Bij een ander type defect kan er een nettoyage gedaan worden. Deze behandeling houdt in dat tijdens een kijkoperatie de knie wordt schoongemaakt. Hiermee wordt het oppervlak van het kraakbeen gladder gemaakt waardoor pijn en irritatie afnemen.
Denk eens aan een alternatieve sport die geen belasting geeft voor de knie, bijvoorbeeld aqua-jogging. – Rekoefeningen vormen vaak onderdeel van de behandeling. – IJskoeling kan verlichting geven en de zwelling doen verminderen. – Gerichte krachttraining van de bovenbeenspieren.
Het herstel van een kijkoperatie van de knie duurt 2 tot 6 weken en verloopt in grote lijnen als volgt: U mag na de kijkoperatie dezelfde dag naar huis. De orthopedisch chirurg heeft u uitgelegd hoelang u met krukken moet lopen en welke oefeningen u moet doen.
De belangrijkste complicaties zijn: infectie van het gewricht, vaat- of zenuwletsel, of een trombosebeen. De kans hierop is minder dan 1 op 1000 patiënten. Kleinere complicaties die na een arthroscopie kunnen optreden zijn: pijnklachten en een gezwollen knie de eerste twee maanden na de operatie.
Kan kraakbeen herstellen? Kraakbeen kan uit zichzelf nauwelijks herstellen. De laatste jaren zijn er technieken ontwikkeld die het lichaam toch tot herstel aanzetten. Dit heet regeneratieve geneeskunde.
In melk zit namelijk calcium, wat de botten en het kraakbeen kan versterken. Ditzelfde geldt voor het eten van kaas, maar bleek niet van toepassing te zijn bij de consumptie van yoghurt. De bevindingen van het onderzoek zijn gepubliceerd in het American College of Rheumatology [1].
Conclusie. Fietsen is geen oorzaak van artrose en verergert de aandoening evenmin. Bewegen is net een uitstekende manier om de progressie van artrose af te remmen. Omdat artrose langzaam voortschrijdt, zal je op een gegeven moment wel iets minder intensief en lang kunnen fietsen.
Na de operatie leert u om uw nieuwe knie goed te gebruiken. Dit kan 3 tot 6 maanden duren. De fysiotherapeut helpt u om uw knie te buigen en te strekken.
Als de wond volledig droog is, mag u weer douchen. Meestal is dit na een dag of 5. Direct na het douchen moet de natte pleister vervangen worden. Gebruik rond de wond geen zeepproducten.
Bij een kijkoperatie in de knie kun je je been in het algemeen na 1 tot 2 weken weer helemaal gebruiken. Krijg je een knieprothese, dan kan volledig herstel wel 6 tot 12 weken duren. Bij een gedeeltelijke knieprothese duurt het tussen de 2 en 6 weken voordat je been weer helemaal functioneert.
Risico's van een kijkoperatie in de buik
Zoals bij elke operatie, heeft u een kleine kans op: een bloeding. een ontsteking, bijvoorbeeld in uw buik of in de wondjes of een longontsteking. een bloedpropje in een bloedvat (trombose)
Bij schade aan het kraakbeen kan het zijn dat de arts microfracturering (opboren van kraakbeen, waardoor zich littekenweefsel op het kale bot gaat vormen) heeft toegepast. In dat geval mag u het geopereerde been 6 weken niet belasten en moet u met 2 krukken lopen. De oefeningen kunt u doorgaans wel uitvoeren.
Slijtage kraakbeen
Met name bij veel patiënten ouder dan ongeveer 50 à 60 jaar heeft een operatie weinig zin, omdat er op die leeftijd meestal ook al slijtage is van het kraakbeen. De pijnklachten komen dan voornamelijk daarvan en niet van de gescheurde meniscus.
Hierdoor ontstaat een ongecontroleerde beweging van het onderbeen ten opzichte van het bovenbeen. Dit merkt u doordat u minder op uw knie kan vertrouwen en erdoor heen zakt. Soms gaat dit gepaard met pijnklachten. In het begin wordt de instabiliteit vaak alleen bemerkt tijdens het sporten of bij vermoeidheid.
Squats. De squat is een uitstekende oefening om je conditie en kracht te verbeteren en helpt je knieën te versterken. Let wel op een goede uitvoering van deze oefening en begin niet te zwaar. Je kunt de squat moeilijker maken door gewicht vast te pakken bijvoorbeeld een dumbel of een ander gewicht.
In het kort
Als u steeds door uw knie zakt kan dat komen doordat uw voorste kruisband gescheurd is. De voorste kruisband kan scheuren doordat u een verkeerde (draaiende) beweging maakt. Een gescheurde kruisband ontstaat vaak tijdens het sporten.
Er zijn geen beperkingen wat betreft de slaaphouding. Het liggen op de rug wordt over het algemeen als de meest prettige (slaap)houding ervaren. Indien u ervoor kiest op de zij te liggen kunt u een kussen tussen de knieën plaatsen.
Gemakkelijke kleding
Bedenk ook dat u bijvoorbeeld bij een heup- of knieoperatie na een paar uur alweer uit bed bent. Bij dit soort ingrepen is een joggingbroek handig. Of wanneer u aan het bovenlichaam geholpen wordt, kunt u het beste kleding met voorsluiting meenemen. Vermijd het liefst strak zittende kleding.
Welke schoenen kan ik het beste aantrekken? We raden aan schoenen te dragen die vast aan de voet zitten en een brede hak hebben. Draag de eerste 3 maanden geen hoge hakken of slippers.
Bestaat er een leeftijdsgrens voor een knieprothese? De gemiddelde leeftijd waarop in Nederland een knieprothese wordt geplaatst, is rond de 70. In feite is er geen echte minimum leeftijd voor een prothese. Indien een patiënt aan de criteria voldoet voor implantatie maakt diens leeftijd niet uit.
Met een knieprothese kunt u dagelijkse activiteiten meestal goed doen, zoals wandelen, fietsen en het meeste (huishoudelijk) werk. Maar hurken, op de knieën zitten of zwaar lichamelijk werk lukt meestal niet met een knieprothese.
De pijn na het plaatsen van een knieprothese wordt geleidelijk aan minder, beginnend ongeveer een maand na de operatie. Drie tot vier maanden na de operatie treedt een aanzienlijke verbetering op. U kunt gedurende zes tot twaalf maanden na de operatie een warm (soms zelfs heet) gevoel aan de knie ervaren.
Fietsen kan je knieën zowaar goeddoen
Bovendien kan fietsen pijn en stijfheid in bepaalde gewrichten helpen verminderen. De beweging die je benen maken om kracht te zetten op de pedalen spreken namelijk deze gewrichten aan. Ook het bewegingsbereik van je knieën kan groter worden door fietsen.
De pijn zit dan vooral aan de voorkant van de knie. De kniepijn wordt erger bij het gaan staan of traplopen. Ook voelt het alsof uw knie vaak blokkeert. Alle veranderingen in uw knie zorgen ervoor dat u zich minder soepel kunt bewegen.
Hardlopen is sowieso goed voor je knieën! Alleen bij afwijkingen of ander letsel, kan lopen de klachten verergeren. Maar juist door je knieën normaal te belasten versterk je de weefsels. Natuurlijk kun je ook door lopen een knieblessure oplopen, maar dan is er sprake geweest van (plotselinge) overbelasting.