Bij een volledige knieoperatie mag je meestal na 6 weken weer voorzichtig beginnen met autorijden. Onderga je 1 van de andere ingrepen, dan mag je autorijden als je geen krukken meer nodig hebt en weer normaal kunt lopen. Natuurlijk moet je je verder ook goed genoeg voelen om te kunnen autorijden.
Na de operatie moet je zes weken met krukken lopen. De dag na de operatie mag je onder begeleiding van een fysiotherapeut al proberen om een stukje te (trap)lopen met deze hulpmiddelen. Zolang je knie nog niet stabiel is, loop je met een spalk om je been.
Patiënten met een totale knieprothese dienen tot minimaal zes weken na de operatie een loophulpmiddel te gebruiken. Wanneer je krukken gebruikt, dien je vier weken twee krukken te gebruiken en daarna nog twee weken één kruk.
Na een operatie kunnen bacteriën in aanraking komen met je operatiewond en een infectie veroorzaken. Dat kan gevaarlijk zijn en het kan je herstel in de weg zitten. Probeer daarom zo min mogelijk aan de wond te zitten en deze goed schoon te houden.
Dit kan 3 tot 6 maanden duren. De fysiotherapeut helpt u om uw knie te buigen en te strekken. U krijgt oefeningen waardoor: de pijn in uw knie minder wordt.
Meestal buigt hij genoeg om te kunnen zitten, lopen en fietsen. Met een kunstknie kunt u vaak niet goed hurken of knielen.
Er zijn geen beperkingen wat betreft de slaaphouding. Het liggen op de rug wordt over het algemeen als de meest prettige (slaap)houding ervaren. Indien u ervoor kiest op de zij te liggen kunt u een kussen tussen de knieën plaatsen.
De eerste dag na een narcose mag je niet autorijden. Hoe snel je wel weer mag rijden hangt af van je conditie en het soort operatie dat je hebt gehad. Volg altijd het advies van je behandelend arts. Het is ook erg belangrijk dat je goed naar je eigen lichaam luistert.
Het CBR. Het CBR kan beoordelen of je rijgeschikt bent op basis van de Eigen Verklaring. Misschien ken je deze nog wel van toen je rijexamen moest doen. De Eigen Verklaring is een formulier met een aantal vragen over je gezondheid.
Advies arts
Er bestaat consensus dat het tot 24 uur na de volledige narcose onverantwoord is om deel te nemen aan het verkeer. Na deze eerste 24 uur is het afhankelijk van meerdere factoren wanneer een persoon weer in staat is om veilig deel te nemen aan het verkeer.
Fietsen kan je knieën zowaar goeddoen
Bovendien kan fietsen pijn en stijfheid in bepaalde gewrichten helpen verminderen. De beweging die je benen maken om kracht te zetten op de pedalen spreken namelijk deze gewrichten aan. Ook het bewegingsbereik van je knieën kan groter worden door fietsen.
Fietsen geeft de minste belasting op de nieuwe knie ( ongeveer 1 – 1,5 x lichaamsgewicht ) en hardlopen geeft de meeste belasting ( ongeveer 5-14 x lichaamsgewicht ).
De pijn na het plaatsen van een knieprothese wordt geleidelijk aan minder, beginnend ongeveer een maand na de operatie. Drie tot vier maanden na de operatie treedt een aanzienlijke verbetering op. U kunt gedurende zes tot twaalf maanden na de operatie een warm (soms zelfs heet) gevoel aan de knie ervaren.
Gemakkelijke kleding
Bedenk ook dat u bijvoorbeeld bij een heup- of knieoperatie na een paar uur alweer uit bed bent. Bij dit soort ingrepen is een joggingbroek handig. Of wanneer u aan het bovenlichaam geholpen wordt, kunt u het beste kleding met voorsluiting meenemen. Vermijd het liefst strak zittende kleding.
Na een knieoperatie moet je herstellen en revalideren. Hoe lang de revalidatie duurt, is voor iedereen verschillend. Over het algemeen herstel je het meest in de eerste 6 weken tot 3 maanden na de ingreep. Soms duurt het echter tot een jaar om tot het eindresultaat te komen.
Zittend werk kunt u soms al na enkele weken hervatten, staand werk meestal pas na drie tot vier maanden. De eerste zes maanden blijft de knie wat stijf, dik en warm aanvoelen. In die periode kan het prettig zijn om de knie af en toe even te koelen met "cold packs".
U bent niet rijgeschikt:
U mag helaas niet of niet meer rijden. U kunt geen rijbewijs halen, vernieuwen of omwisselen. Als u een rijbewijs heeft, wordt dat ongeldig.
Als u rijexamen doet, geeft u bij ons aan dat u een lichamelijke beperking heeft. Dat doet u door de Gezondheidsverklaring in te vullen. Als u 75 jaar of ouder bent, al een medische achtergrond heeft of beroepschauffeur bent, doet u dit ook als u uw rijbewijs verlengt.
Tijdens de medische keuring kijkt de arts onder andere naar uw bloeddruk, gezichtsvermogen, of uw armen en benen goed functioneren en of u geestelijk en lichamelijk in staat bent om te rijden. Hij of zij kan op basis van deze keuring stellen dat u niet of niet voldoende in staat bent om auto te rijden.
In de eerste periode na de operatie kan het zijn dat u meer moeite heeft met het ophouden van de ontlasting omdat de sluitspier van uw anus langere tijd niet heeft gewerkt. Deze klachten kunnen zes weken tot drie maanden aanhouden en verdwijnen na verloop van tijd meestal spontaan.
Als u met de brace goed kunt lopen, in een stevige schoen zonder krukken, mag u weer autorijden en fietsen.
Niet zwaar tillen (niet meer dan 5 kg) tot zes weken na de operatie. Geen zware huishoudelijke werkzaamheden de eerste drie tot vier weken.
Oefen minimaal twee, maximaal vijf keer per dag. Doe alleen die oefeningen die u met uw fysiotherapeut heeft doorgenomen. Blijf goed doorademen tijdens de oefeningen (sommige mensen zijn geneigd hun adem in te houden tijdens het oefenen).
Bewegen, oefenen en rust
Als u lang rust, wordt de knie makkelijk stijf en houdt vocht vast. Twee keer per dag een uur rust met het been omhoog is voldoende. Ook zijn getrainde spieren in het bovenbeen goed voor de stabiliteit van de knie.
In het begin oefent u het lopen met een walker of looprek, op de dag na uw operatie oefent u met elleboogkrukken en zo nodig oefent u ook traplopen. Het is van belang dat u uw knie volledig kan strekken en 90 graden kan buigen voordat u met ontslag gaat.