Met de rolbare voorstrijk werk je altijd snel, schoon en zonder spetters. Te gebruiken als voorbehandeling voor latex, muur- en structuurverf. Uitstekende hechting op steen, beton, pleister- en stucwerk, spuitwerk (spack), Gips- en boardplaten en nieuwbouwmuren.
Op waterbasis. 5 L is voldoende voor 35 m² (afhankelijk van de ondergrond). Kleur: wit en transparant.
Hoe vaak voorstrijken? Meestal is een laag voorstrijk voldoende om de zuigende werking van de ondergrond te verminderen en te starten met schilderen. Alleen bij een muur met een sterke zuigende werking is het aan te raden om twee lagen voorstrijk aan te brengen.
Gemiddeld is de droogtijd van een voorstrijkmiddel zo'n 8 uur, maar er zijn ook middelen met een kortere droogtijd, zoals de Perfax voorstrijk primer, die een droogtijd heeft van 3 uur.
Voorstrijk aanbrengen: blokkwast, roller of drukspuit
Gebruik daarvoor een blokkwast, een roller of een drukspuit. En houd er rekening mee dat de voorstrijk een stuk dunner en meer vloeibaar is dan de meeste verf waar je mee zal werken.
Om voorstrijk goed aan te brengen is het het handigst om een roller te gebruiken. Giet de voorstrijk in een verfbak en rol van beneden naar boven in bak. Tijdens het rollen wordt de voorstrijk uit de roller geduwd en blijft het op de roller zitten, in plaats van erin.
De beste voorstrijk voor uw muur is de Little Greene Wall Primer Sealer. Deze voorstrijk verf heeft het beste rendement en is al na 4 uur over te schilderen. Deze primer is water gedragen.
Ondergrond moet schoon, droog, stof- en vetvrij zijn. Slecht hechtende en sterk poederende ondergronden behandelen met Alabastine Xtra Voorstrijk Fixeer. Zeer sterk zuigende ondergronden twee keer behandelen. Een volgende laag aanbrengen voordat de vorige laag droog is.
Transparante voorstrijk
Voorstrijkmiddel is meestal wit van kleur maar droogt transparant op. Hierdoor moet je na het voorstrijken van een muur vaak nog meerdere lagen muurverf aanbrengen, voordat de kleur goed dekt.
Nee, de ondergrond moet een voorstrijk echt nodig hebben. Uit voorzorg een voorstrijk voor muurverf toepassen kan zelfs leiden tot problemen. U kunt testen of u voorstrijk moet gebruiken door water op de muur te druppelen.
Voorstrijk, primer of grondverf
Grondverf vult oneffenheden in de ondergrond, een voorstrijkmiddel zorgt voor hechting van verf op een ondergrond die verf opzuigt (zoals nieuw stucwerk) en een primer zorgt voor hechting van verf op bijvoorbeeld metaal en kunststof.
Als je het type ondergrond weet, kun je bepalen welke voorstrijk je moet gebruiken. Is het een zuigende ondergrond gebruik je een grondeermiddel zoals de Knauf Stucprimer. Is de ondergrond zwak- tot niet zuigend kun je een hechtprimer gebruiken zoals Betokontakt of Spraykontakt.
De voorstrijk is eenvoudig aan te brengen met een muurverfroller. Eén emmer van 5 liter volstaat voor het schilderen van een oppervlakte van 50 m2.
Voorstrijk is erg vloeibaar, bijna zo dun als water. Hierdoor heb je er maar weinig van nodig. Met één liter voorstrijk kan je vijf tot tien vierkante meter behandelen. Lees ook hier altijd de gebruiksaanwijzing op de verpakking bij de aanschaf van het product.
Om de kans op succes te vergroten is het erg verstandig om de muur, voordat je gaat stucen, voor te behandelen met een voorstrijk middel. Voorstrijk zorgt ervoor dat het gipspleister goed blijft plakken. Zonder voorstrijk op de muur loop je het risico dat je stucwerk eraf valt.
Voorstrijk dekkend voor latex (in wit) is een uitstekend dekkend voorbehandelingsmiddel voor diverse droge ondergronden, zoals schuur- en pleisterwerk en geschilderde muren. Het heft de zuigende werking van muren op.
De droogtijd is sterk afhankelijk van welke voorstrijk voor stucwerk je gebruikt. Sneldrogende primers kunnen na twee uur al voorzien worden van een stuclaag, waar andere primers tot wel 12 uur droogtijd hebben. Kijk dus goed op de verpakking om te zien hoe lang de voorstrijk die jij gebruikt, moet drogen.
Voorstrijk moet een nieuwe ondergrond fixeren ofwel vastzetten. Dit gebeurd alleen maar goed wanneer je de voorstrijk gebruikt waarvoor het bedoeld is. De kans is zeer groot dat als je de voorstrijk door de muurverf of latex gooit er een slechte hechting ontstaat op de ondergrond en als gevolg hiervan de verf loslaat!
Ja! Gipsplaten hebben een sterkte zuigende werking, daarom is het belangrijk de platen voor te strijken en dan pas te behangen, verven of stuccen. De schroefgaten en naden (met wapeningsgaas) van de gipsplaten moeten wel eerst gevuld worden met jointfiller voordat er voorstrijkmiddel opgebracht kan worden.
Het is verstandig om Decoverf voorstrijk verdund aan te brengen als er sprake is van een onbehandelde, zachte, poederende of zuigende ondergrond. Met een spons en wat water kun je heel gemakkelijk nagaan of er sprake is van een zuigende ondergrond.
Wanneer je toch voorstrijk op je handen krijgt, kun je dit het beste gelijk afspoelen onder de kraan.
De Sigmafix is een voorstrijk en fixeermiddel op waterbasis. Hij is te gebruiken voor zuigende ondergronden en is daarnaast ook geschikt voor behangen. De uitstekende hechting en impregnering is waterdampdoorlatend en de voorstrijk is kleurloos waardoor dit geen invloed heeft op de kleur van uw muurverf.