“Is het “proost” dat jullie zeggen?” “Neen", zegt Sebastiaan. “Nou, wat dan wel?” “Eerder “santé” of “schol”. “En niemand die hier “prut” zegt?”, vraagt de Nederlandse Zuid-Limburger.
Oans, zwoa, gsuffa! Proost!
Wablief/Watblief/Watbleef
Deze veelgebruikte uitdrukking is afgeleid van 'wat belieft u'. Roept een Limburger 'WABLIEF?! ' naar je, dan bedoelt hij/zij te vragen: 'Wat zeg je?
Elke week post Chapeau! een typisch Limburgs Lijstje dat ons Zuiderlingen bekend in de oren klinkt. Dit keer: 7 typisch Limburgse uitdrukkingen. Aomzeike (mieren), sjwelmensje (aardappel), pompestein (aanrecht) en kammezeualke (gilet) zijn woorden die steeds minder worden gebruikt in het dialect.
Haije - regionale Limburgse afscheidsgroet. In Noord-Limburg en rondom Nijmegen wordt meestal Houje gebruikt, als mengvorm tussen Brabants en Limburgs. Hallo - Dag (Daag), Hoi, Hé - Minder formeel.
als 'sloppel', 'slèppel' of 'sloapèl'. betekent 'gaan liggen om te slapen'. 'sjloap lekker'.
Tussenwerpsel. «Ich mót noe-r eweggaon, hajje!» Ik moet nu weggaan, doei!
De Rijksoverheid en de provincie Limburg willen de Limburgse taal houden en het gebruik ervan aanmoedigen. Het Limburgs is daarom erkend als regionale taal.
Tot ziens - Haije
Niet getreurd, ook voor deze situatie hebben we in Limburg een woord. "Haije (of hoije)" is alles wat je hoeft te zeggen tegen je gesprekspartner.
Sies is een behoorlijk verwarrend woord in Limburg, want waar het op de ene plek iets als 'schat(je)' betekent, is het in andere regio's alleen of ook een scheldwoord. Wel weer een zachtaardige. De betekenis komt het dichtst in de buurt bij 'sul' of 'gek'.
Enne is een typisch Limburgs begrip dat je niet direct kunt vertalen naar het Nederlands. Het woord heeft namelijk meerdere betekenissen waaronder: hoe is het?, wat is er gebeurd?, hoe is het mogelijk?, vertel me meer!
Proost, Skåll, Zum Wohl, Salute, Slainte, ð», Yamas… Als we een lekker (alcoholvrij) bier drinken dan drinken we dat natuurlijk het liefste met anderen.
Sláinte (proost of op je gezondheid) wordt normaal gesproken bij het uitbrengen van een toost. Fonetisch klinkt het als slawn-cha.
Vlaai (in 't Maastrichts zeggen we 'vlaoj') is een streekproduct waar we heel trots op zijn. Daarom dat we in 2017 de Dag van de Vlaai in het leven hebben geroepen, want zo'n mooi product verdient een eigen dag. Sindsdien vieren we het in heel Limburg en soms zelfs ver daar buiten.
“Houdoe komt van houd je eigen goed.” Dat werd in Brabant uitgesproken als houdt oe eigen goed. “Eigenlijk betekent 'houdoe' dus houd je.” "In Limburg zeggen ze Haije." Ondanks dat 'houdoe' een samentrekking is van 'houd' en 'je' betekent het wel echt houd je eigen goed.
1. goedemorgen. """Goojemorge, hiere"", zag Henk wie 'r z'ch op zoondagmörge bij de kaarters veugde." """Goedemorgen, heren"", zei Henk toen hij zich op zondagochtend bij de kaarters voegde."
Iedereen kent het en velen ge bruiken het of horen het anderen geregeld gebruiken, soms in de verkorte WestBrabantse vorm 'oudoe', zonder 'h' aan het begin. 'Houdoe' is daarmee het meest Brabantse woord van alle Brabantse woorden die er zijn.
Dank je wel voor alles wat je voor mij hebt gedaan. Ik kan niet anders zeggen dan dankuwel. Je hebt heel veel voor onze zoon gedaan, dank je wel. Dankjewel voor de extra service.
verjoardaach (m.)
Joeks Betekenis: plezier,...
Het Limburgs wordt gesproken in Belgisch en Nederlands Limburg. In Nederland heeft het in 1997 zelfs de status van streektaal gekregen, via het 'Europese Handvest voor regionale talen en talen van minderheden'. Het Limburgs wordt van het Brabants gescheiden door een overgangszone langs de Gete.
wel·te·rus·ten (tussenwerpsel)
Wens bij het slapengaan: 'iemand welterusten wensen'. Een wens uitgesproken wanneer iemand zich te rusten begeeft. Ooit beseft waar het vandaan komt? In de nacht gebeurt er veel met je lichaam: fysiek op het gebied van spieren, hersenen en andere, mentaal op het gebied van verwerken.