Een mullen bit ligt stil in de mond maar hiermee kan de ruiter wel wat sterker inwerken dan met de flexi soft variant. Het materiaal zorgt er weer voor dat het paard gestimuleerd wordt om het bit aan te nemen.
De oplossing
Vaak kan een bit met ander breekpunt al helpen en dan met name een enkelgebroken bit. Waar een dubbelgebroken bit druk geeft over de gehele tong geeft een enkelgebroken bit enkel druk op de zijkanten van de tong en het gehemelte. Daardoor komt het middenstuk van de tong vrij van druk.
Een bustrens heeft vaste ringen en heeft als voordeel dat het bit erg stil in de mond van je paard ligt. Omdat de ringen niet los van elkaar kunnen bewegen werkt je handhulp duidelijk in. Een bustrens is een goede keuze voor een paard met gevoelige mondhoeken of voor jonge paarden die het bit nog moeten leren kennen.
Een D-trens en bustrens hebben door de vaste ringen een duidelijkere inwerking in de paardenmond. Deze bitten zijn uitermate geschikt voor paarden met een onrustig hoofd.
Om te kijken welk formaat bit het best bij jouw paard past probeer je de '2-vingertest'. Leg je wijs- en middelvinger op elkaar en steek deze ter hoogte van het bit in de mond van het paard. Afhankelijk van de druk kan je het volgende aanhouden: Veel druk -> weinig ruimte -> dun mondstuk (14-16mm)
Men kan ook één teugel gebruiken door middel van een verbindingsriempje (Brug), waar men de teugel aan bevestigd. Door het gebruik van een pelham is een paard makkelijker diep in te stellen en wordt vaak gebruikt bij sterkere paarden.
Een dubbelgebroken bit geeft meer druk op de tong en werkt iets minder in op de lagen. Het kan niet dubbel vouwen waardoor het bit niet tegen het gehemelte kan komen. Ook een dubbelgebroken mondstuk is vrij standaard en kan voor veel verschillende paarden worden gebruikt.
Het gebruik van een bit voor een harde mond is alleen geschikt voor zeer ervaren ruiters. Een echte bestseller is de Busse stang, dit bit heeft 2 delen welke onafhankelijk van elkaar bewegen en een roterend middenstuk. Dit bit heeft een directe inwerking zonder dat het scherp is.
Het enkelgebroken bit is voor de meeste mensen een van de eerste bitten waar ze mee in aanraking komen. Een simpele enkelgebroken bustrens of watertrens wordt vaak gebruikt bij manegepaarden en wordt gezien als een vriendelijk bit.
Myler bitten zijn ontworpen volgens een heel specifiek systeem, waarbij het paard centraal staat en waarvan de anatomische vorm van de paardenmond de basis vormt. Dit heeft geleid tot een ontwerp van een gewelfd en gebogen mondstuk dat het paard vrijheid geeft voor de tong en hierdoor speeksel vorming stimuleert.
Het Flexi soft bit is een van de meest populaire kunststof Trust bitten. Dit bit is zacht en flexibel en stimuleert het paard om het bit aan te nemen en de hand te volgen. Er zit een buigzame metalen kern in het bit voor stevigheid en duurzaamheid. Deze variant is erg geschikt voor paarden die gevoelig zijn in de mond.
Een tongboog zorgt dat het mondstuk ook op de lagen inwerkt en daardoor een scherpere inwerking krijgt. Het ongebroken mondstuk maakt het onmogelijk eenzijdige teugelhulpen te geven en het mondstuk is daardoor niet geschikt voor ruiters die nog niet voornamelijk op been- en zithulpen rijden.
Een Baucher bit is voorzien van een extra ring om je bakstukken aan te bevestigen. Hierdoor heeft een Baucher bit een lichte hefboomwerking, bij het geven van druk op de teugels wordt er lichte druk uitgeoefend achter de oren van het paard. Een Baucher bit is alleen geschikt voor gevorderde ruiters.
Sommige paarden leggen hun tong over het bit, doordat ze dat in het verleden door een verkeerd bit hebben aangeleerd. Deze vervelende en gevaarlijke gewoonte, die de controle van de ruiter vermindert, moet voorkomen kunnen worden.
Kies daarom voor een bit met een anatomisch mondstuk. Een geschikt bit zou bijvoorbeeld een dubbel gebroken bustrens zijn, dit bit ligt stabiel in de mond doordat de ringen vast zitten aan het mondstuk.
Locked bitten
Een locked bit blokkeert op het moment dat de ruiter (of het paard) meer druk neemt op de teugels. Hierdoor verandert het bit in een ongebroken trens en werkt de ruiterhand sterker in.
Sprenger duo kunststof bitten
De kunststof bitten van Sprenger bevatten allemaal een staaldraad in het midden zodat breken onmogelijk is, wat de veiligheid bevordert. Sprenger DUO bitten zijn vrij van weekmakers en schadelijke oplosmiddelen.
Nageeflijkheid ontstaat wanneer je paard een verder onder tredend achterbeen heeft. Dit kan dus alleen ontstaan wanneer je paard taktmatig in orde is, ontspannen is en ‚aan de hulpen' staat. Daarbij moet je een onafhankelijke zit hebben.
Een kneveltrens ligt stiller en stabieler in de mond dan een watertrens of een bustrens. Het voordeel van een kneveltrens is dat er meer zijdelingse druk op het hoofd van het paard komt waardoor het paard makkelijker te sturen kan zijn. Een kneveltrens heeft wel een scherpere inwerking dan een watertrens of bustrens.
Gemiddeld lopen de meeste paarden en pony's op een bit van 14 of 16 mm dik. Wanneer een paard minder ruimte in de mond heeft, is een bit van 10 of 12 mm dik geschikt. Een stang en trens combinatie kies je meestal iets dunner, omdat er 2 bitten in de mond liggen. Deze combinatie komt vaak ook uit op 10 of 12 mm per bit.
Een paard ervaart wel degelijk pijn als hij een zweepslag krijgt, of zweren, blaren, kloofjes of schuurplekken oploopt door een neusriem of bit. De mate waarin het bit en de neusriem het paard pijn doen, hangt af van verschillende factoren.
Daarnaast zijn alle soorten bandages en pijpkousen verboden. Volgende bitten zijn toegelaten: Een ongebroken buigzaam bit; • Een gewone (eenmaal gebroken) trens; • Een dubbel gebroken trens; Dit onder de vorm van watertrens, bustrens, D-trens of kneveltrens waarvan de scharen niet vastgemaakt zijn aan de bakstukken.