Rond de negen maanden kan je kind volledig omrollen en ook ronddraaien om zijn as. Dit wordt pivoteren genoemd. Vanaf hier leert je baby naar voren en achteren te bewegen.
Vanaf ongeveer een half jaar wordt je baby al een stuk mobieler. Hij ontdekt het 'pivoteren' en draait waarschijnlijk de hele dag rondjes om zijn as. Van hieruit begint je baby zich vooruit of achteruit te bewegen, terwijl hij met zijn buik op de grond ligt.
De meeste baby's zijn gemiddeld tussen de 7 en 10 maanden als ze gaan kruipen. Maar er zijn ook baby's die pas later gaan kruipen (of gaan billenschuiven) of de hele kruipfase overslaan en meteen gaan lopen. Ook hier geldt: maak je niet gelijk zorgen als het bij jouw baby anders gaat.
Er zijn twee manieren waarop je baby kan omrollen. Van rug naar buik en van buik naar rug. Vaak beginnen ze met het rollen, van de rug naar de zij. Gemiddeld rollen de meeste baby's volledig om tussen 5,5 maand en 9 maanden.
Een baby rolt op zijn buik, en weer terug naar zijn rug, als hij zo'n negen maanden oud is. Vanaf dat moment kan hij ook gaan tijgeren: het kindje trekt zich met arm of armen vooruit (eerst een poosje achteruit) op de buik. Daarna volgt meestal al vrij snel ook kruipen op handen en knieën.
Wanneer zal je kleintje zich voor het eerst omrollen? Het kan zijn dat je baby zich met 3 maanden kan omrollen van rug naar buik, maar pas met 6 maanden terug kan rollen. Alles binnen die tijdsperiode valt binnen de normale motorische ontwikkeling.
Als je baby gaat billenschuiven, is dat in principe niet erg. Het is een normale variant in zijn ontwikkeling, een alternatief voor kruipen. Billenschuiven kan wel wat gevolgen hebben voor de ontwikkeling van je kind.
Bij onderzoek op het zuigelingenbureau blijkt een 10 maanden oud meisje niet zelf te rollen van rug naar buik en omgekeerd. Zij heeft thuis wel eens spontaan gerold, maar doet dit niet met plezier. Het kind kan zelfstandig zitten en beweegt zich in zit voort door te 'schuiven' op billen en voeten ('shuffling').
Het eerste halfjaar kan je baby nog niet zelf zitten. Hij ligt eerst heerlijk bij je op schoot. Na een maand of twee vinden baby's het leuk om zich aan je vingers op te trekken tot een half zittende of zittende positie. Na vijf of zes maanden lukt het baby's soms om even rechtop te zitten.
Stimuleer jouw baby met wat hulp zelf op de zij en op de buik te draaien. Laat jouw baby in ruglig jouw wijsvingers pakken. Wacht tot de baby de vinger stevig vastgrijpt en beweeg dan langzaam jouw hand naar een zijkant toe. Jouw baby zal zich op een gegeven moment draaien tot buiklig!
Je kind begint de eerste woordjes te zeggen als het één tot anderhalf jaar oud is. Als je kind vier jaar wordt, kan het al (eenvoudige) zinnetjes maken. Wanneer je dagelijks veel aandacht besteedt aan praten met je kind en luisteren, dan leert het steeds beter praten.
Ziet hij spannende dingen waar hij nog niet bij kan, dan wordt hij gestimuleerd om erheen te kruipen. Gaat je kind op handen en voeten staan, dan is dat ook een mooie oefening. Je kunt naast je baby gaan zitten en hem aansporen naar je toe te komen.
Er is sprake van hoogdbegaafheid als een kind een IQ hoger dan 130 heeft. Vaak zijn ze ook creatiever in hun denkwijze en hebben ze veel doorzettingsvermogen. Er is wel een verschil tussen hoogbegaafdheid en een ontwikkelingsvoorsprong. Kinderen die voorlopen in hun ontwikkeling, hebben een ontwikkelingsvoorsprong.
Baby kruipen: wanneer begint het? Als we naar gemiddelden kijken, beginnen de meeste baby's tussen de 7e en 9e maand met kruipen. Maar, het blijft een gemiddelde! Sommige baby's kruipen al na 5 maanden en andere zullen er weer iets langer over doen.
Gemiddeld gaan baby's met negen maanden zich optrekken tot staan. Maar er zijn ook baby's die dat al eerder doen of juist later. De meeste baby's kunnen staan als ze een jaar oud zijn.
Maak gebruik van een slaapwikkel of slaapzak
Begrijpelijk! Gelukkig kun je zelf dingen doen om het buikslapen van je baby tegen te gaan. Maak gebruik van een Snoozzz slaapwikkel of een babyslaapzak om te voorkomen dat je baby zelf op de buik kan draaien in de slaap.
Gebruik de Maxi-Cosi niet als stoeltje thuis of als je op visite bent. Een baby is pas te groot voor het autostoeltje als de bovenkant van zijn hoofd boven de rugleuning uitkomt, hij meer dan 13 kilo weegt of groter is dan 83 cm (dat is circa 15 maanden oud).
Want nu kan de baby zowel op de rechter- als op linkerzijde worden gepositioneerd om te slapen. Het is echter gevaarlijk omdat baby's niet zelfstandig op hun zij kunnen blijven liggen en zelf in de buikligging kunnen rollen. Daarom moeten baby's de eerste maanden in de zijligging worden ondersteund.
Vanaf 6 à 8 weken begint de baby zijn hoofd ook op te tillen als hij op zijn rug ligt. In het begin kan dat nog heel wiebelig zijn, en pas bij 6 maanden zal hij zijn hoofd zelf goed en stil kunnen rechthouden. Het ondersteunen van het hoofd van je baby is vooral de eerste drie maanden echt belangrijk.
Baby wel of niet op eigen kamer
Het algemene advies is om je baby pas na 6 maanden op een eigen kamer te leggen. Tot die tijd wordt aangeraden om een slaapkamer te delen. Let op: leg je baby niet bij jullie in bed, maar in een eigen wiegje of co-sleeper. Zo verklein je de kans op wiegendood.
Leg je baby minimaal drie keer per dag even op de buik als hij wakker is. Dat kun je doen vanaf de geboorte totdat je baby zich zelf kan omdraaien. Als je baby nog erg klein is, kun je hem iedere keer als je de luier verschoont een paar tellen op zijn buik leggen.
Als je baby zich nog niet omrolt, let dan op de volgende tekenen die erop kunnen duiden dat het eraan zit te komen: Eerst zal je merken dat hij of zij de armen gebruikt om de rug te krommen en de borst omhoog te duwen. Hij of zij begint ook op het buikje te schommelen en met zijn of haar beentjes te schoppen.
Duimpje in een gespannen vuistje: betekent dat je baby zich hevig inspant. Als de nageltjes in de handpalm worden gedrukt is je baby boos of wil zich afsluiten voor nog meer indrukken. Los knuistje: met de vingers los om de duim betekent rust (meestal bij slaap).
Tijdens het kruipen leert het kind te reageren op visuele en auditieve prikkels, en traint zijn balans waardoor zijn positiezin steeds verbeterd. Naast de oog-hand coördinatie die verder ontwikkeld wordt de gevoeligheid in zijn handen steeds beter.
Maar wat is poepschuiven eigenlijk en wat kun je eraan doen? Baby's die op hun poep of billen schuiven zien het als hun manier om zich voort te bewegen, een alternatief voor kruipen dus. Ze zitten op hun billen en schuiven voor- of achterwaarts over de vloer door zich met hun voeten of handen voort te duwen.