Vinkeveen is een dorp in de gemeente De Ronde Venen in de Nederlandse provincie Utrecht en ligt precies tussen Amsterdam en Utrecht. Vinkeveen heeft 9.485 inwoners.
Fietsen, varen, zwemmen, wandelen, duiken; het kan allemaal in Vinkeveen. Het dorp staat bekend om haar Vinkeveense Plassen; een uitgestrekt watersportgebied van maar liefst negenhonderd hectare. Toch biedt de omgeving veel meer dan watersport alleen.
De Vinkeveense Plassen is een natuur- en watersportgebied in het noordwesten van de Nederlandse provincie Utrecht, ten noordoosten van het dorp Vinkeveen. Andere naburige plaatsen zijn Baambrugge, Loenersloot, Waver en Abcoude. Langs het water ligt de snelweg A2 en de N201 loopt door de plassen.
Van de ruim 225 legakkers is zo'n 80 procent in particuliere handen. Op de website van een makelaar is te zien dat deze tussen de 17.000 en 57.500 euro kosten. Op Marktplaats staat er één te koop (15 meter lang) voor 18.750 euro, inclusief beschoeiing.
De hoogste gemiddelde temperatuur in Vinkeveen is 21°C in juli en de laagste is 5°C in januari. De gemiddelde watertemperatuur ligt tussen 5°C en 21°C.
~18.1°C. De watertemperatuurwaarde is afkomstig van het dichtstbijzijnde officiële meetstation van Rijkswaterstaat en is een benadering voor deze locatie. Houd altijd rekening met de lokale omstandigheden, in dieper water is het doorgaans kouder dan aan de oever!
De Vinkeveense Plassen staat bekend om haar heldere zwemwater. Het water is schoon en een duik is altijd verfrissend; een welkome afkoeling op een mooie zomerdag. De zandeilanden 1, 2, 4 en 5 zijn vanaf de weg bereikbaar en het hele jaar door gratis toegankelijk.
De Vinkeveense Plassen is heel veelzijdig op het gebied van recreatie en natuur. De plassen worden gekenmerkt door de legakkers en de ring van 12 zandeilanden.
Wil je zonder wetsuit gaan zwemmen, dan geldt een ondergrens van 20 graden. Bij een temperatuur van 22-24 graden is een wetsuit vaak niet meer nodig. Bij officiele evenementen wordt vaak deze FINA regelgeving aangehouden: Onder de 16 graden wordt er niet gezwommen.
De grootte van de koude schock hangt af van hoe gewend je bent aan koud water. In heel koud water treedt er al na enkele minuten een verstijving van de spieren op, waardoor verdrinking mogelijk is. Een half uur later zal het lichaam onderkoelen: het heeft dan een inwendige temperatuur van minder dan 35°C.
Water komt met een temperatuur van 10 à 15 graden je huis binnen. Als het een nachtje stilstaat in de leidingen kan het opwarmen (in de zomer), of juist erg koud worden (in de winter)! Toch zegt de echte temperatuur niets over de gevoelstemperatuur.
Het plaatsje staat bekend om meerdere dingen: de prachtige omgeving en de Vinkeveense Plassen, de plek waar veel BN'ers wonen of hebben gewoond (Familie Hazes, Angela Groothuizen, Hakim Ziyech en Johan Cruijff), en de plek waar de onderwereld van Amsterdam zich verschuilt achter de prachtige huizen op de Baambrugse ...
Deelnemen kan vanaf 15 jaar en uitsluitend op… More. Inschrijven kan bij de brandweerkazerne op woensdag 17 augustus tussen 14:00 en 19:45 uur.
Bouw dan langzaam op totdat je langer in het water kan blijven. De stelregel die vaak wordt gehanteerd is 1 minuut dippen per graden Celsius.
Ziek word je van virussen
Een griepje, een verkoudheid: ziek worden we van een virus of een bacterie. Niet omdat we in een badpak in de regen aan de waterkant staan. Sterker: als je regelmatig in koud water gaat zwemmen, ben je minder vatbaar voor griepjes en verkoudheid.
Pas na de eerste drie minuten is de schrikreactie weg en begint het afkoelen van oppervlakkige spieren en zenuwen. In de 5 à 30 minuten na onderdompeling zal het lichaam in een toestand van 'diepweefsel onderkoeling' terechtkomen. De tijd die dit duurt heeft te maken met de watertemperatuur.
Vinkeveen is een dorp dat bekend staat om haar plassen en laaggelegen polders, gelegen ver beneden NAP. Het gebied Demmerick wordt voor het eerste genoemd in 1138. Dat was de periode dat de ontginning van de veengebieden in volle gang was.
De wateren zijn ontstaan door veenwinning rond de middeleeuwen. De plassen ten zuiden van oud Loosdrecht mogen bevist worden met de landelijke vispas, de andere plassen vallen onder andere hsv. Nachtvissen alleen op plas 3,4,5 . De diepte van de plas ligt rond de 2 meter, de bodem bestaat uit veen en is vrij troebel.
De Vinkeveense Plassen zijn ontstaan door de mens. Zij hebben het veen afgegraven tot onder de waterspiegel en te drogen gelegd op langgerekte stukken land die niet werden ontgraven. Zo zijn niet alleen de Vinkeveense Plassen ontstaan, maar ook de Loosdrechtse Plassen, Nieuwkoopse Plassen en de Reeuwijkse Plassen.
Op de Vinkeveense Plassen geldt een maximale snelheid van 9 km per uur. Na zonsondergang is dat 6 km per uur. In de slootjes en riviertjes geld een maximum snelheid van 6 km per uur.
Metersnoeken viswater
Toch biedt groter water de beste kansen. Denk hierbij aan plassen, grindgaten, rivieren en kanalen. Als je echt op jacht bent naar metersnoeken dan kan je het beste voor dit soort wateren kiezen. Verder is het goed om in de gaten te houden of je veel kleine snoek vangt.