Bent u geen resident dan kunt u met uw Nederlandse kenteken 6 maanden rijden in Spanje. Sommige Nederlandse verzekeringsmaatschappijen hebben beperkingen als u met uw auto langer in het buitenland verblijft. U blijft dan in Nederland wegenbelasting betalen en ook de Nederlandse APK keuring blijft van toepassing.
U krijgt een Spaanse kenteken, moet de auto verzekeren en u moet inschrijvings- en motorrijtuigenbelasting betalen. Wanneer u niet langer dan 6 maanden uw auto in Spanje stalt verblijft, hoeft u uw auto niet in Spanje in te schrijven. Uw auto mag ingeschreven blijven in Nederland.
Buiten Nederland mag u meestal tussen de 3 en 6 maanden rijden in uw auto met Nederlands kenteken. Hoelang u precies in het buitenland mag rijden, verschilt per land.
Reken op ongeveer 90 à 110 euro voor de eerste keuring, 40 à 50 euro voor de daaropvolgende. Eventuele overdrachtsbelasting: Afhankelijk van de specificaties van de wagen.
Net zoals in andere landen moet je ook in Spanje wegenbelasting of motorrijtuigenbelasting (impuesto de circulación of Impuesto Municipal de Vehículos de Tracción Mecánica) betalen.
Kun je zomaar in Spanje gaan wonen? Ja, dat kan. Als inwoner van de EU heb je het recht om in ieder land van de Europese Unie te gaan wonen. Heb je de Nederlandse nationaliteit (of die van een ander EU-land), dan kun je dus in Spanje gaan wonen.
Spanje is lid van de Europese unie waardoor u geen invoerheffingen bij het importeren van een auto hoeft te betalen. De rest BPM en BTW moet echter wel betaald worden. Dit komt doordat in Nederland auto's anders worden belast dan in Spanje.
Persoonlijke documenten: Je moet in ieder geval een identiteitsbewijs hebben, met daarbij een NIE-document of residentiekaart. Ook een 'empadronamiento' (uittreksel van inschrijving in de gemeente) is nodig. Als je nationale belastingen moet betalen, moet je je inschrijven bij de Spaanse belastingdienst.
Wanneer u in Spanje bent, kan u een NIE-nummer aanvragen via het lokaal politiekantoor. U dient hiervoor persoonlijk aanwezig te zijn. Dit is de gemakkelijkste manier als u ter plaatste bent en veel tijd heeft. Het is immers gebruikelijk dat u een maand moet wachten vooraleer u een afspraak kan bekomen.
Je autoverzekering is bijna in alle landen geldig. Om te weten of je autoverzekering ook geldig is tijdens jouw vakantie in het buitenland kun je kijken naar je groene kaart. Hierop staan alle landen waar je auto verzekerd is. Een originele groene kaart vraag je op bij je verzekeraar.
U kunt in Nederland een auto kopen en deze zonder bpm en btw importeren in Spanje. U moet dan in Spanje de btw betalen (18%). Neemt u uw auto vanuit Nederland mee naar Spanje, dan dient u deze uit te schrijven bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW).
We hebben begrepen dat een auto met Nederlands kenteken niet langer dan 183 dagen per jaar in Portugal mag verblijven (cumulatief).
Een wagen ingeschreven in Spanje is doorgaans goedkoper dan in België of Nederland door de meestal aanzienlijk lagere wegenbelasting en verzekeringspremies die hier gelden. Voor vele buitenlanders loont het dan ook financieel de moeite.
Om een auto te kunnen kopen in Spanje dient u in het bezit zijn van een geldig identiteitsbewijs, het Certificado de registro de ciudadano de la unión (NIE-nummer/het groene A4-tje) en u dient aan te tonen ingeschreven te staan in uw woonplaats.
Er zijn in Spanje zes autokeuringsstations waar men met een voertuig met een Nederlands kenteken terecht kan voor een Spaanse ITV-keuring die dan ook geldt voor de Nederlandse APK-keuring. Bij goedkeuring wordt het voertuig online afgemeld bij de RDW en ontvangt men een Nederlands APK-rapport.
Op het moment dat je de auto invoert in Nederland moet je ook invoerrechten betalen. voor een auto jonger dan 30 jaar is dit 10% over de aankoopwaarde+transportkosten. Voor een auto ouder dan 30 jaar betaal je geen invoerrechten maar alleen de 6%btw.
APK in België en Spanje
U kunt uw auto ook bij keuringsstations in België en Spanje laten keuren.
U kunt resident worden in Spanje als u aan kunt tonen dat u langer dan 183 dagen per kalenderjaar in Spanje verblijft. U dient zich in Nederland uit te schrijven en zult in principe in Spanje belasting betalen. U wordt fiscaal ingezetene in Spanje.
Fiat 500 – 2.983 eenheden met een aanschafprijs vanaf 14.000 euro.
De Spaanse tegenhanger van de Nederlandse APK heet ITV (Inspección Técnica de Vehículos). Het is net als de APK in Nederland een wettelijk verplichte keuring. In Nederland geldt dat u een boete krijgt als u een ongekeurd voertuig heeft. U mag vanaf het moment dat de APK is verlopen niet meer rijden op de openbare weg.
De 183-dagenregeling wil zeggen dat als iemand langer dan 183 dagen (6 maanden) in Spanje verblijft men als een resident (residente extranjero) of ingezetene wordt gezien.
Indien u langer dan drie maanden in Spanje verblijft, dient u zich in te schrijven in de Oficina de Extranjeros of de Comisaria de Policía van de provincie waar u verblijft. U kunt daar een verklaring van inschrijving (certificado de registro) aanvragen.
Onverwachte belasting. Als je in Spanje een huis koopt van iemand die niet in Spanje woont, ben jij verantwoordelijk voor de meerwaardebelasting die de verkoper moet betalen. Het kan je een aardige bom duiten kosten als je dat niet weet.