Een klaplong is een long die is ingeklapt door lucht in de borstkas. Artsen noemen het pneumothorax. Om uw longen zit een vlies (longvlies). En aan de binnenkant van uw borstkas zit ook een vlies (borstkasvlies).
Dit komt gewoonlijk voor na een trauma, mechanische beademing of reanimatie. Hierbij komt er steeds meer lucht in de borstholte zonder dat die weg kan. Hierdoor verhoogt de druk op de organen in de borstholte. Deze situatie is levensbedreigend.
Een spontane klaplong komt vaak door een scheurtje in een zwakke plek in de longblaasjes. Een ontsteking, een afwijking of een longziekte kunnen voor zo'n zwakke plek zorgen. Door hoogte- en drukverschillen kan daar een scheurtje ontstaan. Op die momenten wordt de druk op je longen groter.
Het verschilt per persoon hoelang het duurt voor een klaplong genezen is. De eerste maanden moet je rust houden. Een aantal dingen kun je een tijdje beter niet doen, zoals vliegen en sporten. Lees wat je nog meer kunt doen.
Een grote(re) klaplong behandelen we door het plaatsen van een buisje of slangetje (drain) in de ruimte tussen borstkas en long (pleuraholte). Dit gebeurt onder plaatselijke verdoving. Deze drain sluiten we aan op een vacuümsysteem (zuigsysteem) , om de lucht uit de pleuraholte te verwijderen.
Als u zomaar vanzelf een klaplong krijgt, merkt u meestal dit: U voelt opeens een heftige, stekende pijn in de borst. De pijn wordt erger als u ademt. U krijgt het benauwd: u kunt moeilijk ademen.
De eerste twee weken mag u geen grote inspanning leveren. Door inspanning neemt de druk in de longen toe. Hierdoor wordt de kans groter dat de long opnieuw in elkaar zakt.
De klachten bij een klaplong ontstaan meestal vrij plotseling. Bij een klaplong die langzaam ontstaat, zijn de klachten vaak minder hevig. Als een groot gedeelte van de long is ingeklapt, dan zijn de klachten van kortademigheid en pijn op de borst vaak erger.
Behandeling kleine klaplong
Een kleine klaplong wordt meestal 'conservatief' behandeld. Dat wil zeggen dat de longarts u bedrust voorschrijft. De lucht die tussen de twee vliezen zit (maar daar dus niet hoort te zijn), wordt dan meestal spontaan door het lichaam opgenomen en afgevoerd.
Indien men pijn ervaart bij het inademen, dient men altijd eerst en vooral uit te sluiten dat er geen ernstige aandoening aanwezig is. Verschillende ernstige aandoeningen die specifieke zorg vragen, kunnen namelijk oorzaak zijn van pijn bij diep inademen.
Oorzaken klaplong
Er zijn verschillende oorzaken van een ingeklapte long. Bij een ingeklapte long door een ongeval kan het vacuüm worden verstoord door een wond van buitenaf. Denk hierbij aan een schot- of steekwond maar ook wonden ontstaan door een val kunnen een 'gat' veroorzaken van de buitenkant van de ribbenkast.
Als u een klaplong heeft gehad, krijgt u het dringende advies niet (meer) te roken. Ook mag u na een klaplong nooit meer duiken met perslucht.
Als je benauwd bent, voelt het alsof je niet genoeg adem en lucht krijgt. Andere woorden die gebruikt worden voor benauwdheid zijn: kortademigheid, buiten adem zijn, ademnood, of naar lucht happen. Met een moeilijk woord wordt benauwdheid ook wel dyspneu genoemd.
Vliegen mag 2 weken nadat de long volledig ontplooid is. Gedurende 6weken geen zwaar huishoudelijk werk doen (bijvoorbeeld stofzuigen, ramen lappen) en niet tillen. Niet te hard persen bij de toiletgang. Geen activiteiten ondernemen zoals (zwaar) sporten of een blaasinstrument bespelen.
Dit significante verschil met het niveau op de grond kan ervoor zorgen dat de ingesloten lucht in de pleuraholte uitzet en een bestaande pneumothorax verergert. Daarom worden lijnvluchten met een acute pneumothorax over het algemeen afgeraden.
Na een klaplong mag u nooit meer duiken met perslucht. Een klaplong op diepte kan door drukverschillen zeer ernstige gevolgen hebben. Vliegen na een klaplong wordt ontraden tot de klaplong volledig hersteld is (wat blijkt uit controle met een longfoto). Een klaplong tijdens een vliegreis kan ernstige gevolgen hebben.
In de meeste gevallen is er geen duidelijke oorzaak voor het ontstaan van een klaplong. We noemen dit een spontane klaplong. Wel verhoogt een bepaalde lichaamsbouw de kans op een klaplong. Lange magere mensen (vooral jonge mannen) en mensen die roken hebben een grotere kans op een klaplong.
De arts zal de diagnose klaplong vermoeden op grond van de klachten en verschijnselen van u. Als de arts de borst beklopt is een te heldere toon te horen en via de stethoscoop is een verzwakt of helemaal geen ademgeruis te horen. De diagnose moet altijd worden bevestigd met een röntgenfoto van de longen.
Longen. Pijn in de borst kunt u ook hebben bij een longontsteking, griep of bij een erge verkoudheid. Ademen en hoesten doen pijn. Een ontsteking van de longvliezen (pleuritis) kan een scherpe pijn geven.
Cijfers over een klaplong
Het is niet bekend hoeveel mensen een klaplong krijgen. Niet iedereen gaat direct met een klaplong naar de arts. Vaak wachten mensen een paar dagen.
Per jaar krijgen ongeveer 1500 mensen in Nederland een zogenaamde klaplong, een pijnlijke en angstige ervaring, vooral ook omdat een klaplong vaak totaal onverwacht en zonder duidelijke aanleiding lijkt te ontstaan.
Problemen met de longen bijvoorbeeld worden vaak gevoeld in het middelste deel van de rug. Rugpijn midden kan echter ook voortkomen uit problemen met één of meer rugwervels. De wervels in het midden van de rug worden de borstwervels genoemd en zitten vast aan de ribben.