Nuchter houdt in: vanaf 20:00 de avond voor de bloedafname niet meer eten. vanaf 20:00 uur mag u alleen nog maar water drinken. niet meer roken op de ochtend van bloedafname.
Wat moet u doen
Als u nuchter moet verschijnen voor het bloedprikken, dan mag u de avond daarvoor vanaf 22.00 uur niets meer eten en drinken. U mag wel uw medicijnen gewoon blijven innemen en u mag ook een beetje water drinken.
Als u toch eet of drinkt voor de operatie, kan de operatie niet doorgaan. Voor de operatie moet u nuchter zijn. Dit houdt in: Tot 6 uur vóór de opnametijd, mag u alleen een lichte maaltijd eten.
Als u wordt opgenomen voor een operatie moet u vaak nuchter zijn, dit betekent dat u niet mag hebben gegeten en gedronken. Het is namelijk levensgevaarlijk als tijdens een ingreep de maaginhoud in de longen komt. Nuchter zijn voor een operatie, is dus van levensbelang.
Bij sommige bloedonderzoeken word je gevraagd nuchter bloed te laten prikken. Je mag dan een bepaalde tijd niet eten en drinken, omdat dit de waardes in je bloed kan beïnvloeden. Bij het doneren van bloed hoef je niet nuchter te blijven, integendeel. Dan raden we je juist aan om voldoende te eten en te drinken.
Nuchter is belangrijk omdat in sommige gevallen eten en drinken de samenstelling van uw bloed veranderen en daarmee bepalingen kunnen beïnvloeden. Als u twijfelt of u nuchter moet zijn voor de bloedafname, neem dan contact op met de polikliniek van uw behandelend arts.
Nuchter wil zeggen dat je een 4-tal uren niet mag gegeten hebben of suikerhoudende dranken mag gedronken hebben. Water mag wel, alsook je medicatie innemen.
Nuchter zijn betekent dat uw maag leeg is voor een onderzoek of operatie. Soms moeten ook uw darmen leeg zijn. De anesthesioloog vertelt u telefonisch tijdens het preoperatief spreekuur wat u wel en niet mag eten voordat u naar het ziekenhuis komt. Die informatie krijgt u ook op papier toegestuurd.
Het is namelijk heel belangrijk dat u nuchter bent voor de operatie omdat narcose normale reflexen, zoals hoesten en slikken, onderdrukt. Ook uw spieren verslappen. Voedsel dat in de maag zit kan daardoor teruglopen in de keelholte en vervolgens in de longen komen. Dit is zeer gevaarlijk!
Dat je opnieuw nuchter wordt als je koffie drinkt, is dus een mythe. Er bestaat geen enkel middeltje om sneller nuchter te worden. De lever heeft zijn tijd nodig om alcohol af te breken en werkt in zijn eigen onverstoorbare tempo van gemiddeld anderhalf uur per standaardglas alcohol dat je gedronken hebt.
Bij het bijkomen uit de anesthesie zien we soms onrust, labiele emoties en prikkelbaarheid. Dat is meestal goed op te vangen of te behandelen en is vaak van korte duur. Op de dag na de ingreep horen we nogal eens klachten van spierpijn, keelpijn, vermoeidheid, hoofdpijn of duizeligheid, naast natuurlijk napijn.
Wij vragen u • geen nagellak en/of make-up te gebruiken omdat anders de controle- apparatuur niet werkt. De anesthesist ziet namelijk aan de natuurlijke kleur van uw huid en nagels hoe uw lichame- lijke conditie is.
Ademhaling. Soms is het nodig om uw ademhaling tijdens de ingreep over te kunnen nemen. Daarom plaatsen we vaak voordat de operatie begint een beademingsbuis (plastic buisje) in uw keel.
Roken verhoogt de aanmaak van maagzuur waardoor voeding minder goed en snel wordt verteerd. Dit verhoogt de kans op aspiratie, het 'inademen' van maaginhoud tijdens de operatie. Door voor de operatie te stoppen met roken neemt het risico op aspiratie en misselijkheid en braken na de operatie af.
Tot nu toe wordt geadviseerd om een lipidenprofiel, oftewel 'het cholesterol' na 8 uur vasten te bepalen. Meestal komt dat neer op een nuchtere ochtendbepaling.
Wat mag u drinken? Uit onderzoek blijkt dat inname van heldere dranken, tot twee uur voor de operatie, geen kwaad kan. Heldere dranken zoals water en thee, verlaten namelijk binnen twee uur de maag. De maag is dan leeg op het moment van narcose.
Bedenk dat paracetamol (in andere landen vaak aangeduid als acetaminophen) sommige continue glucosesensoren kan beïnvloeden en dan een 'vals hoge waarde' kan geven. Deze waarde is dan 1-5 mmol/l hoger dan de werkelijke glucosewaarde in het bloed.
In sommige gevallen moet u nuchter zijn voor het bloedprikken. Dit betekent in het geval van bloedafname dat u op de avond voor de bloedafname vanaf 22.00 uur niets meer mag eten. U mag geen koffie drinken, maar wel water of thee zonder suiker. U mag roken.
Hoe lang blijft alcohol in je bloed? 40 dagen maar liefst. Omdat het zo lang duurt voordat de alcohol uit je lichaam verdwijnt, is het belangrijk om helemaal te stoppen met alcohol als je drankverslaafd bent.
Als u nuchter moet zijn om bloed te laten prikken, zoals voor suiker of cholesterol, dan mag u na 23 uur 's avonds niet meer eten, drinken en/of roken. U mag wel wat water drinken om de mond te spoelen. Het is ook het beste om de avond voor het bloed prikken geen alcohol te nuttigen.
U hoeft zich hierover geen zorgen te maken. Als u niet goed tegen bloedprikken kunt, of u bent hier erg bang voor, zeg dit dan tegen de prikster. Deze neemt dan wat extra tijd voor u. Ook kunt u na afloop nog even in de wachtkamer gaan zitten en een glaasje water drinken.
Een bloedonderzoek kan gedaan worden om verschillende redenen. Een veel voorkomende reden is als een arts beoordeeld dat er mogelijk sprake is van een ziekte, aandoening of allergie bij de patiënt, maar dat de arts niet precies weet wat er scheelt. Bloed prikken kan dan opheldering of bevestiging bieden.
Ook onder sieraden zitten veel bacteriën, daarom wordt altijd gevraagd deze af te doen tijdens de operatie. Handen kunnen tijdens een ingreep ook opzwellen en dan kan een ring klem komen te zitten. Ook bij nagellak of onder kunstnagels kunnen veel bacteriën zitten.
Aanvullende onderzoeken
Het kan nodig zijn om voor de operatie bloed af te nemen om uw nierfunctie of leverfunctie te bepalen. Dit omdat de functie van deze organen van invloed kan zijn op de middelen die de anesthesioloog tijdens de operatie gebruikt. Tevens wordt soms gekeken naar de functie van de schildklier.