Vrouwen raken bijvoorbeeld 'pilmoe', en hebben geen zin meer om elke dag het middel te slikken. Dan ga je op zoek naar alternatieven, zegt Van der Vlugt. “Het spiraaltje en staafje zijn in opmars.” Maar belangrijker: het bespreken en bevragen van de effecten van pilgebruik is meer gemeengoed geworden.
Een zwangerschapstest kan uitsluitsel geven over de aanwezigheid van een intra- of extrauteriene graviditeit. De aanwezigheid van een zogenaamde pilatrofie kenmerkt zich door een dieproze, soms wat paarsig aspect van de cervix en vaginawanden. Bij het maken van een uitstrijkje zal dan gemakkelijk een bloeding optreden.
Maar het lichaam van vrouwen aan de pil maakt minder estradiol aan. “In theorie kan dat leiden tot minder serotonine, waardoor je je minder vrolijk voelt. Bij weinig estradiol zijn de prefrontale cortex en amygdala – hersengebieden waarmee je angsten onder de duim houdt – minder actief.”
In de pil zitten hormonen die voorkomen dat je zwanger wordt. De hormonen zorgen ervoor dat er geen eicel vrijkomt. Daarnaast maken de pillen het slijm in de baarmoederhals dikker waardoor zaadcellen hier minder goed doorheen kunnen.
Door het stoppen met de pil kun je ook juist enorme trek krijgen en in gewicht aankomen. Gewichtstoename of -afname is dus niet altijd één op één te wijten aan de pil, maar wordt ook door de hormoonverandering beïnvloed. Deze eetbuien zijn meestal tijdelijk.
Combinatiepillen die het progestageen drospirenon bevatten zouden minder gewichtstoename veroorzaken. Bij drospirenon bevattende pillen wordt er minder vocht vastgehouden en is er minder kans op gewichtstoename en bloeddrukstijging, al is dit nog niet overduidelijk aangetoond.
Vanaf de leeftijd van 52 jaar wordt sowieso geadviseerd om de pil te stoppen door de risico's bij langdurig gebruik van de pil. Het risico op ernstige bijwerkingen neemt toe, zoals borstkanker en hart- en vaatziekten. Ook zijn op deze leeftijd veel vrouwen in de overgang. Overleg hierover met uw arts.
Meer dan 12 uur geleden. Ben je één pil vergeten en had je deze eigenlijk meer dan 12 uur geleden moeten innemen? Dan kan de werking van de pil verminderd zijn. Kijk in onderstaande tekst wat je moet doen om toch beschermd te zijn tegen een zwangerschap.
Veel vrouwen vragen zich af of de pil hen depressief maakt. Dit is al vaak onderzocht, maar voorlopig vinden onderzoekers geen duidelijk verband in vergelijkende studies. Een nieuwe studie bij jonge vrouwen brengt daar geen verandering in, tenzij bij meisjes van 16 jaar.
Eetbuien, verandering eetlust. Meer dorst dan normaal, veel urineren. Vocht vasthouden. Spijsverteringsproblemen, opgeblazen gevoel.
Wat gebeurt er als je stopt met de pil? Als je stopt met de pil, ben je niet meer beschermd tegen zwangerschap. In de pil zitten namelijk hormonen die ervoor zorgen dat er geen eicel vrijkomt. Daarnaast wordt het slijm in de baarmoederhals dikker, waardoor zaadcellen hier minder goed doorheen kunnen.
Stemmingswisselingen als je ongesteld bent
Hormonen reguleren juist je menstruatiecyclus. Doordat de hormonen schommelen in het lichaam tijdens de cyclus kun je stemmingswisselingen ervaren. Helemaal omdat het hormoon oestrogeen twee weken voor de menstruatie daalt en het hormoon progesteron toeneemt.
Na de overgang stoppen de eierstokken met het maken van oestrogeen en progesteron. Dit zorgt ervoor dat het slijmvlies in de baarmoeder dun blijft en kwetsbaar wordt. Dit kan onschuldig bloedverlies veroorzaken. Sommige vrouwen krijgen toch nog een menstruatie nadat zij meer dan een jaar geen menstruaties hebben gehad.
De psychische bijwerkingen die voor kunnen komen, zijn depressieve klachten of een verminderd zin in seks, ook wel een verlaagd libido. Van der Vlugt: "Het is nog niet aangetoond dat deze bijwerkingen door de pil komen, maar het is iets wat vrouwen rapporteren bij gebruik van de anticonceptiepil."
Begin met NSAID's ook aan het begin van de hoofdpijn in een adequate dosering. Voorbeelden zijn: acetylsalicylzuur, ibuprofen en naproxen. NSAID's zijn bij menstruele migraine net zo effectief als triptanen en hebben een gunstig effect op klachten behorende bij de menstruatie, zoals overmatig bloedverlies.
Neem de laatst vergeten pil alsnog zo snel mogelijk in. Maak de strip af. Gebruik de komende 7 dagen wel een condoom als je seks hebt. Heb je de pil weer 7 dagen achter elkaar geslikt, dan ben je weer beschermd.
De pil beschermt niet tegen SOA (geslachtsziekten). Om je te beschermen tegen SOA, moet je een condoom gebruiken bij het vrijen.
De hormonen zijn te kort in je lichaam. Je kunt dan zwanger raken. Als je de pil daarna 7 dagen goed slikt, is het weer veilig.
De meeste vrouwen zijn dan 50 of 51 jaar. Bent u 1 jaar lang niet meer ongesteld geweest? Dan bent u in de menopauze. In de menopauze bent u niet meer vruchtbaar.
Een alternatief voor vrouwen die nog wel graag anticonceptie gebruiken na hun 50e is over te stappen op methoden die alleen progestageen bevatten, zoals de anticonceptiepil met alleen progestageen, het anticonceptiestaafje of een hormoonspiraaltje.
Door de anticonceptiepil worden de eerste signalen, onder meer de onregelmatige menstruatie, van de overgang niet altijd opgemerkt. Het is dan pas wanneer je stopt met de pil dat het je opvalt dat je onregelmatig menstrueert.
Het korte antwoord is: nee, dit is geen directe bijwerking van de pil. Wetenschappelijk onderzoek heeft tot nu toe niet kunnen bewijzen dat gewichtstoename een direct gevolg is van de pil.
Anticonceptie zonder hormonen
Omdat ze bijvoorbeeld last krijgen van bijwerkingen, zoals hoofdpijn of een sombere stemming, of omdat ze liever geen onnatuurlijke producten gebruiken. De enige anticonceptiemethoden zonder hormonen zijn barrièremethodes, het koperspiraaltje of sterilisatie.
De hormoonspiraal, prikpil en het implantatiestaafje veroorzaken niet meer gewichtstoename dan andere anticonceptiva. Deze anticonceptiemiddelen met enkel progestagenen stonden erom bekend dat ze meer gewichtstoename veroorzaken dan combinatiepreparaten van oestrogeen en progestageen, zoals de pil.