Om een zee te creëren heb je water nodig, volgens de laatste stand van de wetenschap, is het water hier gekomen door de inslag van kometen (vuile sneeuwballen van ijs en stof). Er is zoveel water op deze mannier aangevoerd dat alle laag gelegen delen hiermee zijn gevuld. En dat zijn nu dus de zeeën.
De eerste dampkring die zo gevormd werd bestond voornamelijk kooldioxide, zuurstof, waterstof en waterdamp. Uit de waterdamp en het bevroren water van de kometen die op aarde insloegen ontstonden de eerste oceanen.
Water dat uit de hemel valt, stroomt via beken en rivieren weer naar zee. Onderweg lossen er allerlei mineralen op in het water. Die ionen (geladen deeltjes) worden meegesleept in rivieren en komen uiteindelijk in de oceanen terecht.
Dat water kwam van vele meteorieten (vaak beschreven als "vuile sneeuwballen" omdat er ook veel rotsen en stof in zat) die insloegen op de zich vormende aarde. Maar dat water bevond zich al in die meteorieten voordat de aarde werd gevormd. Dit water is dus minimaal vijf miljard jaar oud.
Een zee is een grote hoeveelheid water, die in verbinding staat met een andere zee of met een oceaan, die ook als zee kan worden aangeduid, zij het dat een oceaan een zelfstandig geheel vormt met een eigen circulatie (zeestroom). Een zee daarentegen, heeft een bodem die bij een continent behoort (continentaal plat).
Als je zwemt, zie je om je heen doorzichtig water. Maar als het gaat om grote hoeveelheden water zoals in een oceaan, dan zien we een diepblauwe kleur. De zee, slibdeeltjes en plankton nemen namelijk alle rode lichtstralen op en blauwe lichtstralen worden teruggekaatst.
Als het water heel troebel is door bijvoorbeeld veel plantjes of zand of modder dan botst het licht er tegen aan en wordt het teruggekaatst. Dus als er veel plantjes zijn dan wordt het water groen. Is er veel modder en zand? Precies, dan wordt het zeewater bruin.
Veel mensen denken dat het de zoutlucht is, maar eigenlijk ruik je de resten van algen. "Zout kan niet verdampen, dus dat kan je ook niet in de lucht ruiken", vertelt Arthur Oosterbaan bij Gijs 2.0. "Aan zee heb je weinig stof in de lucht, omdat er veel water is. Er is een open landschap met veel wind.
Tot 10 km uit de kust hoort bij het aangrenzende land. Na 10 km uit de kust is de zee van niemand. Als er dan bijvoorbeeld een misdrijf word gepleegd krijg je te maken met het zogenaamde vlagbeginsel. Dat wil zeggen onder welke vlag een schip vaart.
Weer 125 miljoen jaar later ontstond de kleinste oceaan, namelijk de Noordelijke IJszee. Omdat dit de kleinste oceaan is, wordt het een zee genoemd. Het verschil tussen een oceaan en een zee is dat een zee kleiner is.
Zeewater bevat diverse zouten in opgeloste toestand en is daarmee ongeschikt als drinkwater. Het zoutgehalte of saliniteit wordt in promilles (‰) uitgedrukt. In 1 liter zeewater komen gemiddeld de volgende hoeveelheden zouten voor: 24 gram natriumchloride (NaCl)
Uit de oceaanbodem
Chloride (een ander bestanddeel van zout) komt uit het binnenste van de aarde door middel van vulkanen. Samen vormen sodium en chloride zout. Wanneer zeewater verdampt, blijft het zout achter. Daardoor blijven de zeeën al vele miljoenen jaren even zout.
Daarom is zie je vaak mooie blauwe zeeën omdat de kleur blauw wordt weerkaatst. Maar de Noordzee zit vol stofdeeltjes en plantdeeltjes. Daardoor kunnen de blauwe stralen niet goed door het water dringen en wordt het licht niet weerkaatst en lijkt het water groengrijs.
Vroeger hadden we ook de Zuiderzee, nu het IJsselmeer. Dus de zee die zuidelijker lag heette de Zuiderzee en de zee die noordelijker lag de Noordzee. Tot aan de Eerste Wereldoorlog noemden de Engelsen de North Sea de German Ocean.
En dat heeft van alles te maken met de status van dit stuk water: is het een zee of een meer? Geografisch gezien is het een meer; het water is omsloten door land. Maar de landen hebben nu officieel besloten dat het een zee is. Het laatste heikele punt: de exacte verdeling van de ruim aanwezige grondstoffen.
De gemiddelde diepte van de oceanen op aarde is ongeveer 3.960 meter. Dat is ongeveer dertien Eiffeltorens bovenop elkaar. Het diepste punt, de Marianentrog bij de Filippijnen, ligt op meer dan elf kilometer.
In de geologie worden vier en soms vijf oceanen onderscheiden en ongeveer vijftig zeeën.
De onderzoekers van het Woods Hole Oceanografisch Instituut schatten dat de wereldzeeën in totaal 1,332 miljard kubieke kilometer water bevatten. De berekeningen zijn gemaakt op basis van nieuwe satellietkaarten van de bodem van de oceanen.
De zee symboliseert oneindigheid en is een reflectie van de ziel: een vredige zee verbeeldt een vredige ziel.
De meeste lijken konden worden geïdentificeerd
Al deze 392 mensen konden worden geïdentificeerd. Daarnaast waren er 328 slachtoffers die niet in Nederland waren geregistreerd als vermist. Van hen werden 134 mensen alsnog geïdentificeerd. Van 194 slachtoffers bleef de identiteit onbekend.
Dat zijn sexhormonen die door de eicellen van zeewieren worden aangemaakt. Bedoeld om er zeewier-spermacellen mee te lokken. Dit hormoon geeft zeewier de specifieke zeewiersmaak. Soms kan de zee echt stinken.
Algemeen gesteld zijn zeeën kleiner, ondieper, meer kustgebonden of deels door land ingesloten, en rijker aan leven dan hun grotere zussen, de oceaanbekkens.
Onze Noordzee behoort tot de schoonste en veiligste zeeën ter wereld.
Een blauwe zee kan dus ook vervuild zijn, maar de vervuiling bestaat uit kleinere deeltjes dan de vervuiling in een zee die er bruin of groen uitziet. Je denkt nu misschien: maar hoe zit het dan met een plas regenwater? Die is echt wel vervuild, maar toch doorzichtig.
Naast het feit dat Suriname geen witte stranden heeft, heeft Suriname ook geen helderblauw water. Al het natuurlijke water in de Surinaamse rivieren is hartstikke zwart. De recreatieoorden met het surrogaat strand liggen allemaal langs de diverse rivieren die het land rijk is. En dat water is dus allemaal zwart.