Microvezel is een synthetische stof die bestaat uit polyester en nylon. Microvezel wordt vaak gebruikt om dekbedovertrekken van te maken, maar het ook om de tijk van dekbedden en hoofdkussens mee te maken. Microvezel wordt ook wel micropercal of microfaser genoemd.
Microvezel is een synthetisch materiaal dat gemaakt is van een mix van polyester en polyamide waardoor minuscule traanvormige vezels ontstaan. Deze kleine vezels zijn fijner dan een mensenhaar, zodat ze in kleine hoekjes en gaatjes kunnen komen om stof en vuil te verwijderen.
Dat maakt dat een microvezel dekbedovertrek lekker licht in gewicht is. Daarnaast voelt het heerlijk zacht aan, is het strijkvrij, krimpt het niet en droogt het snel. Het materiaal is vochtregulerend, maar neemt minder vocht op dan katoen waardoor het wat zweterig kan aanvoelen.
Het is goed vocht regulerend, en de prints komen op deze stof zeer mooi uit. Microvezel heeft als grote voordeel dat het altijd mooi valt en dat het strijkvrij is. Het nadeel is dat het een synthetische stof betreft die wat temperatuur regulatie wat warmer aan kan voelen.
Van beide materialen worden de beste eigenschappen gebruikt. Het katoen zorgt ervoor dat het dekbedovertrek vocht goed opneemt, ademt en relatief soepel valt. De polyester zorgt er voor dat het overtrek vrijwel strijkvrij is en de kleur goed vasthoudt.
Nieuwe polyester dekbedden zijn gemaakt van aardolie, en plasticafval zorgt voor veel problemen. Laat (transpiratie-)vocht minder goed door en kan daardoor zweterig aanvoelen. Dit wordt nog erger als de tijk ook gemaakt is van synthetisch materiaal en niet van katoen. Polyester houdt warmte wat minder goed vast.
Wollen dekbedden zijn de beste keuze bij nachtzweten. De wollen vulling is zeer sterk vochtregulerend. Bovendien ventileert wol uitstekend, waardoor het nooit te warm wordt onder de wollen dekens.
In de kledingindustrie wordt polyester vaak gecombineerd met andere (natuurlijke) vezels. Stoffen waarin polyester is gebruikt zijn glad, licht, duurzaam en voelen zacht aan. Het materiaal is vormvast, kreukt bijna niet, behoudt zijn kleur goed en gaat lang mee maar het materiaal heeft niet alleen maar voordelen!
Microvezel meubels laten zich ook makkelijk reinigen met wat water en alkalivrije zeep. Ook kunt u de bekleding zo nu en dan wassen in de wasmachine. Gebruik dan een koudwaterprogramma en borstel de stof naderhand af met een zachte borstel.
Polyester is in tegenstelling tot katoen gemaakt van een synthetische vezel. Polyester heeft dankzij de kromming van de vezel een zeer goede veerkracht en is zeer licht. Bovendien is polyester vorm- en kleurvast, glad, duurzaam en is resistent tegen zweet.
De meest gladde stof voor een dekbedovertrek is misschien wel (katoen)satijn. Het is een luxe en gladde stof, waar veel mensen heerlijk onder slapen. De manier van weven zorgt voor zowel de glans en de luxe afwerking als voor het zachte gevoel.
Een microvezel dekbedovertrek wordt vaak vergeleken met katoen omdat ze gedeeltelijk dezelfde eigenschappen hebben. Een dekbedovertrek van deze stof is licht van gewicht en voelt fijn en zacht aan.
Samengevat: een dekbedovertrek of tijk van microvezel is heel praktisch, maar kwalitatief gezien minder goed dan bijvoorbeeld katoen. Het gaat minder lang mee. Daarentegen neemt het goed vocht op, ziet het er mooi uit en is het voordelig. Het hangt dus van uw wensen af of dit materiaal voor u geschikt is.
Microvezel is een fijne stof voor op beddengoed. Het is een heerlijk zacht, soepel en strijkvrij. Ook is microvezel beddengoed vochtregulerend, wat het een ideaal materiaal maakt als je het snel warm krijgt in bed.
Katoen is een ademde stof en neemt vocht op. Nadeel is wel dat de stof op een gegeven moment gaat plakken als je veel zweet. Van alle natuurlijke stoffen is linnen de meest koele. Het laat lucht door en neemt vocht goed op.
Als je op zoek bent naar een comfortabel, zacht, licht en ademend dekbed is een donzen dekbed de beste keuze. Ganzen- en eendendons staan er bekend om dat ze veel vocht opnemen, de warmte goed vast houden en laag gewicht hebben. Hoe onderscheid je nou de verschillende dekbedden.
Microvezel wordt gemaakt van synthetische vezels. Denk bijvoorbeeld aan: polyester en polyacryl.
Microfiber (letterlijk vertaald: 'microvezel') is een ultradunne, synthetische draad die wordt gemaakt van polyamide en elastaan. Microfiber wordt onder andere verwerkt in nylon en Kevlar. Het wordt gebruikt in onderkleding, meubels en schoonmaakproducten.
Omdat de vezels van microvezel makkelijk statische elektriciteit geleiden, neemt het juist vaak deze statische lading op van het materiaal, waardoor het oppervlak minder statisch geladen raakt en minder stof aantrekt. De microvezeldoek daarentegen trekt daardoor juist stof aan.
Polyester is erg sterk, het krimpt niet, kreukt niet en vervormt niet. Een nadeel van polyester is dat het niet zo goed ademt: het neemt niet goed vocht op en kan dus zweterig aanvoelen. Vaak wordt polyester mede om deze reden gemengd met andere stoffen.
Stof van polyester is een fijnstof en dat betekent dat een goede persoonlijke bescherming noodzakelijk is. Zorg er dus voor dat als je aan de gang gaat met polyester je altijd persoonlijke bescherming gebruikt.
- synthetische stoffen en kleding vermijden, zoals polyester en acryl. Ook al lijken die delicaat en zacht, ze absorberen onvoldoende tijdens het zweten en laten de huid niet echt ademen.
Katoen is een populair materiaal voor dekbedden tegen zweten, omdat katoen vocht absorbeert en tegelijkertijd heerlijk luchtig aanvoelt. Ook bamboevezels zijn licht en soepel en reguleren de temperatuur tijdens warme zomernachten.
Als je last hebt van nachtelijk zweten, is een van de mogelijke oorzaken een te warme omgeving. Misschien is je beddengoed te warm, ventileren je matras en beschermer te weinig of staat je verwarming te hoog. Het zweet kan in bed moeilijk verdampen waardoor de zweetklieren actief blijven.
Voordelen van een synthetisch of donzen dekbed is dat het goed isoleert. Voor een wollen dekbed geldt dit minder. Dit geldt ook voor de soepelheid van het dekbed. Bij een wollen dekbed is de vochtopname het beste.