Ook de plaatsbeschrijving moet worden geregistreerd. Dat kan samen met het huurcontract, maar mag ook op een later tijdstip. Zolang het huurcontract niet geregistreerd is, kan de huurder het contract opzeggen zonder opzeggingstermijn of -vergoeding.
De plaatsbeschrijving moet bij het huurcontract worden gevoegd en moet worden geregistreerd. De plaatsbeschrijving en zijn eventuele aanhangsels maken integraal deel uit van het huurcontract en moeten dus worden geregistreerd.
Plaatsbeschrijving registreren
Het is verplicht om de plaatsbeschrijving die bij het begin van de huur wordt opgesteld te laten registreren. Precies zoals dat moet met de huurovereenkomst. Het is aan de verhuurder om dat te doen. Die heeft daar twee maanden de tijd voor nadat de huurovereenkomst werd getekend.
U bent als verhuurder verplicht om de plaatsbeschrijving binnen de twee maanden na het sluiten van de woninghuur te laten registreren. De registratie is gratis. Dit is zo als de plaatsbeschrijving samen met de registratie van het huurcontract zelf gebeurt, maar ook als ze later apart geregistreerd wordt, bv.
Wat als er geen plaatsbeschrijving is? Als er geen gedetailleerde plaatsbeschrijving opgesteld is, dan gaat men er automatisch van uit dat het pand zich op het einde van de huurperiode in dezelfde staat bevindt als bij het begin.
Telkens bij de aanvang EN het einde van een huurovereenkomst MOET tussen partijen verplicht een plaatsbeschrijving worden opgemaakt. Het is zelfs wettelijk verplicht om de plaatsbeschrijving samen met de eigenlijk met de eigenlijke huurovereenkomst te registreren.
Een uittredende plaatsbeschrijving is in principe niet verplicht, maar indien één van de partijen hierom verzoekt, dient ze wel opgemaakt te worden (art. 39, §2 Vlaams Woninghuurdecreet).
Als de woning leegstaat, heb je een goed zicht op de staat ervan. Dat is het beste moment voor een plaatsbeschrijving. Beide partijen (huurder en eigenaar) moeten aanwezig zijn bij het opmaken van de plaatsbeschrijving en akkoord gaan met alle vermeldingen.
Sancties. Laat de verhuurder na om het contract te registreren binnen twee maanden na ondertekening, dan is hij een boete verschuldigd. Ook kunnen huurders dan de schriftelijke negenjarige huurovereenkomst opzeggen zonder een opzegtermijn van drie maanden te hanteren en zonder opzegvergoeding.
Wat er gebeurt als je als verhuurder nalaat om de huurovereenkomst tijdig te registreren, of wanneer je als huurder het contract geregistreerd wil zien en je huisbaas dat weigert? Een verhuurder die zijn overeenkomst niet binnen de twee maanden laat registreren, moet daar een boete van 25 euro voor betalen.
Als jullie de plaatsbeschrijving zelf opstellen is dat volledig gratis. Als 1 van de partijen zich persoonlijk laat bijstaan door een deskundige, betaalt hij/zij die volledig zelf. Als jullie samen een deskundige aanstellen die de plaatsbeschrijving opstelt, delen jullie de kosten. Jullie betalen elk de helft.
De verhuurder en de huurder zijn verplicht om een huurcontract van gebouwen die niet of niet uitsluitend voor bewoning zijn bestemd, te registreren. Dit kunnen bijvoorbeeld industriële gebouwen, terreinen, of parkeergarages zijn.
De kosten voor het opstellen van een plaatsbeschrijving van een appartement zullen al snel rond de 300,00 euro liggen. Voor een huis zal dit ongeveer rond de 500,00 euro liggen. Uiteraard kunnen deze bedragen verschillen per situatie en deskundige.
De laattijdige registratie van het huurcontract wordt bestraft met een boete die kan oplopen tot 25 Euro. Deze zal verschuldigd zijn door: de verhuurder als de verantwoordelijkheid voor de registratie bij hem ligt, de verhuurder en de huurder in geval van gedeelde verantwoordelijkheid voor de registratie.
Mondeling of schriftelijk huurcontract
Een huurcontract hoeft niet op papier te staan. Afspraken met uw verhuurder kunt u ook in een gesprek maken. Die afspraken zijn wel moeilijker te bewijzen. U legt ze daarom beter vast op papier.
Het plaatsbezoek wordt ingepland op een moment nadat de uittredende huurder het pand heeft verlaten maar voordat een nieuwe huurder het pand zal betreden. Tijdens dit plaatsbezoek wordt samen met de partijen eventuele huurschade vastgesteld door de huidige staat te vergelijken met de plaatsbeschrijving bij intrede.
Wie moet er de registratierechten voor het huurcontract betalen? De verplichting tot registratie en betaling van de hiermee samengaande rechten ligt zowel bij de verhuurder als bij de huurder. In geval van een boete voor een laattijdige registratie zal deze ook door beide partijen moeten worden gedragen.
Bij het begin van de huur wordt vaak een plaatsbeschrijving opgemaakt. Dit is een document waarin de staat van de woning gedetailleerd en kamer per kamer wordt beschreven.
Je krijgt de huurwaarborg terug bij het einde van de huurovereenkomst. Je moet al je verplichtingen zijn nagekomen. Dat betekent dat je de gehuurde woning in haar oorspronkelijke staat moet teruggeven aan de verhuurder. Als de huurovereenkomst is afgelopen moet je een document ondertekenen samen met de verhuurder.
Ja! Sinds de wet van 25 april 2007 wordt er bij alle vormen van huur verplicht een plaatsbeschrijving opgemaakt. Bij de plaatsbeschrijving moeten beide partijen (dus zowel de huurder als de verhuurder) aanwezig zijn. U kunt zich uiteraard wel door iemand anders laten vertegenwoordigen.
Je moet de verhuurder 'in gebreke' stellen.
Dan moet je naar de vrederechter gaan. De rechter beslist of de huurwaarborg voor jou is of niet. Met de beslissing van de vrederechter ga je naar de bank, die de huurwaarborg dan aan jou zal uitbetalen en de rekening sluiten.
Wanneer de schade het gevolg is van een constructieve verandering, een fout of een nalatigheid, moet de huurder wel de schade herstellen of vergoeden. Een wijnvlek op de parket, gaten in de muur, glasschade of waterschade door een lek die niet gemeld werd, valt wel onder huurschade.
In het geval van schade geldt hier de regel: normale huurslijtage is niet ten laste van de huurder, de andere schade wel. Een verouderd scharnier ten gevolge van normale slijtage en ouderdom zal bijvoorbeeld ten laste zijn van de verhuurder.
Gemeenschappelijke kosten zijn kosten voor de gemeenschappelijke ruimtes in een appartementsgebouw. Denk maar aan de onderhoudskosten aan het gebouw (de lift en het water-, gas- en brandstofverbruik), de kosten van de syndicus of het loon van de poetsdienst voor de gemeenschappelijke delen.