Parkieten met tekeningen die verschillen van de standaard geel/groen en blauw/wit zijn onder te verdelen in twee categorieën: opaline en spangle/gezoomd. Dit is de meestvoorkomende variant. Parkieten van deze variëteit hebben minder strepen op hun kop, schouders en rug dan de standaard vogels.
Opaline Bourke werd in het begin en nu nog wel vaak, de roze Bourke parkiet genoemd. De opaline mutatie zorgt er dan ook voor dat de Bourke parkiet nagenoeg geheel diep roze van kleur is.
De Bourkes parkiet is heel erg gewild omdat ze heel makkelijk te houden zijn met andere soorten vogels in een volière. Bourkes parkieten kunnen niet zo goed samen met hele dominante vogelsoorten maar wel heel goed met gelijkgestemde vogels. Ook deze parkiet is weer heel geschikt voor beginnende vogelliefhebbers.
Bij volwassen wildkleur valkparkieten is het verschil tussen man en vrouw (pop) goed te zien. Mannetjes zijn feller gekleurd, bij vrouwtjes is de onderkant van de staartveren en vleugelpennen gestreept. Jongen hebben echter tot ongeveer een half jaar, als ze voor de eerste keer gaan ruien, het uiterlijk van een pop.
Van oorsprong is de grasparkiet een inheemse vogel uit Australië. Deze vogel wordt in veel westerse landen gekweekt en in gevangenschap gehouden. Dit is dus geen taxonomisch overzicht maar een verre van complete lijst van de in totaal 122 vogelsoorten met parkiet in de Nederlandse naam.
Re: het herkennen van hun baasje
Parkieten zullen je zeker herkennen, maar in zulke situaties raken ze in paniek en komen ze echt niet naar jou toe voor veiligheid.
Net als de vleugels van je parkiet een indicatie kunnen zijn van geluk, kunnen zijn staartveren dat ook zijn. Wanneer een vogel met zijn staart wiebelt (zoals een hond met zijn staart kwispelt), dan betekent dat gewoonlijk dat je vogel blij is om je te zien - hoewel het ook kan aangeven dat je vogel zal gaan poepen.
Ook kun je de kooi niet overal zomaar neerzetten; valkparkieten kunnen niet tegen tocht en ook de hele dag de volle zon op de kooi is niet prettig. Vlak naast de verwarming is ook niet goed. Om je valkparkiet zo tam mogelijk te maken en te houden, moet je veel tijd en aandacht aan je vogel besteden.
Bijten is zelfversterkend gedrag; dus gedrag dat voor de vogel op dat moment bevredigend is. Probeer daarom te vermijden dat je gebeten wordt. Leer de comfortafstand van je vogel kennen. Papegaaien en parkieten bijten vaak omdat hun eigenaars hun angsten negeren en zich aan hen opdringen.
Vaak wordt gezegd dat twee valkparkiet mannen niet samen kunnen. Ze zouden onder invloed van paringsdrang elkaar aanvallen. Dit is een fabel dat al heel lang de ronde doet. Twee mannetjes kunnen goed samen en zijn een net zo goede relatie als twee popjes of een man en pop.
Je moet leren aanvoelen hoe snel je kunt gaan. De meeste siervogels zijn in zekere mate tam te maken. De makkelijkste vogels zijn de kromsnavels, zoals valkparkietjes, agapornissen en forpussen. Maar ook zebravinkjes, die van nature groepsvogels zijn en niet gericht op mensen, maak je met veel geduld tam(mer).
Kaketoes en ara's en ook de kleinere zonparkieten schreeuwen vaak het hardst maar ook amazones kunnen flink hard schreeuwen. Grasparkieten en Forpus dwergpapegaaien zijn aanzienlijk minder luidruchtig. Heeft u buren dan moet u hier ook rekening mee houden.
Laat je vogel regelmatig uit de kooi
De meeste vogelbaasjes zijn natuurlijk veel thuis om hun maatje alle aandacht te geven die nodig is. Zo vliegen zowel de papegaaien, parkieten als kanaries dagelijks lekker door het huis, even uit de kooi. Je zult ook merken dat hoe meer je met je vogel doet, hoe tammer hij wordt.
Een lutino heeft rode ogen. Een gele parkiet zwarte. Dit noemen we een gele zwartoog. De 'wrat' noemen we bij parkietjes een neusdop en voor een goede analyse hebben we een foto bij daglicht nodig, zonder flitser, die scherpgesteld is op de dop.
De twee basiskleuren zijn groen en blauw
De oorspronkelijke wilde grasparkiet is citroen en limoen geel en groen, een kleur die ook veel voorkomt onder vogels die als huisdier worden gehouden. Ook blauw/wit is populair, variërend van grijs tot kobalt.
Hoi, Het beste wat je kan doen is om je vogel langzaam te laten wennen aan je handen. Dit kan je doen door heel voorzichtig met je hand in de kooi te gaan en je vogel lokken met trosgierst, zodat hij waarschijnlijk wel naar je hand toekomt. Wat je nooit moet doen is je HAND wegtrekken als hij wilt aanvallen.
Als je valkparkiet met veel slapen ook nog trilt dan is de valkparkiet in de meeste gevallen ziek of zwak. Dit kan komen door een ziekte die is opgelopen, verkeerde voeding of door het tekort voeren met pap.
Chocolade, chips, koffie enz. is allemaal slecht voor de valkparkieten. Bijna alle snacks die mensen eten zijn niet geschikt voor valkparkieten! Dit komt door het hoge zout- en vetgehalte in de snacks.
Laat je valkparkiet rustig in z'n kooi zitten en beweeg je vinger naar bijvoorbeeld het buikje, nek of rug. Loopt de valkparkiet voor je weg, blijf dan oefenen met opstappen en op je hand eten. Blijft de valkparkiet rustig zitten, kijk dan hoe de valkparkiet reageert.
Ze kunnen erg tam en speels worden en hebben meestal een zachtaardig karakter. Let er wel op dat een valkparkiet hard kan bijten. De valkparkiet is sociaal en nieuwsgierig van aard, en als hij zich eenmaal op zijn gemak voelt, zal hij zelf het initiatief nemen.
Wat moet je een valkparkiet absoluut niet voeren!
Denk hierbij aan ui, avocado, rauwe aardappel, rabarber en verwerkt voedsel zoals chips en chocola. Houdt er ook rekening mee dat je valkparkiet niet alle soorten fruitpitten mag eten, deze kunnen namelijk ook giftig zijn.
Als het donker is slapen ze in de natuur en ook in de natuur zullen ze schrikken van, spinnen, muizen, rondlopende beesten. Ze vliegen dan op en door hun gedesorienteerd zijn vliegen ze gewoon ergens tegen aan. Daarom slaapt een parkiet altijd zo hoog mogelijk in een boom, of zo hoog mogelijk in een kooi.
Parkieten slapen tussen de 10 en 12 uur per dag. Een tevreden parkiet is er een die profiteert van zijn slaap en dit onder optimale omstandigheden.
Zet de kooi op een plaats waar de vogels gewend kunnen raken aan de aanwezigheid van mensen, maar niet in het midden van een drukke, lawaaiige ruimte. Dit zorgt voor stress bij uw parkieten. Zorg ervoor dat de kooi met een zijde aan een muur staat.