Roomijs wordt gemaakt van melk, room, suiker, water en andere ingrediënten zoals chocolade, vanille en allerhande vruchtenextracten. Roomijs bevat minstens 8 % vet en 25 tot 30 % suiker en brengt per 100 g (twee bolletjes ijs) ongeveer 200 kcal aan.
Roomijs bestaat uit room, melk en suiker. Het is onder meer in Nederland wettelijk bepaald dat roomijs enkel vet mag bevatten van melk en geen enkel ander eiwit mag bevatten anders dan melkeiwitten. Er worden vaak eidooiers toegevoegd aan roomijs, waarmee het dan geen roomijs meer genoemd mag worden.
IJs behoort tot de gefermenteerde producten. Dit betekent dat jouw lichaam moeilijk verteerbaar voedsel hierdoor gemakkelijker kan opnemen. De goede bacteriën in zulke producten kunnen stoffen die je spijsvertering belasten, afbreken.
Een dagkeuze is iets kleins buiten de Schijf van Vijf, waarvan je 3 tot 5 keer per dag iets kunt kiezen. Zoals een waterijsje. Een weekkeuze is groter. Deze kun je beter niet meer dan 3 keer per week nemen.
Waterijs, zoals een raket, is de verstandigste keuze. Een waterijsje bevat ongeveer 50 calorieën per ijsje. Sorbetijs komt hierna: 2 bolletjes sorbetijs bevatten ongeveer 90 calorieën (zonder hoorntje). Yoghurtijs levert iets meer energie dan sorbetijs.
Tips om een gezondere keus te maken
Kies voor waterijs of sorbetijs, en juist niet voor roomijs. Wil je toch een vergelijkbare smaak, kies dan yoghurtijs. Kies liever één bol in plaats van twee, om de smaak toch geproefd te hebben maar zo goed als de helft van de calorieën te schelen.
Af en toe een ijsje eten kan geen kwaad, het past zelfs in een gezond eetpatroon. "Er is wel verschil in welke soort je kiest, de ene soort bevat meer calorieën, suiker of vet dan de andere", zegt Jasper de Vries van het Voedingscentrum.
Ysco vanille light beker met stevia is een heerlijk bourbon ijs zonder toegevoegde suikers.
De waterijsjes bevatten ongeveer 5% alcohol, maar hoeveel ijsjes kun eigenlijk eten zonder er dronken van worden? Het tv-programma EditieNL zocht het uit. Na tien verschillende soorten waterijsjes begon de verslaggeefster die de test ondernam het een beetje te voelen. Er werd een alcoholpromillage van 0.047 gemeten.
Als je niet voldoende lactase aanmaakt, dan heb je een lactase-tekort. Daardoor kan je lactose (of melksuiker) moeilijk verteren. Lactose blijft dan in je darm aanwezig en trekt water aan. Daardoor versnelt je darmtransit en krijg je diarree.
Een ijshoofdpijn wordt veroorzaakt doordat het gehemelte in contact is geweest met een koude substantie, de koude substantie irriteert de zenuwen, met als gevolg een ijshoofdpijn.
Reacties. Omwille van de suiker. Je lichaam wil daar zo snel mogelijk vanaf en daarom zet het je aan tot veel drinken. In roomijs zit ontzettend veel suiker omdat je smaakpapillen zeer slecht suiker kunnen proeven bij lagere temperaturen.
IJs is een koude lekkernij. Het wordt vaak gemaakt van bevroren room, waar onder meer suiker en eieren bij zijn gedaan. IJs wordt soms ook gemaakt van bevroren siroop (dan heet het waterijs).
In 1292 was het Marco Polo die van zijn verre reizen een recept van ijs mee bracht naar Venetië. Dit was het eerste ijs wat door kunstmatige bevriezing gemaakt werd. Deze techniek had Marco Polo afgekeken van de Chinezen die hiervoor een mengsel van water en salpeter gebruikten.
De herintroductie kwam na de reizen van Marco Polo in de 13e eeuw, die vanuit Perzië de sherbet meebracht naar Italië. Dit was een bevroren drankje met fruitsmaak. Catharina de'Medici bracht het ijs waarschijnlijk vanuit Italië mee toen zij in 1533 trouwde met de Franse koning Henry II.
Eén bolletje is ongeveer 70 kcal. Ook 'ijs met minder suiker' bevat minder calorieën omdat suiker (gedeeltelijk) wordt vervangen door zoetstoffen. Let wel op! Light ijs bevat nog suiker en omgekeerd zitten er in 'suikervrij ijs' niet per se minder vetten.
Het smaakt heerlijk en door gebruik van zoetstoffen krijg je toch lekker ijs waarvan je kunt genieten binnen een koolhydraatbeperkte leefstijl. Daarnaast zijn de calorieën lager dan normaal ijs, wat mooi meegenomen is. Probeer het een keer, maar geniet met mate! Alleen verkrijgbaar bij Albert Heijn.
Ook ijs van Alpro is ideaal voor de veganisten onder ons. Minder suikers en verzadigde vetten dan 'gewoon' ijs en ontzettend lekker! De Mango en Karamel Macchiato Swirl bevatten zelfs maar 360 calorieën voor een hele bak!
Roomijs bevat veel ongezond verzadigd vet. Softijs zit qua calorieën en vet tussen roomijs en waterijs in. Vooral door de ingrediënten als room en chocolade loopt de caloriedichtheid van deze ijssoorten behoorlijk op. Een Magnumijsje bevat ongeveer 250 kilocalorieën en 14 gram vet.
Maar pas op, eet je ijsje niet te snel op! Anders heb je straks last van een akelige steek in je hoofd, oftewel een brain freeze. Letterlijk vertaald: het bevriezen van je hersenen. Geen zorgen, je hersenen bevriezen niet écht, dus het is ook niet gevaarlijk.
Welke ijsjes minste suiker? Waterijsjes zijn de beste keus. Die bevatten namelijk geen vet en vaak minder suiker dan chocolade-, room- of yoghurtijs. En daardoor minder calorieën.
In een perenijsje van Ola zit dus niet meer dan 1/15e stukje peer! En de echte perensmaak dan? Die is vooral afkomstig van glucose-fructosestroop, suiker, citroenzuur en aroma's. Ook de vitamine C zit niet van nature in het ijsje; die heeft Unilever toegevoegd om Festini een gezonder imago te geven.