Oerdi Besan 400g is kikkererwtenmeel, gemaakt van gemalen kikkererwten.
Switi Bori Oerdi Meel is een exotisch meel dat wordt gebruikt in de Surinaamse keuken om zoete baka bana's en andere lekkernijen te bereiden. Het meel is doorgaans gemaakt van rijpe bakbananen en suiker, waardoor het een heerlijk zoete smaak heeft.
Het kan worden gebruikt om een verscheidenheid aan gerechten te maken, waaronder traditionele Indiase snacks zoals pakoras, cheela (pannenkoeken) en dhoklas . Besan kan ook worden gebruikt als verdikkingsmiddel in soepen en jus of als coating voor gefrituurd voedsel. Het wordt ook gebruikt om uienbeignets, vada pav, schnitzels en andere populaire straatvoedselproducten te maken.
De mungboon of urdi (afkomstig van de plant Vigna radiata) is een opgaande of windende, bossige, kruidachtige, vlinderbloemige eenjarige plant. De boon van de soort wordt gebruikt voor menselijke consumptie, bijvoorbeeld in dahl of als taugé. De gehele plant kan dienen als veevoer of voor groenbemesting.
Bara als broodje
Snijd de bara doormidden en beleg de bara met een vulling, zoals Surinaamse kipkerrie of bakkeljauw. De bara kan ook belegd worden als een “bara gezond” met sla, tomaat, komkommer en kaas. Lekker ook om deze onder het tosti-ijzer op te warmen, zodat de bara krokant wordt.
Surinaamse bara is niet alleen lekker, maar ook voedzaam. Het is rijk aan vezels en eiwitten, omdat het gemaakt is van gele erwten. Het bevat ook verschillende kruiden en specerijen die bijdragen aan de smaak en gezondheidsvoordelen hebben.
Hoe maak je een bara luchtig? "Voor een luchtige bara gebruik ik zowel gist als zelfrijzend bakmeel in mijn deeg.Daarna is het belangrijk om het bara-deeg minstens 2 uur te laten rijzen. Zo geef je de gist en het bakmeel goed de tijd om hun belangrijke werk te doen."
Meng goed tot er een samenhangend deegje ontstaat. Het deeg moet niet te nat, maar ook niet te droog zijn. Laat het deeg afgedekt 2-3 uur rijzen.
Het gaatje zit in het midden zorgt ervoor dat het garen bij het bakken een stuk sneller gaat. En hoe korter de baktijd hoe malser en lekkerder de bara!
Bara is een Surinaams-Indiase snack. Het bestaat uit gekruid deeg, van o.a. zelfrijzend bakmeel, gedroogde spliterwten, knoflook, spinazie en kruiden zoals komijn, kurkuma en chili.
Helpt de bloeddruk te reguleren : Het magnesiumgehalte van besan helpt bij het behoud van gezonde bloedvaten en helpt ook bij het reguleren van de bloeddruk.
Dagelijks besan eten kan goed zijn voor uw gezondheid vanwege de hoge eiwit-, vezel- en voedingswaarde. Het helpt bij gewichtsbeheersing, ondersteunt de spijsvertering en reguleert de bloedsuikerspiegel, waardoor het een gezonde aanvulling is op uw dagelijkse dieet.
Besan is meestal veel fijner gemalen en heeft veel minder water nodig dan kikkererwtenmeel . Wit kikkererwtenmeel is een grof meel en heeft meestal meer water nodig om een beslag van dezelfde consistentie te maken. Het levert ook een droger resultaat op bij het bakken of andere soorten gebruik.
Meel vormt de basis voor bloem. Bij het maken van bloem worden de zemelen en kiemen eruit gezeefd, waardoor er bloem ontstaat. Bloem is minder voedzaam dan meel, omdat de voedzame zemelen en kiemen worden verwijderd.Bloem heeft daardoor ook een fijnere structuur dan meel.
Bara is een heerlijke Surinaams Hindoestaanse snack. Het deeg is op basis van oerdi meel, gemaakt van mungbonen, en tajerbladeren.
Ik kocht een paar verse bara's. Je kunt ze gerust invriezen en later opwarmen. Doe dat alleen niet in een magnetron, dat gaat niet goedkomen. Doe dat in een oven of, wat mij voorkeur heeft, in een koekenpan zonder olie.
Wat zijn Surinaamse puntjes? Zoals de naam al doet vermoeden, zijn Surinaamse puntjes langwerpige broodjes die oorspronkelijk uit Suriname komen. De korst van deze broodjes zit tussen die van een zacht broodje en een pistoletje in. Ze zijn wat boller en luchtiger dan de pistoletjes die wij in Nederland kennen.
Oerdi is een pesi soort. Het is ook bekend als de donkere mung bonen soort. In de Surinaams Hindoestaans keuken is de oerdi bekend als de zwarte daal pesi.
Een traditionele roti wordt in deze variant omgetoverd tot een handzame rol, gevuld met sappige kip, aardappelen, en kousenband.
Het is een luchtig, kruidig gebakken 'broodje'. Ik serveer het met een rijke groentecurry, basmatirijst, gepickelde komkommer en een geelgekleurd kerrie-eitje. De zelfgemaakte sambal krijg je er apart bij, om de bara in te dopen. Door het barabeslag gaat wat tajerblad, dat is een soort Surinaamse spinazie.
Deeg laten rijzen is erg belangrijk voor de smaak en textuur van zelfgebakken brood. Tijdens het rijzen produceert het gist of de zuurdesem kooldioxide. Dit zorgt voor een mooi luchtig en goed gerezen brood. Hoe langer en langzamer je brooddeeg laat rijzen, des te lekkerder de smaak en textuur van het brood.
De bara's zijn op afspraak dagvers gebakken en in te vriezen. Voor consumptie: Warm de (ontdooide) bara 6-8 minuten op in een voorverwarmde oven van 180 graden. De bara's kunnen ook kort, afgedekt opgewarmd worden in de magnetron.
Door biologische slagroom net zo lang te kloppen totdat de vetdeeltjes en het vocht zich te scheiden, maak gemakkelijk zelf je eigen boter. Voor extra smaak en diepgang laat je de room eerst een dag fermenteren om daarna deze boter te maken.
Het betekent `kiezen`. [snack] - De bara is een oorspronkelijk uit India afkomstige Surinaams-Hindoestaanse snack waarbij gekruid deeg wordt gefrituurd.
Bara zijn kikkererwtenmeelbeignets . Ze zijn erg licht en smakelijk, hoewel ze te droog zijn om alleen te eten. Je moet ze absoluut met chutney serveren.