Je mag voor specifiek gebruik dus maximaal één wandcontactdoos achter een groep zetten. Let op: om oneigenlijk gebruik van stopcontacten voor specifiek gebruik tegen te gaan, moeten er in de directe omgeving voldoende algemene wandcontactdozen aanwezig zijn.
Volgens de AREI, het Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties, mag je maximaal 8 stopcontacten plaatsen per stroomkring. Daarbij telt een meervoudig stopcontact als één. Schakel voor je begint altijd eerst de stroomgroep van de ruimte waar je gaat werken uit.
Voldoende stroomkringen. Uit voorzorg kan je best maximum 8 contactdozen per stroomkring plaatsen. Zo vermijd je overbelasting of kortsluiting. Een contactdoos is niet per se gelijk aan één stopcontact.
De aansluitkast is voorzien van: 1. Een hoofdschakelaar, voor het veilig afschakelen van de zonnepanelen in geval van calamiteiten. 2. Een aardlekautomaat van 16A/0,03A, als afgaande groep naar twee contactdozen waarop apparaten aangesloten kunnen worden.
Eerst ga je na hoeveel stopcontacten per kring zijn aangesloten. Als je een bijkomend stopcontact wilt aansluiten op het circuit, moet je namelijk wel over voldoende stroom beschikken. Per kring of circuit mag je 8 enkele of meervoudige stopcontacten aansluiten.
U kunt van een enkel stopcontact een dubbel stopcontact maken. Houd er hierbij rekening mee, dat het afhankelijk is van het apparaat wat u hierop aan wilt sluiten of dit mogelijk is. Zo is het vaak niet mogelijk om naast een vaatwasser ook een andere grootstroomverbruiker te gebruiken op een dubbel stopcontact.
Hoeveel groepen mogen maximaal in een groepenkast? Op een 1 fase groepenkast (1x230Volt/35-40A) mogen maximaal 12 groepen aangesloten worden. Op een 3 fase groepenkast kunnen meer dan 12 groepen worden aangesloten afhankelijk van de aangesloten apparatuur.
Je moet er over nadenken waar je de stopcontacten voor gaat gebruiken. Als je op twee WCD's twee straalkachels aansluit van 3000W, zal je groep er gewoon uitklappen om te voorkomen dat je bekabeling gaat smelten. Maar 300 stopcontacten met elk een nachtlampje, gaat prima op 1 groep.
Eén groep van 230V kan bij een 16 A zekering 230 V x 16 A = 3680 W ofwel 3,68 kW als maximum aangesloten krijgen. Kleinverbruikers hebben dus een piekbelasting tussen 3,6 kW en maximaal 55,2 kW. Afhankelijk van het aantal fases en de hoofdzekering(en).
Voorzie ongeveer één stopcontact per 4 m². In een woonkamer van 20 m² heb je minimaal 5 stopcontacten nodig. Is de ruimte groter dan 20 m², reken dan op 10 tot 12 stopcontacten. Voor een grote woonkamer voorzie je best 5à6 dubbele of 3à4 drievoudige stopcontacten.
Kun je het nieuwe stopcontact overal plaatsen? In principe kun je een nieuw stopcontact overal plaatsen, maar er zijn een aantal ongeschreven regels. De PVC buis met daarin de elektriciteitsdraden moeten altijd in een rechte, verticale lijn richting het plafond lopen.
1 groep door een buis
Ook een lasdoos of inbouwdoos mag maximaal voor 1 groep worden gebruikt. De enige uitzondering is een kookgroep. Een kookgroep zijn twee gekoppelde 1 fase groepen en wordt gezien als 1 groep.
Zo mag je maximum 8 contactdozen in één stroomgroep/kring hebben.Ook het aantal lichtpunten is beperkt tot 10. Gelukkig kan je verschillende lichtpunten groeperen en worden deze aanzien als één lichtpunt. Een groep van 4 lampen in de hal die samen aan- en uitgaan is één lichtpunt.
Centraaldozen die tot dezelfde (eind)groep behoren, zijn onderling doorverbonden. Het is niet toegestaan centraaldozen van verschillende groepen onderling te verbinden. Er mogen dus nooit installatiedraden van verschillende groepen in één centraaldoos of de daarmee verbonden dozen zijn aangebracht.
3500 Watt is de standaard en een handige vuistregel voor de hoeveelheid stroom die door één groep gaat. Als er een meer precieze waarde nodig is, moet er onderscheid worden gemaakt tussen 220 en 230 Volt. Er mag maximaal 16 Ampère door aan stroom door één groep lopen.
Voorbeelden van keukenapparaten die een aparte eindgroep nodig hebben in de groepenkast zijn o.a. een: inductiekookplaat; vaatwasser; combimagnetron; oven; quooker; close-in boiler en bij voorkeur ook de stopcontacten boven het werkblad.
Wilt u meerdere lampen aan één lichtpunt ophangen? Dan zijn lasklemmen ontzettend handig om te hebben! Met een lasklem kunt u er zeker van zijn dat alle stroomdraden op de juiste manier met elkaar verbonden zijn. Om twee lampen aan één lichtpunt te bevestigen, heeft u twee lasklemmen nodig.
Ook de moedernorm NEN 1010 geeft aan om maximaal vier groepen te plaatsen achter deze schakelaar. De aardlekschakelaar zorgt ervoor dat de installatie spanningsloos wordt wanneer er een te hoge lekstroom optreedt. Kort samengevat houdt lekstroom in dat er meer stroom het apparaat ingaat dan het apparaat uitgaat.
Een groepenkast uitbreiden is geen probleem. Dit betekent niet dat u meer stroom ontvangt. In Nederland is de spanning standaard 230 volt en is de hoofdzekering standaard 25 ampère. Het beschikbare vermogen berekent u zo: 230V x 25A maakt 5750 Watt.
Ga in je meterkast op zoek naar de slimme meter (blauwe cirkel afbeelding). Bij de meeste modellen wordt aangegeven hoeveel volt de aansluiting heeft. Staat er 220/230 V, dan heb je een 1 fase-aansluiting. Staat er 380/400 V of 3×220/230 V, dan heb je een 3 fase-aansluiting.
Deze apparaten kun je het beste in een vast stopcontact steken. Is dit niet mogelijk, dan is het aan te raden een stekkerdoos met een hoge capaciteit te kiezen. De capaciteit kun je altijd terugvinden op de verpakking. Het is niet verstandig om twee stekkerdozen met elkaar te verbinden.
Kan ik een oplader alsmaar in het stopcontact laten zitten? Als er geen apparaat meer op is aangesloten, kun je de oplader beter loshalen. Als de oplader in het stopcontact blijft zitten, verbruikt hij nog steeds wat energie. Dit noemen we ook wel sluipverbruik.
je mag de wcd's gewoon doorlassen, als het inbouw is dan kun je ook lasdoppen achter het wcd gebruiken, dat telt hetzelfde als een lasdoos.