Er bestaan geen koekjes die volledig vrij zijn van suikers of koolhydraten, omdat deze van nature voorkomen in koekjes. Met suikervrij of koolhydraatarm wordt bedoeld dat er geen toegevoegde suikers in de koekjes zitten. Het is jammer, maar koekjes zonder enige suiker of koolhydraten zijn niet te vinden.
Een volkorenboterham of volkoren cracker met gezond beleg. Kies ook eens voor peulvruchten, zoals deze geroosterde kikkererwten.
Er zijn geen specifieke koekjes die als "gezond" beschouwd kunnen worden, omdat ze meestal veel suiker, vet en koolhydraten bevatten. Echter, er zijn wel opties die gezonder zijn dan andere, zoals koekjes gemaakt met volkorenmeel, havermout, noten en fruit, in plaats van geraffineerde suiker en witmeel.
Snacks zonder suiker:
popcorn (naturel of met kruiden)olijven. gekookt eitje. volkoren boterham + gezond beleg.
Een stuk fruit zoals een banaan, appel of peer. Een handje ongezouten noten zoals walnoten, hazelnoten of pinda's. Een schaaltje magere yoghurt of kwark met wat fruit of muesli. Een bakje rauwkost, bijvoorbeeld komkommer, tomaatjes, radijsjes en paprika.
Iemand met diabetes mag in principe alles eten, dus ook nog best een gebakje. Als hij er wel rekening mee houdt wat hij verder eet die dag. Suikervrije producten zijn niet nodig. Wel is het voor mensen met diabetes extra belangrijk om gezond en regelmatig te eten, en veel te bewegen.
Kies liever geen producten met veel zetmeel en suikers.Die maken uw bloedsuiker hoger. Bijvoorbeeld: witbrood en producten van wit meel, zoals ontbijtkoek, koekjes en gebak.
Veel suiker
Zoete tussendoortjes als de repen van Sultana Yofruit en Zonnatura kwamen niet goed uit de test. Ze bevatten veel suiker. De hartige hapjes bevatten vaak juist meer zout dan gezond is. Vooral Sultana Hartig en Sultana XL vielen op dit punt negatief op.
Iets te snacken of te snoepen mag, maar liever niet te veel en niet te vaak. Kies elke dag maximaal 3 tot 5 keer iets kleins buiten de Schijf van Vijf. Iets kleins is bijvoorbeeld een koekje, stukje chocolade, zoet beleg of een lepel ketchup.
De winnaar van de meest gezonde snack van de snackbar gaat naar de kroket. Een kroket bevat namelijk minder zout dan een frikandel. Bovendien wordt een frikandel vaak gegeten met mayonaise, currysaus en uitjes. Hier wordt de snack niet gezonder van.
Bloedsuiker. Als je diabetes hebt mag je in principe bijna alles eten, dus ook tussendoortjes. Het is wel beter om te kiezen voor eten met veel vezels en weinig suiker. Dit zorgt er voor dat je bloedsuiker minder snel stijgt.
Een te hoge bloedsuiker is niet direct gevaarlijk voor uw gezondheid. Drink elke dag 1,5 tot 2 liter: water, thee of koffie zonder suiker. Eet gezond en beweeg veel.
Brinta en havermout: beiden gezond
Een voordeel van Brinta is weer dat de GI een stuk lager is dan die van havermout. Dat is positief voor mensen die met diabetes. Een GI onder de 55 wordt als laag gezien. Aan welk ontbijtgraan je de voorkeur geeft is een kwestie van smaak.
Pure chocolade met 70% cacao heeft de laagste glykemische index (22), gevolgd door melkchocolade (45); de hoogste is voor witte chocolade (45-60). Pure chocolade bevat meer cacao en dus meer flavanolen dan melkchocolade en witte chocolade, en is daarom een goede keuze.
Broodbeleg zonder suiker is bijvoorbeeld: kaas, natuurlijke pindakaas (of de normale van Calvé), ei, hummus, natuurlijke fruitstroop (appel, peer), vis, avocado, groenten. Let op met salades, paté, sandwichspread en alle zoete soorten broodbeleg.
Hartig beleg bevat geen koolhydraten. Kies bijvoorbeeld voor: kaas, smeerkaas, cottage cheese/Hüttenkäse, Zwitserse strooikaas. Of kies voor vleeswaren. Magere soorten hebben hierbij de voorkeur, omdat vette soorten veel verzadigd (ongunstig) vet bevatten.
Zoals komkommer, cherrytomaten, reepjes paprika, worteltjes, radijsjes, stukjes rauwe bloemkool, bleekselderij, rettich, enzovoorts. Eventueel met dip, zoals de gegrilde groentedip. Een portie vers fruit. Zoals appel, sinaasappel, banaan, mandarijn, aardbeien, bosbessen, kiwi, nectarine, perzik, meloen.