Haal je de druiven pas binnen als ze overrijp zijn dan riskeer je rotte druiven te oogsten die een nefast effect op de smaak hebben.
Hoe weet ik of de druiven niet goed meer zijn? De druiven zijn beschimmeld, verkleurd of slap. Dit bederf herken je snel door te kijken of ruiken. Voor gebruik in salades kun je ze eerst met een mesje halveren om daarna de pitten eruit te wippen.
Op een koele plek kun je druiven 2 tot 4 dagen bewaren.In de koelkast zijn ze een week houdbaar. Leg ze daar bij voorkeur onafgedekt op een bord. In de diepvries kun je druiven in een goed afgesloten plastic zakje of bakje 8-10 maanden bewaren (minimaal -18°C).
Druiven groeien ook in gematigde gebieden en kunnen het best heel koud bewaard worden. Ze blijven in de koelkast 7 dagen goed, in plaats van 3 tot 4 dagen er buiten. Bewaar ze in een papieren zak of leg ze op een bord.
Zo bevat deze zachte vrucht ook veel antioxidanten en hebben ze, net als appels en bosbessen, ook een gunstig effect op je bloedsuikerspiegel. Wel bevatten druiven minder vitamine C dan andere fruitsoorten.
Ingestie van druiven, krenten of rozijnen veroorzaakt meestal binnen 6 tot 24 uur na inname klachten. Een aantal klachten die gezien kunnen worden zijn: braken, diarree (eventueel met bloed), buikpijn, instabiliteit en sloomheid.
Hoeveel druiven mag je per dag eten? Volgens de Schijf van Vijf moeten volwassenen minimaal 2 porties fruit per dag eten. Daarbij telt een trosje druiven van 100 gram als één portie. Je mag er dus gerust 200 gram van eten.
Schimmels op druiven
Er zijn verschillende schimmels die de druiven kunnen aantasten. Meeldauw is echter de meest voorkomende schimmel.
,,Druiven en aardbeien kun je natuurlijk niet schillen, maar die moet je goed wassen, aangezien het net die fruitsoorten zijn die veel pesticiden bevatten.”
Van de vele antioxidanten in druiven wordt je lichaam vrolijk: fosfor en silicium houden de huid rimpelvrij en laten de haren glanzen als nooit tevoren. Ook je zenuwstel vaart wel bij een trosje druiven. De druif als superfruit. Een echte energiebom: ze leveren ongeveer 700 kcal per kilo, vooral in de vorm van suikers.
Meeldauw bestrijden gebeurt vaak met een zwaveloplossing. Ook schijnt het besproeien van de aangetaste planten in uw tuin met kalkmelk (40 % melk, 60% water) erg goed te helpen de plant weer gezond te maken.
Goed wassen onder stromend water is voldoende. Je spoelt dan het vuil en stof eraf. Het is niet nodig om azijn, citroensap, zeep of schoonmaakmiddel te gebruiken. Ze worden dan niet extra schoon.
Ze groeien in trossen aan een wijnstok. Bijna 90% van de totale druivenoogst is bestemd voor het maken van wijn. Wijndruiven zijn niet zo geschikt om te eten. Tafeldruiven wel omdat ze veel zoeter zijn.
In druiven zijn onder andere wijnsteenzuur en appelzuur aanwezig. Wijnsteenzuur is zeer stabiel en komt na vinificatie onveranderd in de wijn terecht. Het appelzuur is minder stabiel en kan onder invloed van melkzuurbacteriën worden omgezet in het zachtere melkzuur.
Als het langdurig vochtig weer is, of hard geregend heeft kan de hij zich explosief naar boven verspreiden, over de hele plant. Het blad wordt uiteindelijk bruin en verdroogt, jonge trossen verschrompelen. Planten in goede conditie (open, luchtig, met niet te veel leggers of trossen) hebben minder last van aantasting.
Net zoals het beter is om geduldig te wachten met eten tot de druiven rijp en zoet zijn en vol met vitamines zitten. Onrijpe druiven veroorzaken tandbederf. Dezelfde druiven, maar dan geoogst in het juiste seizoen en op het juiste moment, zijn heerlijk, hoe zuur ze eerst ook waren.
Het komt soms voor dat je druiven koopt die een witte waas hebben, alsof ze 'vuil' zijn. Dit is een natuurlijke waslaag die de plant produceert om de vrucht te beschermen tegen insecten en uitdroging. Dit kan absoluut geen kwaad en het volstaat om de druiven gewoon even af te spoelen alvorens ze op te eten.
De conclusie is dat als je rauw fruit of rauwe groente gaat eten, het echt een must is om deze producten eerst goed te spoelen. Het blijkt niet gelijk schadelijk als je het niet doet, maar je vergroot wel de kans op een voedselvergiftiging als je het niet wast.
Nee. Volgens Marianne Gravely, informatiespecialist voedselveiligheid bij het Ministerie van Landbouw in de VS, kan het eten van schimmel geen kwaad.Voor mensen met een gevoelige darm ligt dat wel anders: zij hebben kans op misselijkheid.
Druiven zijn niet giftig voor mensen maar wel voor dieren, zoals honden en katten.
Voedingsdeskundigen zeggen dat je geen vruchten moet opeten die beschimmeld zijn, maar dat je daar niet al te veel om moet treuren: wees blij dat schimmelplekken op fruit perfect zichtbaar zijn. Andere besmettingen van voedsel zijn totaal onzichtbaar voor het blote oog en dus potentieel gevaarlijker.
“Druiven leveren vocht en voedingsvezels die samen zorgen voor een goede darmwerking. Die goede darmwerking is weer heel belangrijk om je lichaam van binnen goed schoon te houden. Ook leveren ze allerlei vitaminen en mineralen die je lichaam beschermen en je helpen om optimaal te functioneren.”
net als andere basisproducten zoals rode paprika (41) en broccoli (34). Maar als het om fruit gaat, is de gezondste… de tomaat. Ja, botanisch gezien worden tomaten als fruit beschouwd. Ze scoren een 20 op de schaal van de CDC, net onder wortelen en vlak boven citroenen.
witte druiven. Als je de calorieën vergelijkt, bevatten witte en blauwe druiven er evenveel. Ook qua vetten gaan ze quasi voor gelijkspel: blauw scoort 0,1 gram vet per 100 gram terwijl wit 0,4 gram vet bevat. Als je naar de voedingsvezels en antioxidanten kijkt, steekt blauw er met kop en schouders bovenuit.