Outplacement is een speciaal begeleidingstraject waarbij het doel is om zo snel mogelijk een nieuwe baan te vinden bij een andere werkgever. De aanleiding voor een outplacementtraject kan een reorganisatie zijn.
'Het voor rekening van een werkgever opvangen, begeleiden en adviseren van een of meer werknemers die om welke reden dan ook een andere passende werkkring of toekomstbestemming moeten vinden. ' Outplacement kan het gevolg zijn van zowel individueel ontslag als collectief ontslag.
Transitievergoeding gebruiken voor outplacement
De transitievergoeding is bedoeld om nieuw werk en daarmee een nieuwe inkomstenbron te krijgen. Via outplacement of scholing kunt u uw kans op een nieuwe baan vergroten.
De duur van een outplacementtraject verschilt per kandidaat en per situatie. Doorgaans duurt een outplacementtraject 6 maanden. De minimale duur is 3 maanden en de maximale duur 12 maanden.
Je ontslagen werknemer is verplicht om outplacement te accepteren. Anders kan hij zijn recht op een werkloosheidsuitkering verliezen. Een werknemer mag alleen outplacement weigeren als je dat als werkgever vrijwillig aanbiedt en de werknemer in kwestie jonger is dan 45 jaar.
De kosten van de outplacementbegeleiding worden betaald door de werkgever.
Je werkgever is verplicht om je binnen de 15 dagen een concreet outplacementaanbod te doen. Als werknemer ben je verplicht om daarop in te gaan. Want indien je een valabel outplacementaanbod weigert , zal je je werkloosheidsuitkering verliezen voor een periode van minimum 4 weken en max 52 weken.
Hoeveel kost de outplacementbegeleiding? Als werkgever betaal je 1/12de van het wettelijk bepaalde brutojaarloon van je werknemer, met een minimum van 1800 euro en een maximum van 5500 euro.
Een werknemer kan de transitievergoeding bijvoorbeeld gebruiken om zich om te scholen of om een eigen bedrijf te beginnen. Werknemers kunnen sinds 1 januari 2020 direct een transitievergoeding krijgen als het dienstverband op initiatief van de werkgever wordt beëindigd.
Sommige werkgevers hebben een raamovereenkomst met een outplacement kantoor. Op het moment dat zij in het kader van een ontslag outplacement moeten of willen aanbieden, nemen zij contact op met dit outplacement kantoor om het traject op te starten.
Met een vaststellingsovereenkomst stoppen u en uw werkgever uw contract. U hoeft hier niet aan mee te werken. Vaak heeft u ruimte om te onderhandelen over de voorwaarden. Teken daarom niet direct, maar kijk eerst wat de gevolgen zijn voor uw WW-uitkering of transitievergoeding.
De transitievergoeding wordt berekend over het gehele dienstverband vanaf het begin van de arbeidsovereenkomst. De transitievergoeding bedraagt voor alle werknemers 1/3 maandsalaris per gewerkt jaar, en naar rato voor het overige gedeelte van het dienstverband of als het dienstverband korter dan een jaar heeft geduurd.
Zowel de hoogte van als de voorwaarden voor de transitievergoeding zijn in de wet neergelegd. Hierin is ook uitdrukkelijk bepaald dat géén recht op een transitievergoeding bestaat als – kort gezegd – een werknemer wordt ontslagen in verband met of na het bereiken van de AOW-gerechtigde leeftijd.
Maximale transitievergoeding 2022
De maximale transitievergoeding in 2022 is € 86.000. Het maximumbedrag wordt jaarlijks aangepast aan de ontwikkeling van de contractlonen.
Door een outplacementtraject ontstaat er een duidelijk einde van het dienstverband. Outplacement is onderdeel van de ontslagregeling. Hierdoor worden dure ontslagprocedures of ontslagvergoedingen voorkomen. Door outplacement is er vaak minder ziekteverzuim en een positieve werkhouding.
De kosten van outplacement zijn afhankelijk van de duur, modules en intensiteit. Een basisoutplacementtraject kan starten vanaf 2.000 euro, hoewel lager ook zeker mogelijk is. Voor een uitgebreid outplacementtraject van 12 maanden kan gerekend worden op een bedrag van gemiddeld 5.000 euro.
Loopt het ontslag via het UWV of de kantonrechter, dan betaal je een transitievergoeding. Deze vergoeding is bedoeld als compensatie voor ontslag. Je betaalt 1/3 maandsalaris per gewerkt jaar met een maximum van 83.000 euro. Ook als je een tijdelijk contract niet verlengt, betaal je deze vergoeding.
Ben je ontslagen, dan heb je recht op outplacement als je aan deze twee voorwaarden voldoet: Je bent níet ontslagen omwille van een dringende reden. Je hebt een opzegtermijn van minstens 30 weken of een opzegvergoeding die een periode dekt van minstens 30 weken.
Een vrijstelling van outplacement houdt in dat u: geen outplacement moet vragen indien uw werkgever geen spontaan aanbod heeft gedaan; indien de werkgever toch spontaan outplacement aanbiedt, het aanbod mag weigeren zonder gevolgen voor uw recht op uitkeringen.
De werknemer kan het outplacementaanbod van de werkgever aanvaarden of weigeren. Bij weigering kan er in sommige gevallen wel een sanctie volgen. In een aantal gevallen ben je vrijgesteld van outplacement.
De opzegtermijn gaat in vanaf de 1e van de volgende maand. Stel: u wilt per 1 april uit dienst, dan moet u uw contract uiterlijk voor 1 maart schriftelijk opzeggen. In de maand maart moet u dan gewoon nog werken. U mag een langere opzegtermijn afspreken met uw werkgever.
Duur van het sollicitatieverlof
Dan heeft de medewerker recht op een halve dag sollicitatieverlof per week in het begin van zijn opzegtermijn en één dag per week tijdens de 26 laatste weken van zijn opzegtermijn. Een uitzondering op deze regel zijn medewerkers die outplacementbegeleiding volgen.
Een ontslag wordt als collectief beschouwd wanneer: de werknemers niet persoonlijk verantwoordelijk zijn (onvoldoende beroepsgeschikt, eventuele fouten, gebreken…) het in de loop van een periode van minimum 60 dagen een bepaald aantal werknemers treft.
Transitievergoeding na 2 jaar ziekte
Bent u 2 jaar ziek geweest en krijgt u ontslag? Ook dan heeft u recht op transitievergoeding. Het maakt niet uit of u nog ziek bent op het moment dat u wordt ontslagen.
Als je ontslagen wordt op 62-jarige leeftijd dan heb je recht op een WW-uitkering en een transitievergoeding. Neem je zelf ontslag dan heb je op geen van beide recht. Afhankelijk van je financiële situatie kun je zowel aanspraak maken op voltijd- als op deeltijdpensioen.