In België heet het spel sjoelen, in Amerika Dutch Shuffleboarden, in Tjechië Nederlands biljart, in Zwitserland sjoelen, in Zweden Jakkolo en zelfs in Zuid Korea spelen ze ons type sjoelen. Het heet daar Nederlands Syulreon (네덜란드의 놀이, 슐런).
Binnen die gezinscultuur is het sjoelen als typisch Nederlandse variant van de schuifspelen ontwikkeld. In zijn huidige vorm wordt het spel vanaf de eerste helft van de negentiende eeuw gemeld, met mogelijk een vroege start in Friesland.
Het Nederlands gebruikte eerst het Friese woord sjoeltafel, maar paste dat later aan naar sjoelbak. Die vorm heeft het Fries vervolgens weer aan het Nederlands ontleend. Bij sjoelbak werd het werkwoord sjoelbakken 'met de sjoelbak spelen' gevormd, dat later werd verkort tot sjoelen.
Toevallig heb ik vandaag gesjoeld met iemand die lid is van een sjoelclub: - gebruik een echte houten sjoelbak (dus niet één met een boardplaat als ondergrond) - mik in de eerste beurt zoveel mogelijk op de 3 en de 4 - mik in de tweede beurt zoveel mogelijk op de 1 en de 2 - maak in de derde beurt alles af, dus ...
Inzicht is nodig om het spel goed te kunnen beheersen. Tips: gebruik een echte houten sjoelbak, mik in de eerste beurt zoveel mogelijk op de 3 en de 4, mik in de tweede beurt zoveel mogelijk op de 1 en de 2, maak in de derde beurt alles af, dus nivelleren.
Andere naam voor synagoge: gebedshuis, plaats van samenkomst en van onderricht. Het woord 'sjoel' komt uit het Jiddisj en is afgeleid van het Duitse woord Schule, dat 'school' betekent.
Reacties. In Engeland is in de 16e eeuw Shove ha'penny (of shove halfpenny) ontstaan: een bordspel voor twee spelers of twee teams, dat vooral in pubs gespeeld wordt. Het spel was ten tijde van Shakespeare in Engeland erg populair onder de naam "shovel-board", "shove-groat", "slide-groat"of "slip-groat".
Het doel van het spel is om zo veel mogelijk punten te scoren met het gooien van de stenen in de openingen aan het eind van de sjoelbak. Een speler heeft 30 stenen beschikbaar en mag deze in 3 beurten richting de poorten schuiven.
In totaal zijn er 30 stenen. Dit betekent dat de maximale score die je kunt behalen uitkomt op 148. Je kunt echter een bonus verdienen van maximaal 8 punten. Deze bonus wordt toegekend als 148 punten worden behaald in maximaal 2 onderbeurten.
Deze sjoelbak is kleiner dan de normale wedstrijdsjoelbak, daardoor is de lengte die de schijven moeten overbruggen een stuk korter. Hij is dus ideaal voor kinderen. De sjoelbak wordt geleverd met 20 sjoelschijven.
De bodemplaat is van betonplex. Dit materiaal is heel geschikt voor de sjoelbak omdat het watervast is en een soort plastic bovenlaag heeft die erg glad is.
Sjoelen is een gezelschapsspel en sport, waarbij de spelers in drie beurten 30 schijven door vier kleine gleufjes op het einde van de plank moeten schuiven. De eerste keer wordt met alle schijven geschoven, de tweede en de derde keer met de schijven die nog niet in een vakje beland zijn.
- Om te sjoelen maak je gebruik van een houten sjoelbak en 30 houten sjoelschijven. Aan het einde van de bak bevinden zich vier poorten met ieder hun eigen waarde, respectievelijk 2, 3, 4 en 1. De werper staat aan de andere kant van de bak, waar een dwarslat ligt.
De standaard maat voor een sjoelbak is 2 meter lang, met een breedte van ongeveer 40 cm. De mini sjoelbakken zijn ongeveer 120 cm en 28 cm breed.
Belangrijk is dat u de weet hoe groot de gleuven zijn waar de sjoelstenen door moeten schuiven. Dan kunt u rekening houden met de maximale grootte van de sjoelschijven. De standaard sjoelschijven hebben een diameter van 52mm en een dikte van 12,5mm. De mini sjoelschijven hebben een diameter van 28mm.
Sjoelbakken & sjoelschijven koop je online bij Blokker.
Een andere naam voor synagoge, die vooral door Asjkenazische Joden wordt gebruikt, is sjoel, ook wel geschreven als shul (Jiddisch). De synagoge is dan ook niet alleen een plaats voor gebed, maar ook een plaats om te lezen en onderwijzen uit de Thora.
synagoge 'joods bedehuis' -> Indonesisch sinagog(é) 'joods bedehuis'; Sranantongo snoga 'joods bedehuis'.
basiliek, bedehuis, godshuis, kapel, kathedraal, kerkgebouw, moskee, synagoge, tempel.
Puntentelling bij sjoelen
De basis van de puntentelling is dat er na de 3 beurten wordt gekeken hoeveel stenen (schijven) er in elk van de vakken aanwezig zijn. Zit er in elk vak 1 steen, dan krijg je 20 punten. Bij twee stenen in elk vak ontvang je 40 punten, 3 schijven 60, etcetera.
Stap 2: Het lakken van de sjoelbak
Voor traditionele sjoelborden is het handig om het oppervlak te lakken. Je kunt de lak over alle afwerkingsoliën, vernis of polyurethaan bordenaanbrengen. Koop altijd een hoogwaardige, speciaal voor houten meubelen ontworpen meubelmaker was.
Ze hebben de officiële maat van 200 x 40.8 cm waardoor er echte wedstrijden op gespeeld kunnen worden. Natuurlijk zit er nog verschil in duurzaamheid en speelkwaliteit. Over het algemeen geldt dat hoe hoger de sterrenklasse hoe zwaarder de bak en stevigere materialen er zijn gebruikt.