Goudvissen hebben geen maag Komen ze vaak naar je toe en het lijkt erop dat ze om eten bedelen. Maar eigenlijk is dit een aangeleerd gedrag wat niets te maken heeft met honger hebben. Een goudvis kan namelijk geen honger hebben omdat een goudvis geen maag heeft.
Weetje: goudvissen kunnen twee weken zonder eten. Het is niet aan te raden maar het kan. Een dag overslaan is niet erg maar ga dat niet overcompenseren door teveel voeding te gebruiken.
Kies ervoor om een goudvis één keer per dag te voeren. Of kies ervoor om die portie op te delen in zeer kleine mini porties zodat je meermaals per dag een heel klein beetje kan voeren. Geef niet meer dan een goudvis binnen 2 á 3 minuten kan opeten.
Vissen hebben een lang darmstelsel, dat wil zeggen dat ze altijd hongerig zijn. Je kan dus beter meerdere keren per dag kleine porties geven, dan alles in één keer.
Veel goed doorvoede vissen kunnen op zich 2 weken zonder voeding. Het is wel handig om ze van te voren enige tijd stevig te voeden zodat ze een reserve opbouwen. Jonge vissen hebben wel dagelijks voeding nodig.
Je goudvis ligt vaak op de bodem van het aquarium? Dat is een teken dat het niet helemaal goed gaat met jouw goudvis. Dit kan komen door bijvoorbeeld zuurstofgebrek. Door het zuurstoftekort spaart de vis zijn krachten, maar het kan ook komen door buikwaterzucht of door een andere bacteriële besmetting.
Vissen zijn wat de zuurstofvoorziening van de hersenen betreft heel anders gebouwd dan zoogdieren. De enige manier om ze snel en pijnloos te laten sterven is door ze te verdoven en/of hersendood te maken.
Je zult ook regelmatig de waterkwaliteit moeten nakijken. Goudvissen kunnen prima leven in een aquarium zonder verwarmingselement. Het is wel belangrijk dat de kamertemperatuur redelijk stabiel is, want ze kunnen niet goed tegen grote temperatuurschommelingen. Hoe warmer het water, hoe actiever de vissen zullen zijn.
In principe is het beter om iets te weinig dan te veel te voeren. Een overdaad aan voedsel in het aquarium, zal gaan rotten.Tropische vissen kunnen hierdoor ziek worden en het water word erg belast.
“Of je vis depressief is, kan je niet echt weten” zegt biologe Gudrun De Boeck van de Universiteit Antwerpen “maar wel kan je zien of hij zich goed of niet goed voelt.” Een vis die niet lekker in zijn vissenvel zit, zweeft bijvoorbeeld net boven de bodem en beweegt weinig.
Je kan hem niet aaien, dus dan hoef je er geen rekening mee te houden. Toch heeft een vis zorg nodig. Misschien zelfs wel meer dan een hond of kat. Dit komt doordat je niet alleen verantwoordelijk bent voor de vis zelf maar ook voor zijn “beademingsapparaat”.
Een weekendje of weekje zonder voeding overleven goudvissen wel. Zeker wanneer goudvissen in de vijver zitten is dit geen probleem. Daar is meer dan genoeg natuurlijke voeding te vinden waar ze wel op kunnen leven. Dat gaat natuurlijk alleen op wanneer het meer een natuurlijke vijver is waar ook waterplanten in staan.
Zoetwatervissen hoeven niet te drinken. De vochthuishouding in het lichaam wordt op een andere wijze geregeld dan bij mensen of andere dieren. Via de kieuwen komt er constant een stroom van water binnen. Het lichaamsvocht van de vis is een geconcentreerde mix van de stoffen uit het omringende water.
Blauw, groen, rood en ultraviolet
Op die manier zagen onderzoekers dat goudvissen vooral alert reageren op blauwgroen licht, en veel minder op rood licht. Het goudvisoog is dus gevoeliger voor blauwgroen licht dan voor licht met rood-oranje tinten.
Vissen slapen niet met hun ogen dicht maar met hun halve hersenhelft die in slaap gaat. Motorieke functies blijven aan staan maar de vis wordt wel wat slomer. Elk schokje of licht kan er voor zorgen dat de vis weer wakker schrikt. De vissen gaan lager en rustiger zwemmen als ze gaan slapen.
Wat heel belangrijk is als je een nieuw aquarium koopt, moet je niet gelijk je vissen erin gooien. Want het water, de waterplantjes en de steentjes hebben ongeveer 2 weken nodig om aan elkaar te wennen zodat de juiste mix van bacteriën ontstaat die de vissen nodig hebben om te kunnen leven.
De meeste vissoorten kunnen een paar dagen zonder voedsel. Bovendien brengt te veel voeren meer risico's met zich mee dan te weinig voeren. Als je langer op vakantie gaat, zoek dan een andere oplossing.
Het beste tijdstip om vissen te voeren in de vijver is 's-morgenvroeg. Bedenk wel dat het vijverwater inmiddels 10 graden Celcius of warmer moet zijn ! De vijvervissen voert u niet bij lagere temperaturen. Als het warmer is kunt u ook 's-middags en 's-avonds bijvoeren.
Voer in geen enkel geval te veel in één keer: nooit meer dan dat de vissen in een paar minuten op kunnen eten (vers groenvoer is de uitzondering op deze regel). In het ideale geval geef je het voer in meerdere porties, verdeeld over de dag, maar op zijn minst 's ochtends en 's avonds.
Water in een vissenkom vervuilt snel, onder andere omdat goudvissen smeerpoetsen zijn. Ze zwemmen, zeker in een vissenkom, snel in hun eigen uitwerpselen en etensresten. Ververs het water dus (gedeeltelijk) een keer per week, om te voorkomen dat er te veel ammoniak en nitriet (schadelijke stoffen) in het water komt.
Een van de belangrijkste dingen om goed in de gaten te houden bij de verzorging van vissen is de waterkwaliteit. Vissen 'gewoon' in het kraanwater laten zwemmen is geen optie. Het water moet aan specifieke eisen voldoen willen de vissen er in kunnen overleven.
De meest populaire langst levende zoetwatervis is de goudvis. Hiervoor is het belangrijk dat er juiste voeding is en dat het aquarium schoon en gezond is. Deze vis kan dan 15 jaar worden.
Door een overdosis zal de vis op een pijnloze manier sterven. Een dierenarts kan ook de oorzaak van de ziekte onderzoeken. Dit is belangrijk om de overgebleven vissen te redden. Als je geen verdovingsmiddel hebt, dan is de snelste en meest diervriendelijke manier om de kop van de vis te pletten.
Een overleden goudvis die gezond was, kun je prima in de vuilnisbak doen, volgens Hellemans.
Lange tijd was de heersende gedachte dat we ons daar vooral geen zorgen over hoeven te maken, want vissen zouden niets voelen. Althans, niet zoiets menselijks als 'pijn'. Maar daar komt de wetenschap nu op terug. Uit steeds meer onderzoek blijkt namelijk dat vissen wel degelijk een vorm van pijn kunnen ervaren.