Onderpronatie (ook wel supinatie genoemd) is wanneer de voet niet veel proneert. De buitenkant of laterale kant van de hiel komt in een grotere hoek op de grond neer en er is weinig of geen normale pronatie, waardoor de schok grotendeels wordt doorgevoerd naar het onderbeen.
Bij onderpronatie werkt het natuurlijke schokdempingsmechanisme niet meer naar behoren waardoor de klappen op de voeten en het lichaam bij iedere stap schade kunnen gaan doen. Om deze klachten te verhelpen en voorkomen moet er een corrigerende steunzool gebruikt worden welke de voet dwingt meer naar binnen te staan.
Pronatie staat voor het naar binnen bewegen van de enkel tijdens het hardlopen. Het is een natuurlijke beweging om de schokken van de voetlanding op te vangen. Bij een 'normale' pronatie is de kanteling ongeveer 15 procent. Bij een normale pronatie wordt je lichaamsgewicht bij elke pas probleemloos opgevangen.
Pronatie is de beweging in de onderarm en het enkelgewricht, waarbij deze respectievelijk naar binnen en naar buiten draaien. Het tegenovergestelde is supinatie. De naar voren gerichte handpalm wordt bij pronatie vanuit de neutrale uitgangshouding, de anatomische houding in de onderarm naar achter gedraaid.
Als overpronerende loper kies je antipronatieschoenen. Deze hardloopschoenen hebben of een verhard blokje (ook wel correctieblok genoemd) of een begeleiding aan de binnenkant van de schoenen. Dit zorgt ervoor dat je voeten minder naar binnen kantelen om zo de kans op blessures te verkleinen.
Overpronatie komt erg veel voor. Omdat de voeten daarbij in een onnatuurlijke positie staan levert dit vaak problemen op in de voeten en onderbenen. Dit kan vervolgens allerlei andere voetklachten veroorzaken, maar ook elders in het lichaam.
De meest voorkomende eigenschappen bij veel Asics running schoenen zijn de gel laag en de hoge mate van comfort waardoor makkelijk vele kilometers aflegt zonder je voeten te overbelasten. Het merk blijft zicht verbeteren door de steeds beter wordende pasvorm en extra comfort.
Neutrale hardloopschoenen met extra demping onder voorvoet zijn de beste schoenen voor supinatie.
We raden aan om de steunzolen in te lopen. Uw voeten moeten wennen aan de zooltjes, dit heeft invloed op de rest van uw lichaam. Neem 2 tot 4 weken de tijd om te wennen aan de steunzolen.
De meeste mensen kunnen van hun doorgezakte voeten afkomen zonder steunzolen, want het lichaam kan de voetboog zelf omhoog houden. Bij veel mensen begint de doorgezakte voet al in de heupen. Een zwakke heup zorgt ervoor dat knieën naar binnen gaan staan en daardoor lijkt het dat de voet is doorgezakt.
Veel voorkomende klachten bij hyperpronatie zijn pijn in de hiel, pijn in de achillespees en enkelklachten in zowel de binnen- als de buitenzijde van de enkel. Deze klachten kunnen ontstaan doordat er te hoge trekkrachten op de betreffende spieren en pezen in de omgeving van de voet komen te staan.
Bij een spreidvoet of een doorgezakte voorvoet heeft u last van een scherpe, brandende pijn onder -en boven de bal van uw voet. Eeltvorming, likdoorns en blaren geven pijnklachten bij lopen en staan. Het kan voor komen dat er een zenuwbeknelling veroorzaakt wordt, genaamd Mortonse Neuralgie.
Supinatie is een beweging waarbij de buitenzijde van de enkel of middenvoet naar buiten kantelt en de holte van de voet wordt opgetrokken. Deze beweging vindt plaats bij de afwikkeling van de voet tijdens het lopen.
De Cumulus is feitelijk het 'kleine' broertje van de Asics Gel Nimbus. Dit is ook een neutrale schoen, maar is doorgaans uitgevoerd met meer demping en nieuwe snufjes. Dat zie je uiteraard ook terug in de prijs.
Als er slijtage is, kijk dan of die aan de binnenzijde van je loopschoenen zit, of aan de buitenzijde. Dan ben je waarschijnlijk een 'over-pronator'. Dat wil zeggen dat nadat je hiel op de grond komt, je voet meer naar binnenkantelt dan wenselijk is. In zo'n geval worden loopschoenen geadviseerd die wat meer steunen.
De Asics GEL-Nimbus behoort tot de top als het gaat om neutrale hardloopschoenen met maximale schokdemping. Dit model wordt gecategoriseerd als schoen voor kilometertraining en is uitermate geschikt voor lange afstanden op gemiddelde snelheid.
Levensduur. De meeste hardloopschoenen gaan gemiddeld tussen de 600 en 1.000 kilometer mee. Wanneer je gemiddeld 20 kilometer per week loopt bereik je deze afstand al binnen een jaar. Na deze afstand vermindert de demping van je schoen of verdwijnt deze zelfs helemaal.
Welke hardloopschoenen kiezen bij platvoeten? De beste hardloopschoenen voor platvoeten zijn stabiele stevige schoenen met veel stabiliteit en een vlakke zool. Deze schoenen geven veel ondersteuning voor de doorgezakte spieren en vallen vaak onder de stabiele categorie.
HOKA ONE ONE is in 2009 ontstaan in de Franse Alpen. De woorden 'Hoka one one' staan in de Maori-taal voor 'aarde' en 'vliegen'. De schoenen van het merk geven je namelijk het gevoel dat je vliegt over de aarde.
Marathonlopers die bij de mannen tot de top behoren, finishen zo'n 2 procent sneller als ze lopen op de nieuwe generatie hardloopschoenen – met een zool waarin onder andere een carbonplaat is verwerkt. Bij de vrouwen lijkt het prestatieverbeterende effect nog groter te zijn.
De dure Hoka Mafate hardloopschoen beschermt je voeten en is voorzien van een R-Mat tussenzool die zorgt voor duurzaamheid. De zool biedt grip op zelfs natte oppervlakken. De schoen biedt ook veerkrachtigheid en stabiliteit en bevordert de natuurlijke, efficiënte pas.