Nog een woord om te onthouden: Overvetting. Dit is een aantal procenten extra vet en/ of olie die je toevoegt om er zeker van te zijn dat er altijd genoeg vetten en olie is om te verzepen. Zo zal er geen vrije loog meer in de zeep zitten. Het restje olie dat achterblijft in de zeep geeft wat vet terug aan de huid.
Je kunt op internet zeepvlokken bestellen, maar ook een blok Marseille zeep kopen en het zelf raspen. Daarna smelt je de zeepvlokken en voeg je er zelf extra's aan toe, bijvoorbeeld etherische olie, amandelolie, cacaoboter en kruidenthee. Door het toevoegen van water maak je de zeep wat meer vloeibaar.
Zodra je de zeep uit de vorm haalt, begint het rijpingsproces al. Het overtollige water zal uit je zeepjes verdampen. Dit zorgt ervoor dat de zeep harder wordt, beter schuimt en langer houdbaar is. Daarnaast is gerijpte zeep zachter en vooral ook milder voor de huid dan ongerijpte zeep.
Verzeept is een term die wordt gebruikt voor de vetten of oliën die een chemische reactie zijn aangegaan met de natronloog. Wanneer het loogwater aan de vloeibare vetten wordt toegevoegd, reageren de vetten op de natriumhydroxide. Deze chemische reactie heet verzeping.
Met de aloude 'koude verzeping' maakt u natuurlijke zeep op basis van 3 basisingrediënten: water, plantaardige olie en natriumhydroxide (loog). Deze methode maakt het mogelijk om de kwaliteit van de plantaardige olie te behouden en de glycerine te bewaren tijdens het proces van verzeping.
Aleppozeep is de beroemde zeep uit Syrië met olijfolie en laurierbesolie als basis. Veel liefhebbers van natuurlijke verzorging zweren bij deze sulfaatvrije, plantaardige zeep. Aleppozeep is vrij van synthetische ingrediënten en heeft een aangename, klassieke geur. De milde zeep is geschikt voor jong en oud.
De Marseillezeep reinigt diep, heeft een antibacteriële werking en is mild voor alle huidtypen. De zeep is met name geschikt voor een droge huid, een oudere huid en de probleemhuid. Na gebruik is de huid zacht, vanwege het hoge percentage olijfolie.
Natuurlijke zeep, de naam zegt het al, wordt gemaakt van producten die in de natuur te vinden zijn. In een scrubzeep die in een fabriek is gemaakt, worden vaak plastic bolletjes toegevoegd, de zogenoemde microplastics en -beads.
Bij verzeping wordt vet gesplitst in een alcohol en een vetzuur met behulp van een loogoplossing. Hierbij ontstaat zeep.
Olie voor zeep
Als basis voor de meeste zeepsoorten wordt olijfolie of zonnebloemolie gebruikt. Deze oliën zijn makkelijk en goedkoop verkrijgbaar. De eigenschappen van deze oliën zijn misschien te sober, door er een percentage exotische oliën aan toe te voegen krijgt de zeep een ander karakter.
Weeg de zeepbasis. Per afgewerkte stuk zeep heb je 100 gr zeepbasis nodig. U kunt de zeepbasis smelten in een waterbad of in een magnetron wanneer deze in stukken van 3 x 3 cm wordt gesneden. Smelt in de magnetron op 80% vermogen met intervallen van 30 seconden en roer tussen elk interval om hitteschade te voorkomen.
Zeep wordt verkregen door een chemische reactie tussen alkaliën en vet. Vroeger werd dit gedaan door het vet van varkens te mengen met een oplossing die verkregen was door water langs houtskool te laten druppelen. Echte zeep is een combinatie van mooie oliën of vetten en loog.
De meest eenvoudige manier voor zelf shampoo maken is door 1 eetlepel zuiveringszout (ook wel baking soda genoemd) met 2 eetlepels water te mengen. Baking soda lost op in water, dus het goedje blijft wat waterig. Spoel na het wassen goed uit met een prachtige bos glanzend haar als resultaat.
Voor harde zeep gebruik je natriumhydroxide om je loogoplossing mee te maken. Zelf maak ik alleen zeep op lage temperaturen, meestal tussen de 43 en 47 graden. Het resultaat is zeep en glycerine, een natuurlijk bijproduct van het zeep maken. De loog die voor natuurlijke zeep wordt gebruikt is natriumhydroxide (NaOH).
Hoe kleiner de stukken zijn, hoe sneller de zeep zal smelten namelijk. Vervolgens smelt je de resten 'au bain-marie'(net als chocola): hiervoor laat je in een pan een bodempje water koken. Hier zet je een hittebestendige kom op, die het water niet raakt. In die kom doe je de geraspte zeep en wat water.
Save je zeep met een zeepzakje
Een zeepzakje is niet alleen handig om je zeep in te bewaren, maar je kunt je er ook mee wassen! Hoe dat werkt? Simpel: je stopt de laatste stukjes zeep in het zakje, laat het zakje met de zeep erin een beetje nat worden en je kunt je lichaam of haar ermee wassen.
Houdbaarheid vloeibare zeep
Dit wordt vaak tegen gegaan door het toevoegen van conserveringsmiddelen. Hierdoor kan je vloeibare zeep veilig over een langere periode bewaren. Na het openen van de verpakking, geldt vaak een houdbaarheidstermijn van 6 tot 12 maanden.
Een stuk zeep is beter voor de huid, maar dan wel een natuurlijke zeep. Een natuurlijke zeep bestaat voor het grootste gedeelte, bij voorkeur 100 procent, uit plantaardige ingrediënten. De zeep moet ook in een bakje liggen waar het kan drogen. Dat voorkomt dat bacteriën de kans krijgen zich te ontwikkelen.
Natuurlijke zepen bevatten geen synthetische stoffen (zoals SLS) die huid op lange termijn uitdrogen. Drie waanzinnige en effectieve natuurlijke zepen zijn: African Black Soap, Aleppo Zeep en Marseille Zeep.
In basis bestaat de oorspronkelijke groene zeep uit hennepolie. Deze hennepolie is echter chemisch bewerkt om er groene zeep van te maken. Groene zeep is derhalve een chemisch product en de claim dat het milieuvriendelijk is klopt niet.
Aleppo Zeep en Marseille Zeep
Aleppo zeep werd 4000 jaar geleden al in Syrië gemaakt en werd door de kruisvaarders meegenomen naar Marseille. Daar gingen ze het natuurlijk zelf ook maken. Het enige verschil met Marseillezeep is dat in Aleppozeep ook nog de toevoeging laurierbes zit .
Groene en witte zeep uit Marseille: wat is het verschil? Groene zeep uit Marseille is gemaakt met ten minste 72% olijfolie. Dit is de mildste variant: geschikt voor lichaamsverzorging.
Herken de kleur
Echte Marseille zeep is olijfgroen, bruin, crèmekleurig of wit/lichtgeel. Dan weet je zeker dat je goed zit en de echte Savon de Marseille in handen hebt een fijne natuurzeep met tal van goede eigenschappen en mogelijkheden.