#2 Landen waar fooi geven niet gebruikelijk of overbodig is Knoop deze bestemmingen goed in je oren: Australië, België, China, Denemarken, Estland, Finland, Frankrijk, IJsland, Italië, Japan (onbeleefd zelfs), Maleisië, Nieuw-Zeeland, Singapore, Singapore, Slovenië, Vietnam, Zweden, Zuid-Korea en Zwitserland.
Azië En dan heb je nog de landen waar het not done is om fooi te geven. Anne-Marie: “In Aziatische landen, zoals China, Japan, Vietnam en Singapore moet je even heel goed nadenken wat je geeft. Ook geld op tafel leggen, is een ongelooflijke belediging.
In Nederland mag je dus helemaal zelf bepalen of je fooi geeft en hoeveel. De vuistregel is vaak 5 tot 10 procent van het bedrag. Althans als je uit eten gaat. ,,Als je een drankje doet op het terras is vaak naar boven afronden al genoeg”, zegt Anne-Marie van Leggelo, directeur van Het Etiquette Bureau.
In Amerika is het heel normaal om fooi te geven. Vaak heb je de keuze om zelf het bedrag te bepalen, maar geen fooi geven is eigenlijk niet toegestaan. Bijna in elke situatie gelden ongeschreven regels omtrent fooi: in de taxi, in een restaurant en zelfs bij de kapper.
Fooi is een klein bedrag dat je geeft om te bedanken voor de service. Veelal hebben we het dan – zoals hieronder over het algemeen ook – over restaurants, maar dit kan ook gelden voor een schoonmaakster, taxichauffeur, gids of bellboy. Elk land gaat anders om met fooien.
In de horeca is het gewoon om grofweg 10% te geven. Het extra geld dat u geeft, is een erkenning van de ontvangen service en de kwaliteit van de maaltijd. In de middeleeuwen was het geven van fooien zelfs een gegeven in Europa.
In Nederland heb je vrije keuze om wel of niet fooi te geven. Wel kan het in met name luxere restaurants krenterig overkomen als je het niet doet. Over het algemeen kun je dus zelf bepalen of je het horecapersoneel iets extra's betaalt. Vaak geef je fooi als je tevreden bent over de service en over het eten.
Toch is het wel gebruikelijk om fooi te geven als blijk van waardering en goede service. In de meeste hotelrekeningen zijn de servicekosten van 10-12% inbegrepen. Mochten de servicekosten niet in de restaurantrekening inbegrepen zijn, dan is een fooi van 10-15% gebruikelijk.
Dat hangt, zoals gezegd, van het land af, maar ook van het soort hotel of accommodatie. Gemiddelde bedragen voor verschillende landen: Amerika: afhankelijk van de accommodatie 2 tot 5 dollar per dag.
Ongeacht of je in New York bent, of aan de Westkust van Amerika, het geven van een fooi is geen extra beloning maar een wezenlijk onderdeel van hun salaris. In de horeca verdienen medewerkers een minimumsalaris (of net iets meer) en vullen de fooien het salaris aan tot een modaal inkomen.
Vooropgesteld: fooi geven is niet verplicht omdat we in Nederland een goed minimumloon hebben, zegt Anne-Marie van Leggelo, etiquette-expert en directeur van Het Etiquette Bureau. De algemeen bekende vuistregel is om in restaurants tussen de 5 en 10 procent op de rekening te geven. Maar dat is geen ijzeren wet.
Als je tevreden bent met je kapper, laat het hem dan weten met een royale fooi van 20-25%.
Het is een gewoonte die z'n oorsprong vindt in de middeleeuwen, toen je nog je eigen eten meebracht naar de herberg, maar wel betaalde voor brood en en het gebruik van bestek. 'Pane e coperto' heeft deze combinatie dan ook in het Italiaans.
Het geven van een fooi in Turkije is gebruikelijk. Zo verwacht het personeel in je hotel, bij de kapper of in het badhuis een fooi voor bewezen diensten. Datzelfde geldt voor gidsen en reisbegeleiders. Taxichauffeurs rekenen op een fooi, als zij je hebben geholpen met het sjouwen van je bagage of het vinden van de weg.
In België zijn we het gewend om enkel een fooi te geven bij uitzonderlijke service. Hier en daar ronden we al eens naar boven af, maar in de regel worden fooien niet verwacht. In onze buurlanden ligt dit anders. Vooral in Duitsland verwachten kelners, hotelpersoneel, en chauffeurs een extraatje.
Frankrijk: kijk op de bon
Dan is de fooi inbegrepen en hoef je die niet apart achter te laten – tenzij de service buitengewoon goed was. Staat er 'service non compris', dan is het gebruikelijk om zo'n 10% fooi te geven. Leg dit gewoon op tafel, het kan onbeleefd zijn om de fooi direct aan de ober te overhandigen.
Hoeveel fooi geeft u in NYC? Een fooi geven is heel persoonlijk, maar New Yorkers geven in restaurants meestal niet minder dan 18% fooi.
In duurdere restaurants is het geven van 5 procent fooi de norm. In Portugal is 10 procent gangbaar. Minder kan worden opgevat als een belediging. In Spanje verwacht men geen fooi, al laten veel mensen 5 procent cash achter.
Je kunt na het afrekenen een bedrag op tafel achterlaten, ga daarbij uit van 5 tot 10 procent. Ook hotelpersoneel, gidsen, taxichauffeurs, kappers en bewaaksters van de garderobe (vaak gepensioneerden die wat bijverdienen) stellen een fooi erg op prijs.
In de horeca is het gebruikelijk om 10 procent fooi te geven. "Maar het moet niet, het is een gevoelskwestie. Vind je bijvoorbeeld de service niet oke, dan zou ik het niet doen. En op sommige plekken tip je minder snel, zoals in een snackbar.
Afronden is één ding, maar als je je waardering tonen wil, dan moet je toch overwegen om minstens 5 procent tip achter te laten. Voor de echt tevredenen: 10 procent is helemaal fraai.
Controleren in Frankrijk
Dan is de fooi niét inbegrepen en is het gebruikelijk om 10 tot 15 procent te geven.
Fooi als belediging
Aan het AD vertelt hij het volgende: “Daar is een fooi geven bijna een belediging voor het personeel. Ze zien het als een eer om hun werk goed te doen en daarom wordt fooi niet gewaardeerd, want dat zou bijna betekenen dat ze hun werk niet goed doen.”
Dat is in Japan namelijk niet nodig. Over het algemeen is het geven van fooien in Japan niet verplicht, omdat de servicekosten al bij de rekening zijn inbegrepen.
Fooi geven verschilt per land, maar het is meestal een klein bijdrage in muntgeld of een percentage van het bedrag van wat je hebt gekocht. Fooi geven is in landen als Amerika en Engeland zeer aanbevolen, terwijl in andere landen het als onbeleefd wordt gezien, zoals in China.