouw zijn. Je hebt geen seks of liefdesrelatie buiten je relatie.
Onderzoeker Brian Ogolsky van de Universiteit van Illinois onderzocht de relaties van 376 koppels en kwam erachter dat de zogenaamde 'gefocuste partners' het langst bij elkaar blijven. Dus koppels die hun partner belangrijker vinden dan andere zaken en veel tijd met elkaar doorbrengen.
Vroeger waren er ruwweg drie soorten seksuele geaardheid – heteroseksualiteit, homoseksualiteit en biseksualiteit. Tegenwoordig worden er echter meer vormen onderscheiden, en er komen er steeds meer bij. Vroeger waren er ruwweg drie soorten seksuele geaardheid – heteroseksualiteit, homoseksualiteit en biseksualiteit.
Wel zijn er een paar terugkerende signalen die je in de gaten kan houden. Volgens Kromwijk-Lub is een van de eerste tekenen van wegkwijnende liefde dat je je steeds meer aan elkaar gaat ergeren. Je gaat elkaar vermijden, in gesprekken wordt er kortaf gereageerd en er is minder interesse in elkaars leven.
Hij wil nooit meer seks, zij klaagt over het dopje van de tandpasta, hij komt steeds later thuis van zijn werk en zij praat liever met haar vriendinnen dan met hem. Zo herken je de signalen van een slechte relatie. Volgens psychologen zijn er verschillende signalen die erop wijzen dat het niet goed gaat met de liefde.
Van de mannen sliep 22 procent naakt, van de vrouwen gaf 13 procent de voorkeur aan een naakte nacht. Het liefst kruipen mannen in hun onderbroek in bed (37 procent). Vrouwen slapen graag in een pyjama of nachtjapon (49 procent).
Koppels nemen de slaaphouding aan die zij voorheen prefereerden. Als jullie daar beiden tevreden mee zijn, is er geen probleem. Indien een van jullie toch meer fysiek contact wil, kan je een compromis zoeken, bijvoorbeeld elkaar aanraken met de billen.
Een antwoord op de vraag 'hoe lang is te lang? ' is verschillend per persoon. Vaak wordt het antwoord helder in een relatie, waarvan een van de twee mensen laat blijken behoeften te hebben aan een potje seks.
Seks is een vorm van intimiteit. Het is belangrijk dat seks een plek krijgt in je relatie, om je verbonden met elkaar te blijven voelen. Seks gaat over ontdekken, spelen, opwinden en bevredigen. Het is een soort unieke, geheime of heilige plek waar je bij elkaar komt en alles met elkaar deelt.
Harvard: seks is belangrijk voor je gezondheid
Het brengt namelijk je metabolisme op gang en het geeft je immuunsysteem een boost. Als je op frequente basis seks hebt, blijkt het zelfs voor een verminderde kans op hart aanvallen te zorgen.