Voor isolatie- en ventilatiewaarden is het S-peil de nieuwe indicator. Sinds 1 januari 2018 moeten alle nieuwbouwwoningen in Vlaanderen voldoen aan S31. Tegen 2021 wordt de norm S28.
Het S-peil bepaalt hoeveel energie uw woning of wooneenheid (in het geval van een meergezinswoning) zal nodig hebben om de temperatuur van de woning op peil te houden. Hoe minder energie nodig is en hoe efficiënter de vorm, hoe lager het S-peil.
Het 'S-Peil' of 'schilpeil' drukt de energie-efficiëntie van de gebouwschil uit. Het vat alle energetische kwaliteiten van de schil (zowel de winsten als de verliezen) samen tot één getal.
Een wooneenheid die de S-peileis van S28 niet behaalt, kan wél aan de EPB-eisen voldoen door een lager E-peil te realiseren. Behaalt jouw nieuwbouwwoning een S-peil van S29, S30 of S31? Dan voldoet het aan de EPB-eisen met een E-peil van: E25 in plaats van E30 voor bouwaanvragen in 2022.
Hoe kunnen we het S-peil verlagen? Door compact te bouwen, met aandacht voor goed ontworpen bouwknopen (voorheen koude bruggen) en daarmee de vormefficiëntie van het gebouw te verbeteren, daalt het S-peil.
als voor bouwaanvragen in 2022 een E-peil van E25 wordt behaald (in plaats van E30); als voor bouwaanvragen vanaf 2023 een E-peil van E20 wordt behaald (in plaats van E30).
Installeer dan een ventilatiesysteem D met warmtepomp en zonnepanelen. Dat zijn de drie meest efficiënte technieken om een betere score te krijgen. Wanneer andere factoren zoals de isolatie, luchtdichtheid en oververhittingsfactor op punt staan, is het realistisch om met deze aanpak een E-peil 20 of lager te behalen.
PV. PV-panelen of een fotovoltaïsche installatie zal zorgen voor een daling van het E-peil van 1-1.5 E-punt per paneel (afhankelijk van het vermogen van het paneel).
Je E-peil, dat de energiezuinigheid van je woning weergeeft, mag anno 2018 maximum 40 punten bedragen. Heb je een gunstig E-peil, is dat zowel goed nieuws voor het milieu als voor jouw portemonnee: een lager energiefactuur, een korting op onroerende voorheffing en een premie van de netbeheerder komen jouw richting uit!
Zonnepanelen hebben een gunstige invloed op een EPC, in ons geval hebben de 32 zonnepanelen voor een verlaging van het EPC van 26 kWh /m2jaar gezorgd of per 1,54 m2 zonnepaneel is het EPC met 1 kWh /m2jaar gezakt.
Een E-peil is niet hetzelfde als de enerigiescore op het energieprestatiecertificaat (EPC). Het E-peil voor nieuwbouw is een dimensieloos getal dat begint met de letter E. De energieprestatiescore (berekende energieverbruik) op het EPC wordt uitgedrukt in kWh/m2 (kilowattuur per vierkante meter).
EPB staat voor Energie prestatie en Binnen klimaat en EPC staat voor Energie Prestatie Certificaat. Een EPB-berekening moet opgesteld worden bij een nieuwbouw project of een verbouwing en een EPC-berekening moet opgesteld worden bij het verkopen of verhuren van een woning.
In 2021 mag het E-peil van nieuwbouw maximaal E30 zijn, en bij een ingrijpende energetische renovatie (IER) maximaal E70 (in 2022 maximaal E60). Dat betekent dat iedereen vanaf 2021 bijna-energieneutraal (BEN) moet bouwen.
Volgens het certificaat vallen woningen met een EPC waarde van 180 of lager binnen de huidige nieuwbouweisen wat energieverbruik betreft.
Het is een getal dat aangeeft hoeveel je energieverbruik bedraagt per vierkante meter vloeroppervlak (kW/m²). Hoe lager de EPC score, hoe minder energie er nodig is om je woning te verwarmen en dus hoe lager je energiefactuur.
EPB-eisen voor nieuwbouw
Voor bouwaanvragen vanaf 2021 is het E-peil al strenger geworden: van E35 naar E30. Vanaf 1 januari 2022 wordt ook het S-peil strenger. Het S-peil mag dan nog maximaal S28 bedragen, terwijl nu S31 verplicht is.
Als de woning niet voldoet aan de EPB eisen, wordt een administratieve boete opgelegd aan de bouwheer. Indien de verslaggeving niet correct gebeurde, wordt de verslaggever beboet.
Het EPC bij bouw is een onderdeel van de EPB-aangifte en is tien jaar geldig. Bij verhuur mogen EPC's, die werden opgemaakt voor 2019 en nog geldig zijn op het moment van de ondertekening van de huurovereenkomst, nog gebruikt worden.
Prijs EPC attest
Hoe groter de wooneenheid, hoe meer werk de epc verslaggever nodig heeft voor de keuring en hoe meer je betaalt voor het attest. De gemiddelde prijs (excl. btw) ligt tussen € 90 en 150 voor een studio of appartement, 120 à 160 euro voor een rijhuis en van € 140 tot 200 voor een (half-)open bebouwing.
Het E-peil is een maat voor de globale energieprestatie van een gebouw. Hoe lager het E-peil, hoe energiezuiniger het gebouw. Voor 2019 geldt een E-peil eis van E-40. Maar dit zal verder dalen tot vanaf 2021 bijna energie neutraal E-30.
EPB verslaggeving is verplicht bij nieuwbouw en renovatie (alle gebouwen die verwarmd worden of waar mensen in werken) terwijl EPC nodig is bij verhuur of verkoop van een woning of gebouw dat niet over een geldig EPB nieuwbouw certificaat beschikt.
Wat betekent E-peil 20 op uw energiefactuur? Met een Epeil van 20 heb je 2 voordelen. Geen onroerende voorheffing gedurende 5 jaar De overheid geeft een korting van 100% op onroerende voorheffing gedurende de eerste 5 jaar.
Wie een woning bezit met een label E of F, en die binnen een periode van 5 jaar grondig renoveert tot een label A, B of C, zal vanaf 2021 een EPC-labelpremie kunnen aanvragen. Deze premie kan oplopen tot 5000 euro voor wie renoveert tot label A, 3750 en 2500 euro voor renovaties tot respectievelijk label B en C.
Heeft een warmtepomp bijvoorbeeld een COP van 4, dan zal het bij een buitentemperatuur van 7°C de inkomende energie verviervoudigen. Een warmtepomp haalt die extra energie uit de natuur en is dus erg milieuvriendelijk. Het installeren van een warmtepomp zal bijgevolg een lager E-peil en een betere EPC score opleveren.