Er is sprake van een gebrek aan waardering. Er wordt geen rekening gehouden met de wensen en grenzen van de ander. Respectloos gedrag kan zich uiten in constant kritiek hebben en de ander kleineren. Een andere uiting is het negeren van de mening van je partner en het niet serieus nemen van zijn gevoelens.
Je stelt je onder de ander
Je stelt je ondergeschikt op wanneer je: voorbij gaat aan jouw eigen gevoelens. jouw eigen behoeften verwaarloost of ondergeschikt maakt aan de behoeften van de ander terwijl je dat niet wilt. jezelf onderuithaalt of kleineert.
Richt je op de gevoelens i.p.v. op het respectloze gedrag. Zeg iets in de trant van: “Het is me duidelijk dat je ergens heel erg boos/overstuur over bent. Het kwetst me als je op deze manier tegen me praat. Laten we even tot rust komen en verder praten als we ons straks beter voelen.
Je moet respect hebben voor elkaar, je moet elkaar kansen geven en als één van de twee iets niet wilt dan moet je dat aanvaarden. Het belangrijkste is vertrouwen en elke dag klaarstaan voor je partner. Laten weten en voelen dat je elkaar graag ziet. Respect, je moet elkaar bijna alles kunnen zeggen, geen geheimen.
Steeds hoger oplopende ruzies. Een gevoel van tekortschieten, dat je nooit zal kunnen bieden wat je partner van je nodig heeft. Het idee dat je partner gewoon niet zijn/haar best doet voor jou/jullie. Het gevoel “op slot” te zitten of een muur op te trekken in het contact met je partner.
“Rode vlaggen wijzen erop dat je iets niet oké vindt, of iets niet oké is, in een relatie”, zegt psychotherapeut Katrien Koolen met een eigen podcast Over ons. “Maar het is geen zwart-wit verhaal. Wat voor jou een rode vlag is, is dat misschien voor mij geen.
Neem zaken niet persoonlijk op. Als je het moeilijk hebt om die ene persoon te respecteren, probeer dan de situatie te bekijken en niet de persoon. Misschien kan die persoon het niet helpen zo te doen en zoiets te zeggen omdat die persoon zich niet goed in zijn/haar vel voelt.
Er zijn veel redenen waarom kinderen brutaal zijn of zich onbeleefd en respectloos gedragen: Soms testen kinderen gewoon hun macht uit, zeker als (pré-)tiener. Soms komt het brutale gedrag voort uit het gevoel dat ze zelf niet met respect behandeld worden; bijvoorbeeld door ouders/leerkrachten die commanderen.
Oefen vooral om beledigingen niet persoonlijk op te vatten. Weet dat mensen vaak anderen pijn doen omdat ze zelf pijn ervaren. Tracht daarom om je eigen ego uit de situatie halen. Besef dat je je alleen beledigd kunt voelen als je daarmee instemt.
Ik zou deze valkuil als volgt definiëren: Je stelt je snel te inschikkelijk op. Je bent te meegaand en je waait soms teveel met tal van winden mee. Je bent onderdanig in de zin van: te volgzaam.
Als je partner je niet meer aanraakt, is de kans groot dat hij weinig of geen erotische spanning tussen jullie voelt. Zeker als hij je in het verleden wel aanraakte, weet je dat er iets veranderd is. Waarschijnlijk zijn jullie al langer samen, waardoor jullie vanzelfsprekend voor elkaar zijn geworden.
Welke woorden horen bij respect? Woorden die bij respect horen zijn: aanzien, bewondering, eerbied, ontzag, waardering, achting, etc.
Respect speelt pas een rol wanneer men waarde toekent aan, een oordeel heeft over de ander of diens gedachtengoed, bezigheden, plannen, acties, enz. Respect gaat verder dan tolerantie.Men zou geen respect moeten hebben voor uitingen die men niet tolereert.
Erg belangrijk is het besef dat je respect krijgt door het te geven, niet door het te eisen. Te vaak vloeit (schijn)respect voort uit plichtsgevoel, het proberen te voorkomen van straf, opzien tegen de plek in de hiërarchie, de status en macht die iemand heeft. In al deze gevallen komt het niet van binnenuit.
Binnen relaties zijn wisselingen in gevoelens van afstand en verbondenheid heel normaal. Ze zijn niet te vermijden en zelfs noodzakelijk om te ontwikkelen en groeien. Elke relatie heeft met het thema afstand – verbondenheid te maken.
Huwelijken tussen twee vrouwen zijn veruit de grootste koploper in scheidingen, en lopen het vaakst stuk. Wanneer als ijkpunt 2010 wordt gebruikt blijkt dat 10 jaar later 26% van deze huwelijken eindigt in een scheiding, tegenover 14% van de man-man huwelijken en 16% van de man-vrouw huwelijken.
De gemiddelde leeftijd waarop mensen scheiden is 44 jaar, waarmee de meesten een relatie van 10 à 15 jaar beëindigen. Hierbij ligt het scheidingspercentage in steden hoger dan erbuiten. Zo geeft onze ervaring ook aan dat er specifieke momenten zijn wanneer scheiden vaker voorkomt.