Voor een optimaal resultaat van het verband en de kousen is het goed onderstaande adviezen op te volgen. Elastische kousen trekt u `s ochtends (in bed) aan en `s avonds voor het slapen gaan (in bed) pas weer uit. Een compressief verband moet dag en nacht blijven zitten.
De steunkous geeft u een uitwendige druk die op dat moment hoger wordt ten opzichte van de inwendige druk in de slagaderen.Dit kan de bloeddoorstroming belemmeren. Ons advies is dan ook om de steunkousen 's nachts uit te doen.
De kousen dienen niet te worden gedragen tijdens het slapen omdat dan de druk op de aders veel lager is omdat bij het liggen geen zwaartekracht dient te worden overwonnen. Bij lang staan is het dan weer heel belangrijk om ze te dragen.
Wanneer steunkousen dragen
U draagt de kousen steeds als u uit bed bent, dus als u zit, staat of loopt. De kousen moeten gedurende de gehele dag aanblijven. Alleen als u voor langere tijd naar bed gaat , zoals 's nachts, trekt u ze uit. Ook tijdens het douchen laat u ze uiteraard uit.
"Het 's nachts dragen van steunkousen heeft geen voordelen; wanneer de benen plat in bed liggen, is de zwaartekracht niet van invloed op de bloedstroom", zegt Kim. "Het kan evenmin kwaad om ze in bed te dragen als je dat fijn vindt.
Het is belangrijk om te begrijpen dat steunkousen ontworpen zijn om compressie uit te oefenen op de benen. Dit betekent dat ze van nature strak horen te zitten. Het is normaal om een gevoel van knijpen en strakheid te ervaren wanneer je steunkousen draagt.
Hoewel de huid van de benen door het dragen van de elastische kousen vaak droog wordt, is het verstandig de benen voor het aantrekken van de kous niet in te vetten. Het vet verkort de levensduur van de kousen. Tip: 's avonds douchen of baden en hierna uw benen invetten.
Wat zijn de consequenties als de kousen uitgelaten worden? Doordat de cliënt geen therapeutische/elastische kousen draagt, zullen de benen en enkels dusdanig dik worden, waardoor er geen therapeutische/ elastische kous meer past.
Compressiekleding kun je het beste dagelijks of in ieder geval om de dag wassen. Bij voorkeur met de hand en met een speciaal wasmiddel voor steunkousen.
Elastische kousen, verbandkousen
Elastische kousen geven steun aan de beschadigde vaatkleppen van het bloedvat. Zo wordt de bloedafvoer van het been naar het hart bevorderd en ontstaat er minder tot geen hoge bloeddruk in de aderen van het been.
Wanneer de tenen open zijn hebben uw tenen weer de ruimte en dit verhoogt het comfort. Zeker wanneer het weer warmer wordt en u graag sandalen of schoenen met open teen draagt dan zijn deze kousen ideaal om te dragen.
De kousen brengen verzwakte en vergrote bloedvaten terug tot een normaal niveau en drijven overtollig vocht terug in de bloed- en lymfevaten, waarna het lichaam dit vocht kan afvoeren.
Doordat steunkousen zo dicht op de huid zitten nemen ze transpiratie en huidvet op. Dit veroorzaakt slijtage aan de kous. Regelmatig wassen zorgt er weer voor dat deze huidvetten verwijderd worden en uw steunkous weer schoon en fris is! Was de kousen dagelijks in een sopje of in de wasmachine op 40 graden.
Draag een steunkous 6 maanden tot 2 jaar na iedere trombose (ook bij de eerste maal!); liefst in drukklasse 3. Een kous tot de knie volstaat bijna altijd, ook bij een hoge trombose.
Het klittenbandsysteem is een alternatief voor therapeutisch elastische kousen of zwachtels. Dit korte-rek compressieverband sluit met behulp van klittenband. Hierdoor is het gemakkelijk aan te brengen door u of uw (mantel)zorgverlener.
Er zit altijd veel lengterek in een kous. De kous zit goed als je deze gelijkmatig verdeeld. Een kniekous moet altijd twee vingers uit de knieholte zitten.
Was uw elastische kousen, bij voorkeur dagelijks. U kunt uw elastische kousen wassen in de wasmachine (fijnwasprogramma 40° C) of met de hand. Gebruik voor het wassen alleen fijnwasmiddel. Gebruik geen wasverzachter omdat dit de poriën kunnen verstoppen waardoor de vezels kunnen gaan klitten.
Gelukkig zijn er speciale crèmes voor onder steunkousen!
Bijvoorbeeld de Medi-Hyaluron Gel. Een optimale vochtbindende gel voor een frisse en gehydrateerde huid. Deze gel is geurloos, trekt snel in en is ook zeer geschikt voor de gevoelige huid. De Callusan Extra hydraterende crème-mousse is een crème in schuimvorm.
Bij korterek-zwachtels is de druk niet stevig genoeg dat dit schade kan veroorzaken in ligstand, dus als de cliënt gaat slapen.Daardoor moet de cliënt de zwachtels dag en nacht omhouden. Zo blijft de werking de gehele 24 uur per dag optimaal.
Je kunt deze het beste schoonhouden met water en (hand)zeep. Zo voorkom je dat er door vuil, zoals huidschilfers en vetten, geen goede grip meer is.
Als je de kousen wilt gebruiken om aandoeningen zoals spataderen en trombose te verminderen of te voorkomen, raden wij aan om de kousen gedurende de hele dag te dragen, wellicht voor een langere periode. Het is van belang om de compressiekousen alleen overdag te dragen en uit te trekken voordat je gaat slapen.
Het doel van compressie is het ondersteunen van de bloedsomloop. Het grootste verschil tussen de drukklassen is dat steunkousen bedoeld zijn voor het voorkomen van problemen, terwijl compressiekousen worden gebruikt voor het behandelen van deze problemen.
Sockwell compressiekousen klasse 2 zijn verkrijgbaar voor dames en heren. Ze bieden een stevige compressie van 20-30 mmHg en zitten hiermee strakker dan klasse 1 compressiekousen. Het zorgt voor verlichting en ondersteuning bij wat zwaardere klachten.
Daarom zijn er speciale verbandschoenen tegen vocht in voeten, waar je makkelijker instapt dan gewoon schoeisel. Deze verbandschoenen zijn comfortabele draagbare schoenen en zorgen ervoor dat personen die waarvan de voeten in verband of compressiekousen zitten toch makkelijk uit de voeten kunnen.