Voeding. De paardenhoef groeit per maand ongeveer 1 centimeter. Met een evenwichtige voeding zorg je dat de kwaliteit van de hoefgroei goed is. Er zijn veel verschillende voedingsstoffen belangrijk voor de hoef zoals: eiwitten, energie, vitamines, mineralen, aminozuren en sporenelementen.
Vergeet niet dat een hoefwand gemiddeld 8 – 10 mm per maand groeit. Het duurt daardoor ongeveer 9 tot 12 maanden voordat er een compleet 'nieuwe' hoefwand is ontwikkeld. Daarom moet je zeer geduldig zijn om resultaat van de toevoeging van biotine te kunnen zien (10 – 12 maanden).
De hoefwand wordt geproduceerd door de kroonrand en groeit langs de buitenkant van het hoefbeen omlaag, daarbij stevig vastgehouden door de witte lijn. De groei vanaf de kroonrand tot aan de bodem neemt ongeveer een jaar in beslag.
Als jouw paard dag en nacht op een natte wei of paddock staat is het mogelijk dat de hoef teveel water opneemt. Dan worden de hoeven van jouw paard zacht. Dit kan je voorkomen door teer op de hoeven te smeren. Teer zorgt ervoor dat er geen water of vuil doorheen kan, maar zorgt er ook voor dat er niets uit de hoef kan.
Omdat de hoeven van paarden door het lopen op een zachte ondergrond niet genoeg slijten moeten ze regelmatig bekapt worden. Daarnaast worden ze vaak met hoefijzers beslagen.
Het paard moet sowieso één keer in de zes tot acht weken beslagen of bekapt worden, afhankelijk van de snelheid van de hoorngroei en aan de slijtage van het beslag.
Hoefijzers van paarden moet om de 6 weken gecontroleerd en vervangen worden. Voor paarden zonder hoefijzer geldt een periode van 2 – 4 maanden, dit hangt af van de kwaliteit de hoeven van het paard. Bij zachte hoeven helpt het ze regelmatig in te vetten. Als de hoef gezond is, moet het invetten vermeden worden.
Krab de hoeven dagelijks uit.
Door de hoeven uit te krabben maak je ze niet alleen schoon, maar zie je meteen of er onregelmatigheden zijn of dat er steentjes in de hoef zitten. Krab niet te fanatiek in de straalgroeven, dat kan beschadigingen geven.
Vezelrijk, natuurlijk voedsel met een laag suiker- en zetmeelgehalte is essentieel voor gezonde hoeven. Bepaalde aminozuren (eiwitten) en omaga vetzuren zijn onmisbaar voor hoeven. Je zult moeten nagaan of alle mineralen in de juiste hoeveelheid en verhouding in het voer voorkomen.
Een gezonde straal heeft een wasachtig gelige kleur in witte hoeven, en is grijs in zwarte hoeven. Een gezonde straal voelt aan als autoband: hard maar toch flexibel en onverslijtbaar. Het midden van de straal hoort in het midden geen diepe groeve te hebben maar een oppervlakkig kuiltje!
Voeding. De paardenhoef groeit per maand ongeveer 1 centimeter. Met een evenwichtige voeding zorg je dat de kwaliteit van de hoefgroei goed is. Er zijn veel verschillende voedingsstoffen belangrijk voor de hoef zoals: eiwitten, energie, vitamines, mineralen, aminozuren en sporenelementen.
hoefkneuzing. mok (verzamelnaam voor verschillende vormen van huidirritaties aan de onderbenen van een paard) nageltred (als er een scherp voorwerp aan de onderkant in de hoef is binnengedrongen) zachte beengebreken en harde beengebreken.
Biotine is een stofje dat vooral bekend staat als bevorderend voor de groei van paardenhoeven. Maar biotine zorgt bijvoorbeeld ook voor een gezonde huid en een stevige en sterke vacht. Het is een stof waarvan paarden normaal gesproken voldoende binnen krijgen uit hun voeding.
10% van het volwassen gewicht heeft. Tijdens het eerste levensjaar groeien zij snel en bereiken 43% van het volwassen gewicht na zes maanden en na één jaar hebben zij 61% van het volwassen gewicht bereikt en ca. 90% van de volwassen hoogte.
Binnen de eerste 3 jaar groeit het paard tot ongeveer 95% van zijn totale lichaamsgewicht en bereikt hij zo ongeveer 92% van zijn volwassen hoogte.
Even je verwachting managen: Haar groeit gemiddeld 1 tot 1,5 centimeter per maand en wij hebben geen wetenschappelijk bewijs kunnen vinden dat je haar sneller kunt laten groeien. Hoe graag je het ook wilt, er zijn helaas geen wondermiddeltjes die haar sneller kunnen laten groeien.
Gezonde hoeven heeft te maken met voeding, beweging, ondergrond, bekappen en hygiëne. Uit voeding kunnen paarden voedingsstoffen halen die belangrijk zijn voor gezonde hoeven. Wanneer je paard niet voldoende voedingsstoffen haalt uit zijn voer, kan je dit met een supplement aanvullen.
Zorgen voor evenwichtige groei van de hoeven
Eén van de voorwaarden voor een goede ondersteuning van de hoeven is voldoende biotine in het rantsoen. Vooral voor paarden met een slechte hoefkwaliteit of een beschadiging van de hoef is een langdurige ondersteuning (3 tot 6 maanden) echt belangrijk.
Om brokkelhoeven te voorkomen moet je hoeven regelmatig nat maken. De hoeven kunnen na het natmaken eventueel ingevet worden. Hoefvet zorgt ervoor dat de hoef het vocht langer vasthoudt.
Omdat de paarden van De Paardenkamp met pensioen zijn en niet meer hoeven te werken, zijn ijzers bijna nooit nodig. Alleen bij paarden die in het verleden ooit hoefbevangen zijn geweest, een pees- of ander beenprobleem hebben, kan het nodig zijn om speciale ijzers te gebruiken, om ze te ontlasten.
Met bekappen werk je alleen aan onderste rand van de hoefwand (inclusief hielen en eventueel steunsels). Alle andere onderdelen wordt niet in gesneden of gevijld, alleen eventueel wat schoongekrabd. Hoeven trimmen is dus in feite niets veel anders dan nagels knippen.
Vraag een voetje, til de voet op en stap naar achteren, voor jou dus naar voren, trek de voet nooit naar de zijkant, dan kun je het paard pijn doen. Leg het onderbeen, de pijp op je dijbeen en krab de hoef uit. Werk met de hoevenkrabber van jezelf af.
Een paard van twee jaar oud wordt een twenter genoemd. Vanaf driejarige leeftijd wordt er gesproken over een driejarige of een (jong) paard.
Bekappen en beslaan
Naast een goede dagelijkse verzorging moeten de hoeven ook elke 6 tot 10 weken bekapt of beslagen worden zodat ze kort genoeg blijven en niet beginnen barsten. Indien dit niet gebeurt blijven de hoeven gewoon doorgroeien, met alle gevolgen van dien (kreupelheid, verkeerde stand, barsten, pijn,...).