De reden voor reflux en het teruggeven van melk zijn uiteenlopend. Heel vaak gaat het om lucht die de baby met de melk heeft ingeslikt.Misschien heeft de moeder een sterke toeschietreflex en kan de baby de sterke melkstroom niet verwerken.
De helft van alle gezonde baby's spuugt minimaal 1 keer per dag. Het verschilt van mondjes teruggeven tot hele golven voeding die terugkomen. Als je kindje verder goed groeit, is er geen probleem. Reflux hoort er een beetje bij.
Iets spugen na de voeding is voor de meeste baby's normaal.
Soms loopt er een mondje vol voeding terug of komt er met een boertje wat voeding mee. Dit gebeurt bij baby's gemakkelijk, omdat de afsluiting tussen maag en slokdarm vaak nog niet goed werkt.
De helft van alle gezonde baby's spuugt minimaal 1 keer per dag. Het verschilt van mondjes teruggeven tot hele golven voeding die terugkomen. Als je kindje verder goed groeit, is er geen probleem. Reflux hoort er een beetje bij.
Baby's geven heel makkelijk wat voeding terug, dat komt doordat het maagklepje bij baby's de maag nog niet goed afsluit.
Symptomen van (verborgen) reflux herkennen bij je baby
Kokhalzen. Spugen. Overstrekken (het aanspannen van de rugspieren en het achterover drukken van het hoofdje) Slechte nachtrust.
Symptomen van reflux
Spugen. Overstrekken. Veel slikken. Zuur ruiken uit hun mond.
Als je baby een mondje teruggeeft, is dat nooit veel, hoewel het voor veel moeders vaak wel veel lijkt. Het slokje melk dat terugkomt lijkt op melk of op dunne yoghurt. Als je baby soms, of zelfs altijd een mondje teruggeeft, hoef je er niks aan te doen. In de loop van de weken of maanden zal het vanzelf minder worden.
Wat is overstrekken? Overstrekken bij een baby betekent dat je baby zijn rugspieren continu aanspant, waardoor hun lijfje te strak en gespannen staat. Hierbij drukken ze hun hoofd in hun nek, hebben ze gebalde vuisten en kunnen ze als een plank op je arm liggen.
Vaak gaat een overproductie gepaard met een sterke melkstroom. De baby kan veel lucht binnenkrijgen, zich verslikken en kokhalzen tijdens de voeding. Ook kan er sprake zijn van een onbalans in de lactose-vetverhouding, waardoor de baby meer last kan krijgen van krampen en waterig groene ontlasting heeft.
Drinkt jouw baby erg snel de fles leeg? Dan kan dat de reden zijn van het spugen. Probeer je baby rustiger te laten drinken door af en toe een korte pauze te houden. Bij voeden uit de fles kan het soms helpen een speenmaat kleiner te proberen.
Een baby heeft baat bij het laten van een boertje wanneer er lucht in zijn maag zit. Deze lucht komt vaak mee tijdens het drinken van borstvoeding of flesvoeding. Je baby weet namelijk nog niet zo goed hoe hij kan ademen en drinken tegelijk. Daarom laten ouders hun baby vaak na het drinken een boertje laten.
Borstvoeding geeft u op verzoek of ongeveer om de drie uur. Ook bij flesvoeding kunt u kiezen voor voeden op verzoek of ongeveer om de drie tot vier uur. Als uw baby overdag een langer dutje doet, kunt u hier vier uur tussen twee voedingen aanhouden.
Mijn baby boert niet, is dit normaal? Het is normaal als je baby niet altijd boert na zijn voeding. Niet iedere baby hoeft te boeren, en niet iedere baby heeft het nodig na iedere voeding. Je kleine boert namelijk alleen als hij (veel) lucht hapt of inslikt tijdens het drinken.
Houd je baby na het voeden minimaal twintig minuten rechtop. Laat je baby vaker kleine porties eten of drinken. Als je je baby flesvoeding geeft, kun je hem tijdens een voeding iedere drie minuten laten boeren.
Onze onderzoeken onder baby's in de leeftijd van een tot zes maanden die uitsluitend borstvoeding kregen, toonden aan dat ze doorgaans tussen de vier en dertien keer per dag aan de borst dronken, waarbij een voedingssessie tussen de twaalf minuten en bijna een uur duurde.
Dan wordt het kindje voor het slapen ook nog eens plat op de rug gelegd, wat het nóg makkelijker maakt voor de maaginhoud om terug te stromen in de slokdarm. Au! Het gevolg: er ontstaan kleine wondjes in de slokdarm en die kunnen enorm veel pijn doen. Je kunt begrijpen wat een effect dit heeft op slapen!
De hik bij je baby kan meestal ontstaan vlak na het voeden of eten. Bij baby's die al vast voedsel krijgen, kan het ook door temperatuurverschil in de maag komen. Als je baby eerst iets warms eet, en daarna iets kouds drinkt, kan de hik ontstaan. Ook baby's met een reflux hebben meer kans op de hik.
Licht verslikt
Moedig aan om te hoesten. Blijf bij je kindje tot het opnieuw normaal ademt. Raadpleeg je dokter als je kindje hierna toch blijft hoesten, moeilijk kan slikken of aangeeft dat er iets in de keel zit.
Je baby spuugt veel
Veel moeders maken zich daar zorgen over, ze zijn bang dat de baby niet voldoende voeding binnenkrijgt. Maar in principe is het onschuldig. De melk stroomt bij een baby gemakkelijk terug de slokdarm in. Zeker baby's van 1, 2, 3 of 4 weken spugen veel.
Forceer je kind niet om een fles leeg te drinken. Een kind van 4 kg drinkt gemiddeld 440 à 750 ml flesvoeding per dag. Dit kan over de dag verdeeld worden volgens het ritme van je kind. Dit kunnen 8 porties zijn van 55 à 95 ml per fles of 7 porties van 60 à 110 ml per fles of 6 porties van 75 à 125 ml per fles.
Te snel drinken kan leiden tot krampjes. Bovendien leert je baby niet meer om goed naar zijn/haar eigen verzadigingssignalen te luisteren en kan je baby wellicht minder goed aanvoelen wanneer hij/zij vol zit. Ook kan het zijn dat de zuigbehoefte na zo'n korte voeding nog niet bevredigd is.