Döner kebab bestaat uit plakken gemarineerd vlees, die op een grote spies worden geregen en al ronddraaiend worden geroosterd. Het gare vlees wordt in dunne plakjes in een opengespleten pitabroodje geserveerd, met ui, sla, tomaat en yoghurtsaus.
'Döner' betekent in het Turks 'draaiend'. Voegen we dat samen met kebab, dan krijgen we 'draaiend gegrild vlees'. Döner verwijst dus naar de maníer waarop kebab wordt bereid: het vlees (vaak gemalen) wordt gekruid, samengeperst en op een draaiend braadspit geregen.
In tegenstelling tot döner bestaat shoarma – net als gyros – niet uit gemalen vlees maar uit stukken vlees. Verder wordt het op eenzelfde manier aan het spit gestapeld. Kip en lam zijn het meest gebruikelijk, maar en rund wordt ook gebruikt. In Nederland is het trouwens vaak ook varkensvlees.
Döner is van oorsprong een Turks vleesgerecht dat gemaakt wordt van kalfsvlees of lamsvlees. Het vlees wordt gekruid en aan een draaiend spit opgehangen. Döner betekent 'draaiend' en vaak wordt het gerecht benoemd als döner kebab of kebab.
nieuws De populaire Doner Kebab is een echte vetbom, zeggen Britse wetenschappers. Nochtans wordt een broodje met Kebab en sla soms beschouwd als een van de gezondere fast food-keuzes. Volgens de onderzoekers bevat één kebab echter het equivalent van ongeveer één wijnglas zuivere olie.
Döner (kebab)
Traditie getrouw is döner gemaakt van gekruid lamsvlees maar inmiddels ook van kalfsvlees, kalkoen of kip. Het vlees wordt aan een draaiend spit opgehangen. De staande grill maakt het vlees gaar waarna de laagjes met gekruid vlees met een mes of elektrische snijmachine van het spit wordt gesneden.
Een dürüm met döner (dürüm döner) is een populair gerecht in Turkije, maar ook in veel Westerse landen. Lahmacun (afgeleid uit het Arabisch: لحم بعجين, lahm bi `adjien; vlees op deeg), ook wel de Turkse pizza genoemd, is een traditioneel oosters gerecht van Arabische origine. Het heeft een typisch pikante smaak.
Dürüm döner is een heerlijke Turkse wrap, een dunne pannenkoek van niet-gegist brooddeeg, gevuld met rauwkost en vlees.
De benaming 'kebab' betekent in het Turks zoveel als 'gebakken vlees'. Het vlees dat bij 'kebab' gebakken wordt kan zowel lamsvlees, kip, kalkoen als kalfsvlees zijn. In de praktijk is het vaak een mix. Belangrijk is dat voor een echte kebab varkensvlees geen optie is.
Naast de kebab, sla, komkommer en tomaat kan je er natuurlijk in doen wat je maar wilt. Met dit recept wordt het broodje verder gevuld met feta, augurk, olijven en pepers. Uiteraard gaat er op het broodje ook knoflooksaus!
Adana kebab (Turkse spelling: adana kebabı, spreek uit: 'ah-dah-nah kuh-BAAB') is een Turks gerecht bestaande uit gekruid lamsgehakt, dat aan een spies boven houtskoolvuur wordt klaargemaakt. Kebab betekent 'geroosterd vlees'; in dit geval geroosterd vlees uit de stad Adana, in het zuiden van Turkije.
Het Turkse circuit serveert kebab in gegist brood. De Arabische, Libanese of Israëlische zaken serveren shoarma in kleine, ongegiste broodjes, de zogenaamde pita.
Het enige verschil is dat de dürüm wrap is gemaakt van tarwemeel in plaats van maïsmeel. Een dürüm met döner (dürüm–döner) is een populair gerecht in Turkije maar ook in veel westerse landen, waaronder Nederland en België.
Shoarma kennen ze in Turkije niet. Het komt van origine uit Libanon/Egypte/Israël. Doner en Gyros verschillen alleen qua vlees van elkaar. Gyros is altijd varkensvlees.
Er zit 3,7 gram vet in 1 portie (225 gram) kipkebab, waarvan 1,2 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten. Onverzadigd vet zit bijvoorbeeld in olie, halvarine, vloeibare bak- en braadproducten, avocado, noten en (vette) vis.
Döner betekent “draait” of roterend in het Turks. Traditiegetrouw is döner gemaakt van gekruid lamsvlees maar inmiddels ook van kalfsvlees, kalkoen of kip. Het vlees wordt aan een draaiend spit opgehangen.
De eigenlijke döner (Yaprak döner) bestaat uit een dikke, ronde staaf van afwisselende laagjes gekruid vlees en vet, die zijn gerold om een braadspit. De staaf wordt verticaal draaiend in een staande grill verhit en gebakken. Daarna worden plakjes ervan afgesneden met een speciaal mes of een elektrisch snijapparaat.
De dürüm wrap is wat betreft de vorm gelijk aan de zachte Mexicaanse tortilla. Het enige verschil is dat de dürüm wrap is gemaakt van tarwemeel in plaats van maïsmeel. Een dürüm met döner (dürüm-döner) is een populair gerecht in Turkije maar ook in veel westerse landen, waaronder Nederland en België.
Het shoarmavlees wordt opgesteld aan een spit en draaiend gegrild. Shoarmavlees wordt gemaakt van rundvlees, kip, lamsvlees of kalkoen. In Nederland wordt het ook van varkensvlees gemaakt. Het vlees wordt gekruid met shoarmakruiden en na het grillen wordt het in dunne reepjes gesneden.
Vet en koolhydraten
Al met al bevat een gemiddelde kapsalon al 90 gram vet. Daarmee zit je meteen op 20 gram boven je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Geen goed idee dus. Tel daarbij de grote hoeveelheden aan zout en koolhydraten bij op en je snapt waarom de kapsalon zo ongezond is.
De geur van pita kan je misschien trek doen krijgen, het risico dat je maag en darmen overhoop liggen na het eten van zo een broodje blijft groot. Maar vier op tien gecontroleerde pitazaken kregen vorig jaar een gunstig rapport, zo blijkt uit het jaarverslag van het federaal voedselagentschap.