Dragon fruit kan je op verschillende manieren eten. Je kunt ze halveren en uitlepelen (net als bij een kiwi), maar je kunt ook de schil eraf halen met een mesje en het vruchtvlees in plakjes of stukjes snijden. De pitjes zijn in de verte krokant en kun je dus gewoon prima mee eten.
Dragon fruit is gezond. Het bevat veel vitamine C en B1, maar ook mineralen zoals Calcium. Het gehalte aan antioxidanten is bijzonder hoog. Nederlandse importeurs van tropisch fruit laten de vruchten per vliegtuig en per schip naar Europa brengen.
Pitahaya's smaken het best als ze vers en koud gegeten worden. Het vruchtvlees is perfect voor gebruik in salades, desserts en cocktails of als garnering. De schil is niet eetbaar.
Smaak. Pitahaya's hebben een zoetzure smaak die iets doet denken aan die van een peer. De rode variant is veel minder zoet dan de geelwitte. Je kunt de pitahaya lekker uitlepelen of verwerken in een gezonde vruchtensalade.
Mediterraan Drakenfruit (Dragon Fruit / Pitaja) kopen en bestellen - Vanaf € 12.99 in pot!
Zoek naar een vrucht die mooi glimt en die je licht in kunt drukken. Donkere vlekken op de schil zijn geen goed teken. Als je een wat hardere vrucht koopt leg hem dan nog een paar dagen op de fruitschaal te rijpen, als hij al rijp is dan zorgt de koelkast voor een minder snelle verdere rijping.
Deze vrucht is rijk aan vitamine C en vezels en bevat daarnaast ook wat ijzer en B-vitamines. Pitahaya is bijzonder rijk aan antioxidanten in de vorm van polyfenolen (1, 2).
Qua smaak is het drakenfruit verrassend lekker. Het vruchtvlees heeft een redelijk zoetzure smaak en is misschien nog het beste te vergelijken met een peer of een meloen. Bij ons op de redactie waren er ook mensen die de smaak omschreven als relatief smaakloos.
Je kunt rijpe drakenvruchten een paar dagen in de koelkast bewaren. Leg nog wat onrijpe vruchten op de fruitschaal om verder te rijpen. Halveer de vrucht en schep het vruchtvlees eruit.
Het flamboyante fruit past goed in een gezond dieet omdat het veel mineralen en enkele vitamines bevat. De vrucht bevat veel vitamine C, wat je nodig hebt voor de wondgenezing, het bloed en de versterking van je immuunsysteem. Het heeft een positief effect op het cholesterolgehalte en versterkt daarmee de hartfuncties.
Hoe drakenfruitzaden te planten? Neem een plantenpot en vul dit met groeibevorderende potgrond of grondmix. Strooi de zaden van het drakenfruit in de pot en bedek vervolgens de kleine zaadjes met een dun laagje aarde. Je hoeft de zaden niet veel te bedekken, omdat je ze niet diep hoeft te planten.
Pitaja, ook wel drakenvrucht of dragon fruit genoemd, is een exotische vrucht die vooral in Azië veel wordt gegeten. De vrucht groeit van nature vooral in Midden- en Zuid-Amerika, maar inmiddels groeit pitaja overal.
Drakenfruit wordt ook wel pitaja of drakenvrucht genoemd. Het is eigenlijk een cactusvrucht. Drakenfruit heeft geen stekels, maar een geschubde schil. Vandaar de naam drakenfruit.
Drakenfruit of Pitaya koop je bij de beter gesorteerde groenteboer en incidenteel in de supermarkt. Het aanbod is echter, zeker in Nederland (nog) zeer beperkt. Hier -in Duitsland, waar de aanvoer van deze vrucht veel groter lijkt dan in Nederland - zie ik ze meestal tegen het begin van de zomer, en soms rond de kerst.
Waarom is de papaja goed voor je gezondheid:
De papaja is een vrucht met veel vitamine C en een hoog gehalte aan vezels. Als antioxidant helpt vitamine C je lichaam beschermen tegen oxidatieve schade. Ook is vitamine C betrokken bij de aanmaak van collageen en bevordert het de opname van ijzer in je bloed.
Pithaya's | De pitahaya of dragon fruit, de woestijnvrucht. Een fijn vel geschubd, daarom ook drakenfruit genaamd, is purper of geel van kleur. Een wit vruchtvlees met zwarte kleine pitjes die eetbaar zijn.
Bij Groentebroer.nl kun je heerlijke gele pitahaya bestellen. Gele pitahaya is een ovale cactusvrucht met een knalgele, geschubde schil. Het vruchtvlees van een gele pitahaya is wit en bevat vele kleine zwarte pitjes die eetbaar zijn.
Deze cactus groeit als klimplant, kruiper of hangplant, naargelang de omgeving. Hij kan in bomen klimmen dankzij de luchtwortels die aan de stengels verschijnen. Het is een nachtbloeier met heel grote, gele, geurende bloemen van 30 cm lang en 15 cm in diameter.
Antioxidanten vangen vrije radicalen weg. Dit zijn agressieve stoffen die in ongunstige gevallen schade kunnen geven aan cellen en weefsels. Zo kunnen antioxidanten helpen tegen deze beschadiging en daarmee mogelijk op de lange termijn ziekten als kanker en hart- en vaatziekten voorkomen.
Koffie is een bron van antioxidanten. Deze antioxidanten kunnen het lichaam helpen zich te ontdoen van vrije radicalen, een type afvalproduct dat het lichaam van nature produceert als gevolg van bepaalde processen. Vrije radicalen zijn giftig en kunnen ontstekingen veroorzaken.
Vooral veenbessen, bramen, aardbeien, frambozen, bosbessen en gojibessen zijn erg rijk aan antioxidanten. Bessen zijn heerlijk als snack of als topping op salades.
Probeer papaja's alleen te eten als ze vers van het land komen. In de maanden waarin ze geoogst worden, zijn de vruchten het lekkerst. Ook de zaadjes en de schil van papaja's zijn eetbaar, maar kunnen wat bitter zijn.