U mag maximaal 12 uur per dienst werken en maximaal 60 uur per week. Voor jongeren tot 18 jaar en voor zwangere en pas bevallen vrouwen gelden aparte regels. In uw cao kunnen afwijkende regels staan.
Hoeveel uur mag ik werken? Je mag maximaal 12 uur per dag en niet meer dan 60 uur per week werken. Ben je 16 of 17, dan mag je gemiddeld 40 uur per week werken. Je mag niet iedere week 12 uur per dag (het maximale aantal uur) werken.
Hoe lang en hoe vaak pauze
Als u langer dan 5,5 uur werkt, heeft u volgens de wet recht op minimaal 30 minuten pauze. U mag de pauze splitsen in 2 keer een kwartier. Als u langer dan 10 uur werkt, heeft u volgens de wet recht op 45 minuten pauze. De pauze mag u splitsen in meer pauzes van minimaal een kwartier.
De Arbeidstijdenwet biedt regelgeving omtrent werk- en rusttijden. Onder meer de volgende regels moeten in acht worden genomen: Werknemers van 18 jaar en ouder mogen maximaal 12 uur per dienst werken en maximaal 60 uur per week.
Dus het klopt eigenlijk best aardig dat je van 9:00 tot 17:00 moet werken, het duurt dan acht uur. Alleen in praktijk werk je dan vaak tot 17:30 als 8,5 uur per dag inclusief een uur pauze hebt. Van 8:00 tot 17:00 duurt negen uur.
Een werkdag duurt maximaal 9 uur.
Wat is de 9-tot-5-mentaliteit? De 9-tot-5-mentaliteit wil eigenlijk zeggen dat je je als werknemer graag houdt aan je 8-urendag. Je werkt dus van 9 uur tot 17 uur. Uurroosters kunnen natuurlijk verschillen, dus het gaat hier vooral over het feit dat je 8 uur per dag werkt.
Werk je dagelijks langer dan 5,5 uur? Dan heb je een pauze van minimaal 30 minuten. Je kunt deze pauze splitsen in 2 pauzes van 15 minuten. Bij een werkdag van meer dan 10 uur, pauzeer je minimaal 45 minuten.
Wanneer douchen en omkleden verplicht is voor de werknemer, bijvoorbeeld omdat het noodzakelijk is in het kader van goed arbobeleid – de werknemer werkt bijvoorbeeld met gevaarlijke stoffen – dan zal douchen en omkleden tot de arbeidstijd horen.
Algemeen principe. Elke werknemer heeft per tijdvak van 24 uren, d.w.z. tussen twee dagelijkse arbeidsprestaties, recht op een rustperiode van tenminste 11 opeenvolgende uren (artikel 38ter, §1 van de Arbeidswet van 16 maart 1971).
Als de pauze 15 minuten of langer duurt is het eigen tijd. Voorwaarde daarbij is dat je niet gestoord wordt in je pauze. Als je in je pauze wel opgeroepen kunt worden, dan wordt de pauze beschouwd als werktijd.
Pauze nemen is verplicht. Na 5,5 uur werken heb je officieel recht op pauze. Deze 5,5 uur werken is eigenlijk het maximaal aantal uur dat je mag werken zonder pauze, omdat je anders je scherpte verliest.
Uw reistijd tussen huis en werk (en terug) telt niet als werktijd.Behalve als u activiteiten uitvoert in opdracht van uw werkgever. Voor beroepschauffeurs telt de reis tussen huis en standplaats niet mee voor het maximale aantal rij-uren per dag.
We hebben allemaal recht op pauze. In de pauze ben je niet aan het werk en mag je rusten of iets voor jezelf doen. Dit is immers je eigen tijd! Goede regels over pauze houden vinden we in Nederland zo belangrijk dat ze in de wet zijn vastgelegd.
De regels voor pauze tijdens het werk
Als je langer dan vijf en een half uur werkt, heb je recht op minimaal een half uur pauze. Je mag deze pauze eventueel verdelen over twee kwartieren, zodat je twee korte pauzes hebt. Als je langer dan tien uur werkt, heb je recht op drie kwartier pauze.
Waar acht uur werken per dag bij vrijwel ieder bedrijf de standaard is, kunnen we beter wat minder uren maken op een dag. "Onderzoek laat zien dat mensen zich maximaal vijf uur per dag kunnen concentreren," aldus Alex Pang, oprichter van consultancybedrijf Strategy and Rest, tegenover het Britse WIRED.
Kan je werkgever je vragen om eerder aanwezig te zijn op je werk? Ja, je werkgever mag jou vragen om iets eerder aan je dienst te beginnen. Vaak vraagt je baas dan of je er 10 of 15 minuten eerder wil zijn. Bijvoorbeeld om alles op te starten of met je collega de overdracht door te nemen.
Het nut van het overleg zal beperkt zijn als de betrokken leidinggevende niet de intentie heeft om zeggenschap en informatie aan medewerkers te geven. In beginsel vindt werkoverleg gedurende de arbeidstijd plaats en behoort het tot het werk die medewerkers moeten verrichten, waarvoor zij loon doorbetaald krijgen.
Een aanwezigheidsdienst heet ook wel een slaapdienst. In het Arbeidstijdenbesluit staan regels voor werktijden en rusttijden tijdens deze dienst. Zo mag een aanwezigheidsdienst maximaal 24 uur duren. En alle uren binnen de dienst tellen als werktijd.
Pauzes van 15 minuten of langer hoef je niet door te betalen. Een pauze van minder dan 15 minuten is geen pauze en komt voor rekening van de werkgever.
Bij een 9-tot-5-baan weet je waar je aan toe bent. Om 9 uur 's ochtends word je op de werkvloer verwacht en als je te laat komt, word je daarop aangesproken door je werkgever. Tegelijkertijd ga je ervan uit dat je om 5 uur het pand mag verlaten , hoewel het incidenteel kan voorkomen dat je langer moet blijven.
Je mag niet langer dan 12 uur per dienst werken en maximaal 60 uur per week. Tussen twee diensten in moet je minimaal 11 uur rust hebben, en je mag niet meer dan vijf dagen achter elkaar werken zonder een rustdag te hebben.
Zo'n 102 jaar geleden, in de 19e eeuw, werd de 8-urige werkdag in een wet vastgelegd. Deze norm komt van ver. Zo was een 10- tot 14 uur durende werkdag vroeger namelijk een normale zaak. Er moest immers hard gewerkt worden tegen - toen nog - extreem lage tarieven om geld in de la te krijgen.
Vaak staat in uw contract of cao wat overuren zijn, of overwerk verplicht is en of uw werkgever deze overuren extra moet betalen. In de wet staan wel regels over werktijden en rusttijden. Uw werkgever mag u niet te vaak en te lang laten werken. Zo mag u niet langer dan 12 uur per dienst of 60 uur per week werken.
Omdat kortere werkonderbrekingen niet als 'pauze' zijn aan te merken, worden ze per definitie doorbetaald. Dat geldt niet voor langere pauzes, zoals een lunchpauze. U bent niet verplicht om de werknemers tijdens de pauzetijd loon door te betalen.