Hoewel men het niet zou denken zijn kneuzingen pijnlijker dan botbreuken.
Bij een kneuzing ontstaat ook vaak een zwelling of een blauwe plek. Een kneuzing kan ook erg veel pijn doen, maar vaak zie je dat een kneuzing in een groter gebied pijnlijker is en bij een breuk de pijn met één vinger is aan te wijzen.
De klachten van een kneuzing of verstuiking lijken soms erg op die van een botbreuk. Bij twijfel kan een röntgenfoto in het ziekenhuis uitsluitsel geven.
Dijbeenbreuk. Een dijbeenbreuk (femurfractuur) is meestal het gevolg van een grote kracht of ongeval. Er is aanzienlijke kracht voor nodig om een normaal dijbeen te breken – het is het langste en sterkste bot in het lichaam. De gebruikelijke behandeling voor deze breuk is een operatie.
Het doet doorgaans veel pijn en gaat vaak gepaard met zwellingen en bloeduitstortingen. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je zelf kunt doen wanneer je een kneuzing oploopt: Koel de pijnlijke plek minstens tien minuten en maximaal twintig minuten met een coldpack, een zak met smeltend ijs of met water uit de kraan.
Een zware kneuzing is meestal binnen zes weken genezen. Indien u langer dan zes weken met een gekneusd lichaamsdeel rondloopt of het desbetreffende lichaamsdeel niet kunt bewegen, is het raadzaam om langs uw huisarts te gaan. De opgesomde symptomen kunnen namelijk ook op een botbreuk wijzen.
Al vrij snel merk je dat de getroffen plek pijnlijk aanvoelt, gaat opzwellen en begint te verkleuren. Een kneuzing is snel gebeurd: je loopt ergens tegenaan, je valt of raakt ergens bekneld. Al vrij snel merk je dat de getroffen plek pijnlijk aanvoelt, gaat opzwellen en begint te verkleuren.
Onmiddellijk nadat u het letsel hebt opgelopen, ontstaat meestal een intense of scherpe pijn door zowel de breuk als door andere verwondingen aan uw lichaam in de buurt van de breuk. Helaas stopt de pijn daar niet. U kunt ook pijn ervaren tijdens het genezingsproces van de breuk.
Een botbreuk kan uiteenlopen van een scheurtje in het bot tot een volledige verbrijzeling ervan. In alle gevallen is er sprake van pijn, ontstaat er een zwelling door de bloeduitstorting bij de breuk en zijn normale bewegingen vaak niet meer mogelijk.
De meeste botbreuken ontstaan bij ongelukken of sporten. Een botbreuk ontstaat wanneer er veel kracht op een bot komt te staan. Het bot kan dan breken. Dit kunt u vaak horen en voelen, want een botbreuk is pijnlijk.
U voelt pijn op de plaats van de breuk, simpele bewegingen worden opeens moeilijk uitvoerbaar en er ontwikkelt zich een zwelling. Deze zwelling is het gevolg van een bloeduitstorting, die ontstaat bij een breuk. Soms kunt u een fractuur herkennen aan een krakend geluid, net nadat het bot gebroken is.
De plaats van de kneuzing en de plek eromheen voelen pijnlijk aan. Deze pijn wordt erger als je erop drukt of gaat bewegen. Rondom de kneuzing kan zich een zwelling voordoen. De plek waar het pijn doet voelt warm aan en de huid eromheen kan roodheid vertonen of enigszins rood zijn.
Hoe herken je een botbreuk? Het doet pijn als je het lichaamsdeel stilhoudt, en vaak nog meer pijn bij bewegen. Het slachtoffer kan het lichaamsdeel niet normaal bewegen of erop steunen. Soms kan het lichaamsdeel op een gekke manier bewogen worden of is er een krakend geluid bij bewegen.
Bij een botbreuk is er vaak sprake van verkleuring van de huid. Meestal wordt de huid rondom de breuk rood, maar er kunnen ook blauwe of paarse bloeduitstortingen optreden. Ook zwelling van de huid rondom de breuk is een duidelijk kenmerk, al hoeft dit dus niet altijd voor te komen.
Bij een bone bruise ervaar je voornamelijk pijn en zwelling op de locatie van de kneuzing. Dat kan zijn aan de binnen of buitenkant van de knie. De duur van deze klachten kunnen variëren van weken tot maanden. Hoewel het breken van een bot een zwaarder trauma is, kan het herstel van een botkneuzing langer duren.
Bij een gekneusde rib is het weefsel dat rond een rib zit, beschadigd. Vaak ontstaat hierbij ook een bloeduitstorting. Bij een gebroken rib zit er een scheur in de rib zelf. Soms staat die hierdoor ook scheef.
Het proces van breukgenezing (herstel van een botbreuk) duurt over het algemeen, onder normale omstandigheden ongeveer 6 tot 8 weken. Dit kan langer duren als het om een bot gaat dat een zwaar gewicht moet dragen. Ook bij oudere mensen duurt dit proces langer. Bij kinderen genezen botten juist vaak sneller.
Het bot dat het vaakst breekt is de radius, het bot in de onderarm dat het dichts bij de duim zit. Er zijn drie soorten botbreuken: Type 1 – een gesloten breuk, waarbij het bot is gebroken, maar nog op de normale plaats zit. Type 2 – een breuk waarbij een botdeel uit de normale positie is verschoven.
Geen behandeling
Als de botstukken goed tegen elkaar aan liggen en er weinig kans is op verschuiving, kan de breuk zonder behandeling herstellen. Soms is een brace, verband of mitella voldoende. Hierdoor kunt u nabij gelegen gewrichten beperkt en gecontroleerd blijven bewegen.
Over het algemeen ontwikkelt het slachtoffer na de botbreuk symptomen als pijn en zwelling. Hierbij voelt het slachtoffer pijn op de plaats waar het bot is gebroken. Vooral bij bewegingen is deze pijn voelbaar. Het is ook moeilijker, soms zelfs onmogelijk, om deze bewegingen uit te voeren.
Dit is afhankelijk van het soort breuk en varieert van 3 tot 6 weken. Het is niet zo dat de hand en vingers stijf worden als u deze tijdens de periode in gips niet beweegt. Bewegen is goed, maar het belangrijkste is dat u geen pijn heeft.
Maar waarom? Wanneer er sprake is van een botbreuk, kan het ook zo zijn dat het botvlies is gescheurd. Wanneer je vervolgens gaat koelen, kan de kou rechtstreeks het bot intrekken. Dit heeft een averechts effect en kan in plaats van verlichting bij het slachtoffer zelfs zorgen voor extreem veel pijn.
Hoe kan ik kneuzingen behandelen? Voor vermindering van de pijn en zwelling is het belangrijk om de kneuzing direct te koelen. Houd de kneuzing minimaal 10 minuten onder lauw stromend water of gebruik een HeltiQ Instant Koud Kompres of een HeltiQ Koud/Warm Kompres. Stop met de inspanning, geef steun en houd rust.
Houd ijs of een coldpack niet rechtstreeks tegen de huid, maar wikkel het bijvoorbeeld in een schone theedoek. Hou op met koelen als de pijn erger wordt. Neem contact op met huisarts als de pijn niet vermindert of als de pijn en zwelling blijven toenemen.
Verschil tussen een gekneusde en gebroken rib
Bij een draaiende beweging zal een gekneusde rib meer pijn doen.